MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

UPRAVA ZA STRUČNU PODRŠKU RAZVOJU POLJOPRIVREDE I RIBARSTVA

News

Događaji, Vijest

Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Uvjeti za razvoj peronospore (Plasmopara viticola), pepelnice (Uncinula necator), te sive plijesni (Botrytis cinerea) su još uvijek povoljni, te je lozu potrebno tretirati. Veoma bitno je da se koriste pripravci za tretiranje iz različitih skupina.

U borbi protiv peronospore (Plasmopara viticola) koristiti: RIDOMIL GOLD MZ PEPITE, ELECTIS WG, MIKAL PREMIUM F, DELAN PRO, EQUATION PRO, MIKAL FLASH, GALBEN F, CURZATE F, ACROBAT MZ WG, VERITA, PERGADO F i dr.

Protiv pepelnice (Uncinula necator) koristiti: LUNA EXPIRIENCE, FALCON EC 460, SYSTHANE 24 E, FOLICUR EW 250, NATIVO 75 WG, COLLIS, VIVANDO, STROBY WG, TOPAS 100 EC, TALENDO i dr.

Protiv sive plijesni (Botrytis cinerea) može se koristiti jedan od pripravaka: PYRUS 400 EC, TELDOR SC 500, CANTUS, SWITCH 62,5 WG, CHORUS 75 WG i dr.

Preporučene pripravke koristiti sukladno uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/) !!

Tretiranje obaviti u vrijeme kada pčele ne lete !!

Nakon tretiranja ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti !!

                                                                                                                                             Marko Borić, mag.ing.agr.,
e-mail: marko.boric©mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Praćenjem u vinogradima naše županije utvrđene  su ličinke trećeg stadija  američkog cvrčka ((Scaphoideus  titanus). Ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija, a infektivan je treći stadij koji prenosi zlatnu žuticu vinove loze.

Upozoravamo vinogradare na važnost njihova suzbijanja, jer se samo na taj način može spriječiti širenje zlatne žutice vinove loze.

Za suzbijanje ličinki i odraslih oblika američkog cvrčka u Hrvatskoj dozvolu za tu namjenu imaju insekticidi: Reldan 22 EC, Avaunt EC, Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel-D, Cythrin Max, Abanto, Kristan EC i Piretro Natura.

Za praćenje pojave američkog cvrčka u vinograde treba postaviti žute ljepljive ploče na srednju armaturnu žicu. Ploče mijenjati za 2-3 tjedna.

Prije primjene insekticida potrebno je pokositi cvatući pokrov u vinogradu radi zaštite pčela.

Obvezne mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje američkog cvrčka donesene su „Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/18).

Upozoravamo vinogradare da  i dalje redovito provode zaštitu protiv plamenjače sa sistemičnim fungicidima: Forum Star, Mikal Premium F Mikal Flash, Galben F, Ridomil Gold MZ Pepite, Cursate F, Pergado F, Verita, Acrobat MZ WG.

Protiv pepelnice(Uncinula necatorupotrijebiti  jedan od sistemičnih  fungicida: Luna expirience Falcon EC 460, Systhane 24 E,   Folicur EW 250, Nativo,  Collis, Vivando, Talendo,  Topas 100 EC, Stroby WG.

Nakon cvatnje vinograda protiv sive plijesni primijeniti botriticide: Teldor, Pyrus 400 SC, Geoxe, Switch, Chorus 75 WG i dr.

Poljoprivredne proizvođače upućujemo redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS baza) pri Ministarstvu poljoprivrede.

                                                                                              Vesna Bradić, dipl.inž.agr.
Vesna.Bradic@mps.hr 

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima jezgričavog voća

Iznimno suho i toplo vrijeme sa relativno visokom vlagom zraka koje je prevladavalo ovih dana izuzetno je pogodovalo razvoju pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) te je zbog toga potrebno obaviti zaštitu.

Za suzbijanje pepelnice jabuka možete koristiti: Luna Experience, Domark 40 ME, Nimrod 25 EC, Crystal. U nasadima gdje se pepelnica javlja sporadično, mogu se koristiti pripravci na bazi strobilurina kao što su Zato Plus WG, Zato WG 50 ili Stroby WG ili pripravke na bazi sumpora (ukoliko koristite pripravke na bazi sumpora tada vodite račina da ne obavljate zaštitu kada je temperatura zraka iznad 25C°).
Također ovakvo vrijeme sa mjestimičnim padalinama pogodno je za razvoj i sekundarno širenje krastavosti jabuke (Venturia inaequalis).
Za suzbijanje krastavosti plodova možete koristiti: Dithane M-45, Mankozeb, Pencozeb 75 DG, Star 80, Delan 700 WDG, Delan Pro, Chorus 75 WG, Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Kastor, Scab 80 WG .

Vrijeme također pogoduje razvoju raznih štetnika tako da bilježimo let jabučnog savijača (Cydia pomonella) te za njegovo suzbijanje možete koristiti: Mospilan 20 SP, Calypso SC 480, Coragen 20 SC, Affirm, Laser, Reldan 22 i dr.
Preporučujemo svim poljoprivrednicima da prilikom izbora zaštitnog sredstva vode računa o karenci, te ukoliko koriste insekticide da prije obavljanja zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u cvatnji i da zaštitu obavljaju u večernjim satima kada pčele ne lete.
Zaštitu treba provesti za mirnog i toplog vremena. Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Andreja Vukalović-Pofuk dipl.ing.agr
andrea.v-pofuk@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Mjesec svibanj obilježen je s natprosječnom količinom oborina. Takve vremenske prilike pogodovale su jačem razvoju zaraza peronosporom vinove loze (Plasmopara viticola), osobito u drugoj polovici svibnja. Na većini lokaliteta vinova je loza završila sa cvatnjom, stoga upozoravamo vinogradare na važnost pravovremenog tretiranja.

 Za suzbijanje plamenjače predlažemo korištenje sistemičnih pripravaka: Galben F, Fantic F, Galben-M, Fantic M, Folpan gold, Forum star, Acrobat MZ, Ridomil Gold MZ Pepite, Manoxanil WP, Mildicut SC, Mikal flash, Mikal premium F, Verita, Profiler, Azimut, Alfil WG, Fylal double, Magma triple, Momentum trio i dr.

U vinogradima koji su stradali od tuče prednost dajemo pripravcima koji sadrže aktivnu tvar folpet (Galben F, Fantic F, Folpan Gold, Forum star). Folpet ima pozitivan sporedni učinak na smanjivanje zaraze sa sivom plijesni.

Za suzbijanje razvoja sive truleži ili botritisa nakon cvatnje, moguća je primjena botriticida: Teldor, Pyrus 400 SC, Geoxe, Switch, Chorus 75 WG i dr.

Prva polovica mjeseca lipnja obilježena je visokim temperaturama zraka, zabilježeno je 9 dana s temperaturama iznad 30°C, što uz visoki vlažnost zraka pogoduje jačem razvoju pepelnice vinove loze  (Erysiphe necator). Za suzbijanje pepelnice preporučujemo koristiti: Dynali EC, Mystic EC, Nativo WG, Postalon SC Collis, Luna Experience SC SC, Crystal KS, Bumper 25 EC, Domark ME, Difcor EC, Falcon EC, Folicur EW, Fond 12E, Kusabi SC, Sercadis SC, Systhane 24E, Topas 100 EC, Vivando SC, i dr.

Na području moslavačkog vinogorja i Letovanskog Vrha utvrđen je početak pojave ličinki trećeg razvojnog stadija američkog cvrčka (Scaphoideus titanus), prenositelja fitoplazme-zlatne žutice vinove loze. Ličinke prolaze kroz pet razvojnih stadija, od kojih svaki traje 7 do 10 dana, infektivne postaju u trećem razvojnom stadiju, tj. tada počinju prenositi zlatnu žuticu vinove loze.

Upozoravamo vinogradare na važnost njegova suzbijanja, jer se samo na taj način može spriječiti širenje zlatne žutice vinove loze. Tijekom prošle godine provodio se monitoring američkog cvrčka na slijedećim lokacijama: Kutina, Repušnica-Mramor brdo, Ilova, Voloder, Popovača i Letovanski vrh te je tim lokalitetima utvrđena njegova prisutnost.

Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/2018.) suzbijanje američkog cvrčka provodi se u najmanje dva tretiranja:

– prvo tretiranje obavlja se nakon cvatnje, prema preporučenim rokovima suzbijanja vektora

– drugo tretiranje obavlja se dva do tri tjedna nakon prvoga

– treće tretiranje obavlja se prema preporučenim rokovima suzbijanja vektora, ovisno o području, ili ako se tijekom srpnja ulovi tjedno četiri ili više odraslih oblika vektora po jednoj žutoj ljepljivoj ploči.

Za suzbijanje američkog cvrčka dopuštenje imaju insekticidi: Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel D, Avaunt EC, Cytrin max, Reldan 22 EC. U ekološkoj proizvodnji dopušteni su pripravci na bazi piretrina: Abanto, Kristant EC i Piretro natura.

Vinogradarima savjetujemo da prate pojavu američkog cvrčka postavljanjem žutih ljepljivih ploča na srednju armaturnu žicu. Ploče se zamjenjuju svaka dva do tri tjedna.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

                                                                                  Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@mps.hr

 

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/2018) svi posjednici vinove loze u našoj županiji moraju provesti suzbijanje američkog cvrčka (Scaphoideus titanus Ball).

Prvo suzbijanje američkog cvrčka provodi se kada su ličinke u L3 razvojnom stadiju, a upravo takve u vinogradima nalazimo od 17. lipnja.

Za tu namjenu su u Hrvatskoj registrirani insekticidi Avaunt, Reldan 22 EC, Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel-D, Cythrin Max, Abanto, Krisnt EC te ekološki insekticid Piretro Natura.

Zbog zaštite pčela važno je da se tretiranje obavlja tek po završetku cvatnje, u doba dana kad pčele ne lete te da u vinogradu prije primjene insekticida bude pokošen cvjetni podrast.

 Od početka lipnja u vinogradima nalazimo simptome plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola)  u vidu uljnih pjega na licu lista i sporulacije na naličju. U narednih sedam dana meteorolozi najavljuju vruče i sparno vrijeme s povremenim olujnim nevremenima što će omogućiti sekundarno širenje plamenjače vinove loze pa vinogradarima preporučamo da po završetku cvatnje obave zaštitu.

Za zaštitu od plamenjače vinove loze preporučamo  pripravke Galben F, Fantic F, Galben-M, Fantic M, Folpan Gold, Forum Star, Acrobat MZ, Ridomil Gold MZ Pepite, Manoxanil WP, Mildicut SC, Mikal Flash, Mikal Premium F, Antracol Combi, Curzate F, Verita, Profiler, Azimut, Alfil WG, Fylal Double, Magma Triple, Momentum trio i dr.

Za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti fungicidi kao što su Luna expirience, Dynali, Nativo WG, Postalon SC, Mystic EC, Vivando, Talendo, Stroby DF, Folicur 250 EC, Indar 5 EW, Domark 40 ME, Collis SC, Crystal KS, i sl.

Za zaštitu od sive plijesni (Botrytis cinerea) nakon cvatnje preporučujemo primjenu specifičnih botriticida: Chorus 75 WG, Cantus WG, Pyrus 400 SC, Switch 62,5 WG ili Geoxe.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima jabuka

Preporučamo voćarima da redovito obavljaju preventivnu zaštitu od infekcije uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis) jer je za vrijeme kišovitih dana moguće njeno sekundarno širenje u voćnjacima s vidljivim simptomima.

U ovom periodu prednost dajemo preventivnoj zaštiti plodova jabuka primjenom fungicida površinskog mehanizma djelovanja iz ranijih preporuka na bazi ditianona (Delan 700 WDG, Delan Pro, Faban), mankozeba (Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Indofil 80 WP), ciprodinila (Chorus 75 WG) ili kaptana (Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Kastor WP, Captan WP 50, Scab 80 WG,Scab 480 SC, Kapetan 80 WG, Caption 80 WG).

Visoka temperatura zraka uz visoku relativnu vlagu zraka pogoduje razvoju pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha). Za zaštitu od pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha) mogu se koristiti: Luna Experience, Domark 40 ME, Nimrod 25 EC, Sercadis, Crystal te pripravci na bazi strobilurina ili sumpora.

Vodite računa o maksimalnom dozvoljenom broju tretiranja nekom aktivnom tvari!

Vremenski uvjeti pogoduju letu i kopulaciji jabučnog savijača te je potrebno redovito svakih 10-14 dana obavljati njegovo suzbijanje. Insekticidi dopušteni za suzbijanje jabučnog savijača su:Affirm, Coragen 20 SC, Imidan 50 WG, Reldan 22 EC, Mospilan 20 SG, Calypso SC 480, Laser, Harpun, Delegate 250 WG i dr.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima rajčice

Velike količine oborina kao i toplo vrijeme pogoduju razvoju bolesti ,tako da je potrebno pratiti zdravstveno stanje rajčice i u zaštićenom prostoru kao i u vanjskom uzgoju. Dosadašnje vremenske prilike pogodovale odgovaraju pojavi plamenjače (Phytophthora infestans) , a jaki su napada na krumpiru, tako da je potrebno pratiti pojavu simptoma. Porastom temperatura moguća je i pojava koncentrične pjegavosti (Alternaria solani) . U uzgoju rajčice u zatvorenom prostoru zbog visoke relativne vlage treba pratiti i po potrebi suzbijati  sivu plijesan

(Botrytis cinerea) .Na rajčici se još može javiti osobito  u zaštićenom prostoru pepelnica (Leveillula taurica), iako nisu zamijećeni simptomi. U uzgoju rajčice u zaštićenom prostoru moguća je pojava i baršunaste pjegavosti lista ( Fulvia fulva), bolest se javljala kod uzgoja u niskim tunelima zbog previsoke relativne vlage.

Potrebno je vršiti stalne preglede i zbog mogućih pojava viroza (TSWV i dr.)  i bakterijoza  (Pseudomonas, Xsanthomonas spp), koje su u posljednjih godina zabilježene na terenu.

U tablici 1. navedeni su fungicidi koji su registrirani u RH .

Tablica 1.

Djelatna tvar Naziv preparata Dozvole za bolesti
Mankozeb Dithane DG neotec

Dithane M-45

Pinozeb M-45

plamenjača
Metiram Polyram DF plamenjača
Benalaksil Galben M

Fantic-M

Galben-C

plamenjača
Metalaksil –M

 

Ridomil gold MZ  pepite plamenjača
Metalaksil –M

 

Bakar

 

Ridomil gold R

plamenjača
Azoksistrobin Ortiva

Zakeo 250 SC

Zaftra AZT 250 SC

Legado

Diagonal

plamenjača

baršunasta plijesan

pepelnica

pepelnica

pepelnica

Azoksistrobin

difenkonazol

Ortiva top plamenjača

koncentrična pjegavost

pepelnica

Azoksistrobin

tebukonazol

Custodia pepelnica
Azoksistrobin

Metalaksil

Armentil M plamenjača
Trifloksistrobin Tebukonazol Nativo 75 WG pepelnica
Flutriafol Pointer pepelnica
Famoksadon
cimoksanil
Equation pro plamenjača
Ciazofamid Ranman 400 SC

Ranman top

plamenjača
Difenkonazol Difcor

Argo

koncentrična pjegavost

siva pjegavost

baršunasta plijesan

pepelnica

Mandipropamid Revus

Pergado MZ

plamenjača
Folpet

Bentiavalikarb

Vincare plamenjača
Folpet

Dimetomorf

Sphinx exstra 685 WDG plamenjača
Cimoksanil Cursate B WG plamenjača
Dimetomorf

Ametoktradin

Orvego plamenjača
Zoksamid Electis WG plamenjača

koncentrična pjegavost

 

Tetrakonazol

Domark ME 40 Pepelnica

barš.plijes

Izopirazam Reflect pepelnica
Miklobutanil Systhane 20 EW peplenica
Tiofanat-metil Topsin 500 SC baršunasta plijesan
Propamokarb

Cimoksanil

Proxsanil 450 SC plamenjača
Mankozeb

Cimoksanil

Nautile DG plamenjača
Fenheksamid Teldor SC 500 siva plijesan

bijela trulež

Fludioksonil Switch 62,5 WG siva trulež

bijela trulež

Boksalid Signum siva plijesan

pepelnica

Pirimetanil Pyrus 400 SC

Scala

siva plijesan

Od štetnika na otvorenom susrećemo pojavu lisnih ušiju ( Aphididae) te zadnjih godina pojavu štetnih stjenica (Heteroptera). U zaštićenom prostoru vrlo česta je pojava muha lisnih minera (Liriomyza), pojava štitastih moljaca (Trialeurodeus) .U plastenicima gdje su mješovite vrste dalje je potrebno pratiti pojavu tripsa (Thysanoptera) i za vrućih dana moguća je pojava štetnih grinja (Acarina) .

Potrebno je pratiti i pojavu južnoameričkog lisnog minera (Tuta absoluta) jer je njegova pojava zabilježena u prošloj godini u našoj županiji.

Izbor insekticida vršiti prema pojavi štetnika.

U tablici 2 su navedeni insekticidi koji imaju dozvolu za tretiranje rajčice URH.

Tablica 2.

Djelatna tvar Naziv preparata Namjena
Tiametoksam* Actara 25 WG Neke vrste lisnih ušiju

Štitasti moljci

Metaflumizon Alverde sovice

južnoamerički moljac rajčice

Indoksakarb Avaunt EC sovice
Emamektin benzoat Affirm Južnoamerički moljac, kuk. sovica
Tiakloprid Calypso SC 480 Lisne uši
Deltametrin Decis 100

Decis 2,5 EC

Scatto

Rotor super

Poleci Plus

Lisne uši, sovice, kukuruzni moljac, štitasti moljac, trips
Alfa -cipermetrin  

Fastac  10 EC

 

 

Direkt

Lisne uši

Štitasti moljci

 

Štitasti moljac

Lambda-cihalotrin Karate zeon Lisne uši i drugi grizući i sisajući insekti

Štitasti moljac

Klorantraniliprol

Lambda-cihalotrin

Ampligo Južnoamerički moljac, kuk. sovica, lisne uši
Dimetoat Rogor 40 Lisne uši
Flonikamid Teppeki 500 WG Neke vrste lisnih ušiju
Pirimikarb Pirimor 50 WG Lisne uši
Spinosad Laser Lisni mineri
 

 

 

Abamektin

Vertimec 018 EC

 

 

 

 

Kraft 18  EC

 

 

 

Apache

Tripsi

Lisni mineri

Hrđasta grinja rajčice

Crveni pauci

 

Lisni mineri

Kalifornijski trips

Južnoamerički moljac rajčice

Grinje, lisni mineri

Imidakloprid* Bxser 200 SL ,

Kohinor 200 SL,

Dali,

Confidor 200 SL

 

Staklenički štitasti moljac

 

Actamipirid Mospilan 20 SG Štitasti moljac
Piriproksifen Pyxal

Brai

Harpun

Proximo

Štitasti moljci

Dozvola samo u zaštićenom prostoru

Potrebno je napomenuti da  na tržištu ne postoje sva navedena sredstva, tako da odabir vršite prema ponudi u poljoljekarnama. Obavezno se pridržavati propisane karence kao i upute o namjeni za otvoreni ili zaštićeni prostor.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku  o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.

                                                                               Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

U zaleđu Županije na većini lokaliteta vinova loza nalazi se u osjetljivoj fenofazi razvoja vinove loze cvatnji ili pri završetku cvatnje, dok je u priobalju i otocima  faza rasta zametnutih bobica. Sparno i toplo vrijeme  s povremenim oborinama i dalje stvara uvijete za mogućnost zaraze s pepelnicom, plamenjačom i sivom truleži.

Potrebno je i dalje provoditi mjere zaštite vinove loze, vodeći računa o zdravstvenom stanju vinograda, lokalnim vremenskim uvjetima, prethodnim tretiranjima te uz poštivanje izmjene aktivnih tvari( koristiti različite grupe djelovanja),!!

Izbor pripravaka treba prilagoditi stanju u vinogradima!

Za suzbijanje pepelnice mogu se  primjeni fungicidi:  Luna expirience,  Falcon EC 460, Systhane 24 E,   Folicur EW 250, Nativo,  Collis, Vivando, Talendo,  Topas 100 EC, Stroby WG.

Za suzbijanje plamenjače mogu se koristiti pripravci: Equation Pro, Electis WG, Galben F, Fantic F, Galben-M, Fantic M, Folpan gold, Forum star, Acrobat MZ, Ridomil Gold MZ Pepite, Manoxanil WP, Mildicut SC, Mikal flash, Mikal premium F, Verita, Profiler, Azimut, Alfil WG, Fylal double, Magma triple, Momentum trio i dr.

Pripravcima Acrobat MZ i Forum Star dajemo prednost u slučaju pojave uljanih pjega.

Za suzbijanje razvoja sive truleži ili botritisa je moguća je primjena botriticida: Cantus, Pyrus 400 ECTeldor SC 500, Switch 62,5 WG, Chorus 75 WG i drugi.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

 

Pripremi za ispis
Stočarstvo, Vijest

PRVI CAMEMBERT SIRANE JURKAS

Prošli tjedan je sazrio i prodan prvi Camembert u obiteljskoj sirani Jurkas iz Harmice u Općini Brdovec, Zagrebačka županija.

Za male sirare i nas stručnjake koji s njima radimo značajan je to događaj koji dokazuje da je želja za novim znanjima i izazovima veliki pokretač i daje iznimne rezultate koji čine razliku.

Gospođa Katarina Jurkas je u siječnju 2019. godine sudjelovala na tečaju sirarstva u francuskoj gdje smo učili raditi nekoliko vrsta sireva s plemenitim plijesnima.

Proizvodnja

Proizvodnja mlijeka u sirani Jurkas započela je prije desetak godina kada su preuredili postojeće tovilište junadi u staju za muzne krave te uvezli prvih 35 bređih junica simentalske pasmine iz kojih je nastalo današnje stado od 76 muznih krava s pomlatkom svih kategorija od teladi do junica (ukupno 149 grla). Hranu za životinje proizvode na 140 ha zemljišta.

1Obitelj Jurkas na svojoj farmi muznih krava u Harmici

 Dnevno se na ovoj farmi proizvodi oko 1400 litara mlijeka, od čega se dio prodaje kao svježe sirovo mlijeko na kućnom pragu i na mljekomatu u Zagrebu, a dio se na zahtjev kupaca pasterizira, puni u flaše i prodaje kao pasterizirano mlijeko.

Oko 800 do 1.000 litara mlijeka se dnevno prerađuje u razne mliječne proizvode u vlastitoj, moderno opremljenoj mini sirani. Proizvode različite vrste mliječnih proizvoda  kao što su čokoladno mlijeko, probiotički jogurti, jogurti obični i s raznim voćnim dodacima, maslac, meki sir škripavac, mekani sir Harmičan,  Basu, kuhane sireve obične, dimljene i s raznim dodacima, polutvrde sireve, slatko vrhnje,  kiselo vrhnje i svježi sir. Njihov svježi sir  se proizvodi u skladu s pravilima proizvodnje robne marke „Zagrebački friški kravlji sir ZG  Sirek“ u čiju proizvodnju su se uključili 2017. godine. Od polutvrdih sireva osim Zmajčeka i Kalimera započeli su i proizvodnju novog tipa polutvrdog sira koji je osmišljen kao proizvod zaprešićkog područja pod nazivom  Banski sir.  Također proizvode i polutvrde sireve elastičnog tijesta Goudu i Edamac. Jedan dio sireva čak premazuju pravim pčelinjim voskom.

Camembert

Najnoviji sir kojeg smo prošlog tjedna kušali i ocijenili, odredili mu način pakiranja i rok trajanja krenuo je u prodaju. To je Camembert – meki sir s bijelom plemenitom plijesni na površini. Za njegovu proizvodnju je vrlo važna topla, vlažna predzrionica  (Hastener) u kojoj kroz nekoliko dana na površini sira narastu bijele plijesni roda Penicillium, a koje su dodane u mlijeko za sirenje. Nakon toga sirevi idu na zrenje na niže temperature desetak dana pa se zamataju ili u strech foliju ili u bijeli papir obložen  folijom s jedne strane i ostavljaju u hladnjaču nekoliko dana pa do više tjedana odnosno dok se ne prodaju. Sve te uvjete je osigurala gospođa Katarina Jurkas i proizvela svoj prvi Camembert.


Camembert na zrenju u sirani Jurkas

Prodaja

Svoje proizvode prodaju doma te na tržnici Špansko u Zagrebu na  mljekomatu i siromatu. Dio proizvoda dostavljaju i u nekoliko restorana i malih dućana u Zagrebu. Također su uključeni i u provedbu školske sheme te svoje mlijeko dostavljaju u susjedno selo Šenkovec u osnovnu školu. Osim toga aktivni su i reklamiraju se i na društvenim mrežama.

Slijedeći izazov nam je za ovo ljeto proizvodnja smrznutog jogurta (frozen yogurt), a u budućnosti i mliječnog sladoleda s voćnim okusima.

I na kraju treba spomenuti da je njihova farma od samog početka bila uključena i u genomsku selekciju te je već sada davne 2014. godine dala Wausa, prvog bika tada korištenog i u Austrijskom uzgoju za UO.

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Zlatna žutica vinove loze (Grapevine Flavescense doree) jedna je od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi, u zaraženim vinogradima vrlo brzo se širi i u kratkom vremenskom roku dolazi do velikih gubitaka grožđa i trajnog gubitka trsova. Širenje zlatne žutice moguće je preko zaraženog sadnog materijala ili putem vektora američkog cvrčaka                                                               ( Scaphoideus titanus ).

Simptomi zlatne žutice vinove loze pojavljuju se krajem lipnja i vidljivi su do kraja vegetacije.

Simptomi na listovima:

Kod bijelih sorti listovi žute a kod crvenih intenzivno crvene, kod većine sorata listovi se uvijaju prema naličju i list poprima kopljast izgled. Na dijelovima lista mogu se javiti nekroze, lišće postaje krto pa se nakon stiskanja u ruci mrvi.

Simptomi na mladicama:

Dio mladica ostaje zelene  nedozrijevaju zbog čega se tijekom zime smrzavaju te propadaju.

Simptomi na grozdovima:

Cvat se suši i ostaje na trsu, a zaraženi grozdovi venu i ne dozrijevaju.

Splitsko-dalmatinska županija za sada spada u nezaraženo područje tj. u dosadašnjim pregledima nije potvrđena prisutnost uzročnika zlatne žutice vinove loze.

Prema Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze NN 48/2018,  svi posjednici vinove loze (uključujući i nezaraženo područje) obavezni su provoditi PREVENTIVNE MJERE koje obuhvaćaju:

  • Sustavno pregledavati glavne biljke domaćina vinovu lozu križance roda Vitis, običnu pavitinu radi uočavanja simptoma koji upućuju na zarazu fitoplazmom
  • U matičnim nasadima i rasadnicima redovito pratiti prisutnost vektora američkog cvrčka žutim ljepljivim pločama
  • Suzbijati vektora ako se utvrdi njegova prisutnost i vinogradima, matičnim nasadima i rasadnicima prema Naredbi
  • U slučaju sumnje na zarazu obavezno obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora
  • Posjednik bilja obavezan je zapušteni vinograd privesti poljoprivrednoj proizvodnji te ga redovito obrađivati i održavati u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Također, vinogradarima preporučujemo praćenje prisutnosti američkog cvrčaka žutim ljepljivim pločama. Ploče se stavljaju krajem lipnja, na srednju armaturnu žicu ( do 10 ha se postavljaju 3 ljepljive ploče) koje se mijenjaju nakon 2-3 tjedna.

U NEZARAŽENOM području suzbijanje prijenosnika bolesti američkog cvrčka provodi se ako se utvrdi njegova prisutnost.U dosadašnjim praćenjima američki cvrčak zabilježen je na području Visa, Imotskog i Vrgorca.

Prema FIS-u ( Fitosanitarnom informacijskom sustavu)  za suzbijanje američkog cvrčka dozvoljeni su sljedeći pripravci: Decis 2,5EC, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel D, Avaunt EC, Cythrin Max, Reldan 22 EC, Abanto, Kristan EC i Piretro Natura. Suzbijanje američkog cvrčka provodi se u dva ili tri tretiranja.

Prije primjene insekticida korovna flora mora biti pokošena, a tretiranja obaviti kada pčele više ne lete.

Pripravke koristiti prema uputi proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Važna napomena: Zapušteni vinogradi predstavljaju potencijalnu opasnost za širenje zlatne žutice. Ako posjednik bilja ili bilo koja osoba nađu zapušteni vinograd o tome moraju obavijestiti nadležnog poljoprivrednog inspektora ili poljoprivrednog redara u skladu Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Silvija Marušić dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis