Školska shema

Školska shema

voća i povrća te mlijeka i mlječnih proizvoda 2018/2019

Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, Republika Hrvatska provodi Školsku shemu voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda (skraćeno: Školska shema), odnosno dodjelu besplatnih obroka voća, povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda za školsku djecu. Novi model Školske sheme, koji se kod nas provodi od prošle školske godine, objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.

Promjene

u školskoj godini 2018/2019

Taj novi model Školske sheme donosi u školskoj godini 2018./2019. novu promjenu u smislu operativne provedbe. Osnivači škola se prijavljuju na Javni poziv, koji je objavljen na mrežnoj stranici Agencije za plaćanja http://www.apprrr.hr/trzisna-potpora/organizacija-trzista/, Horizontalne mjere, Školska shema i otvoren je od 25. kolovoza do 25. rujna 2018., što znači da su korisnici subvencije za kupljeno voće i povrće te mlijeko i mliječne proizvode osnivači škola, a ne škole.

Istovremeno je objavljen i Javni poziv za dobavljače, koji se prijavljuju na njega tijekom cijele školske godine.

Škole same prijavljuju svojim osnivačima interes za sudjelovanje u Školskoj shemi te također odabiru lokalne poljoprivredne proizvođače, koji se nalaze u bližoj okolici škola, za dobavljače, koji će dostavljati svježe voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) te mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno) njihovim školarcima.

Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno tijekom cijele školske godine, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane, u skladu sa školskim kalendarom.

Prihvatljivi proizvodi

Popis prihvatljivih proizvoda

Aktualno

Vijesti oko školske sheme

Prikaži više

Najava aktivnosti

Najava aktivnosti pratećih obrazovnih mjera

Prateće obrazovne mjere

i popisi tema i predavača

Temeljem članka 10. Pravilnika (NN br. 69/18.) o Školskoj shemi voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda (skraćeno: Školska shema) i članka 6. Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2017/40 Ministarstvo poljoprivrede je 24. kolovoza 2018. donijelo odluke o imenovanju Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe (dalje: HPŠSS) tijelom nadležnim za provedbu pratećih obrazovnih mjera Školske sheme.

Tom je odlukom odobren Godišnji plan aktivnosti pratećih obrazovnih mjera Školske sheme,koji obuhvaća sljedeće aktivnosti: edukaciju djece o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama, lokalnim lancima hrane i ekološkoj proizvodnji, održivoj proizvodnji i sprečavanju rasipanja hrane putem predavanja; organiziranje satova kušanja voća i povrća; sjetvu, sadnju i održavanje školskih vrtova te organiziranje posjeta poljoprivrednim gospodarstvima, koja se bave proizvodnjom voća i povrća i slične aktivnosti u cilju povezivanja djece s poljoprivredom.

Popis tema predavanja
TEME PREDAVANJA (DOCX)
Popis predavača
PREDAVAČI (DOCX)
Popis tema predavanja
TEME PREDAVANJA (DOCX)

Promocija

školske sheme

Temeljem članka 10. Pravilnika (NN br. 69/18.) o Školskoj shemi voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda (skraćeno: Školska shema) i članka 6. Delegirane Uredbe Komisije (EU) 2017/40 Ministarstvo poljoprivrede je 24. kolovoza 2018. donijelo odluke o imenovanju Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe (dalje: HPŠSS) tijelom nadležnim za promociju Školske sheme.

Tom je odlukom odobren Godišnji plan aktivnosti za promociju HPŠSS, koji obuhvaća aktivnosti vezane uz upoznavanje šire javnosti sa Školskom shemom i njezinim značajem u oblikovanju zdravih prehrambenih navika, izradu i dostavu plakata EU za osnovne i srednje škole te pisani informativno – poučni materijal.

Pravilnik Školske sheme
Pravilnik Školske sheme
PRAVILNIK

Pravilnikom se uređuje provedba Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda

Dobavljači voća
Dobavljači voća
POPIS DOBAVLJAČA
Dobavljači mlijeka
Dobavljači mlijeka
POPIS DOBAVLJAČA