Peti pčelarski NEFERTITI

 

 

 

Peti pčelarski NEFERTITI demo-događaj u Hrvatskoj u 2020.g.

Peti pčelarski NEFERTITI demo-događaj u Hrvatskoj u 2020.g. održan je na pčelinjaku na području Donje Motičine u Osječko-baranjskoj županiji 09.listopada 2020.g. Zbog epidemiološke situacije polaznici demo-događaja odslušali su teoretski i praktični dio na pčelinjaku OPG Zlose Dragana uz aktivno sudjelovanje demo-farmera, inovacijskih aktera i svih ostalih polaznika.

Foto. I.Tomljanović: polaznici Nefertiti događaja

Treba podsjetiti da je demonstracijski događaj organiziran u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration)koji je financiran sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705. Unutar projekta postoji 10 tematskih mreža i regionalnih podmreža (HUB-ova). Smisao projekta je stvaranje dodatne vrijednosti kroz razmjenu znanja i iskustava, poticanje prijenosa inovacija, razvoj peer to peer učenja te rad na boljoj povezanosti mreža između poljoprivrednih gospodarstva diljem Europe.

 

Glavni cilj događaja bio je upoznati sudionike s glavnim smjernicama u suvremenoj tehnologiji pčelarenja s obzirom na radove u pčelinjaku po mjesecima te kontroli i suzbijanju zaraznih i nametničkih bolesti u pčelarstvu. Naime, pravilno i pravovremeno izvođenje praktičnih radova u pčelinjaku je vrlo važan dio suvremene tehnologije pčelarenja. Pri tome se pčelarke i pčelari susreću s mnogo izazova poput poznavanja tehnologije pčelarenja, kontrole i suzbijanja bolesti, uzimljavanja pčelinjih zajednica, procjena rezervne hrane za zimu, procjena jačine pčelinjih zajednica s obzirom na geografski položaj i period sezone te priprema pčelinjih zajednica za iskorištavanje pčelinjih medonosno-peludnih paša i načine suzbijanja rojenja.

Polaznici demonstracijskog događaja aktivno su sudjelovali tijekom radionice pa se otvorila plodonosna rasprava o primjeni matične rešetke, rotaciji nastavaka, podražajnom prihranjivanju, načinima kliničke i pato-anatomske dijagnostike te postavljanju sumnje na bolest, načinima uzorkovanja i slanju materijala u laboratorij. Posebna pažnja ukazana je na api-tehničke radnje kod pripreme zajednica za uzimljavanje koje se moraju obaviti tijekom kasnog ljeta i početkom jeseni. Tijekom demo-događaja polaznici su iznosili svoja iskustva i dosadašnju praksu u tehnologiji pčelarenja te su navodili prijedloge za poboljšanje istih. Posebna zahvala Draganu Zlosi, nositelju OPG Zlosa, pašnom povjereniku i podpredsjedniku PU „Pčela“ iz Našica, Damiru Fišeru, tajniku PU „Pčela“, Željku Špoljariću, predsjedniku PU „Pčela“ i ostalim članovima Upravnog odbora na pomoći u organizaciji i provedbi spomenutog demo-događaja.

Foto. I.Tomljanović: praktični radovi u pčelinjaku

 

Zlatko Tomljanović, dr.med.vet.

voditelj HUB 10

Pripremi za ispis