MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

UPRAVA ZA STRUČNU PODRŠKU RAZVOJU POLJOPRIVREDE I RIBARSTVA

News

Događaji, Vijest

Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 

Pripremi za ispis

Obavijest maslinarima

Podsjećamo maslinare korisnike Mjere 10., operacije 10.1.12. Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki (KFK) da osim plaćanja od 293,00 €/ha; imaju i OBVEZE:

  • edukacije 6 sati godišnje, sve najave edukacija https://www.savjetodavna.hr/tecajevi/
  • vođenje evidencije o provedbi operacije 10.1.12 (obrazac 15) https://ruralnirazvoj.hr/files/documents/Obrasci-za-vo%C4%91enje-evidencije-za-M10.doc
  • slanje računa računi o kupnji feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki i mamaka te upute proizvođača o korištenju istih na uvid APPRRR (trebalo je obaviti do 10. lipnja)
  • skidanje lovki iz nasada nakon praćenja za maslinove muhe (Bactrocera oleae) skinuti iz nasada nakon 31. listopada 2019. godine
  • skidanje lovki korištene za praćenje za ostalih štetnika skinuti nakon 15. rujna 2019.;
  • čuvanje lovki na gospodarstvu potrebno do 31.12.2019. godine

Tijekom posljednjih deset dana na našem području bilježimo značajne količine oborina. Ostvarene uvijete za infekciju paunovim okom (Spilocaea oleagina) bilježimo na dan 05., 09., 12., i 14.11. Preporučamo, ukoliko vremenski uvjeti budu dozvoljavali obaviti tretiranje protiv paunovog oka primjenom jednog od  pripravaka na osnovi bakarnog oksiklorida ili bakranog oksiklorida.

 Prema mjerenjima agroklimatskih stanica bilježimo slijedeće količine oborina:

LOKALITET oborine 05/15.11. mm/
Porat/Malinska 102,5 mm
Cres   80,2 mm

 

U tablici pregled registriranih fungicida protiv paunovog oka na dan 15.11.2019. (izvor FIS).

 

Aktivna tvar

 

Trgovački naziv

Način djelovanja  

Bolest

 

Karenca

maksimalni broj tretiranja u vegetaciji
bakarni oksiklorid CUPRABLAU Z

 

kontaktno paunovo oko 56 3
bakarni oksiklorid CODIMUR SC površinsko paunovo oko 15 3
bakarni oksiklorid CODIMUR 50 površinsko paunovo oko 15 3
bakarni oksiklorid COPPER KEY FLOW površinsko paunovo oko 15 3
bakarni oksiklorid CUPRA površinsko paunovo oko 15 3
bakarni oksiklorid+hidroksid AIRONE SC površinski aunovo oko, olovna bolest, rak masline 14 2
bakarni oksiklorid COPPER LAINCO površinsko paunovo oko 15 3
bakarni oksiklorid CUPRABLAU Z 35 WG kontaktno,površinsko paunovo oko,  rak, čađavice OVP 3
bakarni oksiklorid+mankozeb DOUBLE COPPER KEY kontaktno, površinsko paunovo oko 15 3
bakarni oksiklorid NEORAM WG kontaktno paunovo oko, rak 15 2
bakarni oksid NORDOX 75 WG kontaktno paunovo oko 56  
dodin SYLLIT 544 CS sistemično paunovo oko, antraknoza 7 2
trifloksistrobin, tebukonazol NATIVO 75 WG sistemično paunovo oko OVP 1
krezoksim-metil STROBY WG sistemično paunovo oko 30 2

 

Za preglede nasada, dodatne informacije i pojašnjenja molimo obratiti se kroz sustav individualnih savjetovanja.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

SMR10 Standardi za korištenje SZB na snazi od 01.01.2016. za sve korisnike potpora. Preporučena SZB primijeniti u skladu s rješenjem o registraciji ili dozvoli i uputstvu proizvođača. Profesionalni korisnici SZB dužni su voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine. Praznu ambalažu SZB, ambalažu s ostacima SZB i ostatke škropiva profesionalni korisnik dužan je odvojeno sakupljati i privremeno skladištiti do predaje ovlaštenoj osobi sukladno posebnom propisu koji uređuje gospodarenje otpadom (Akcija Prateći list za PGŽ u travnju tekuće godine; za pojedinačne odvoze kontaktirati ekologija@ciak.hr). Strojevi za primjenu SZB podliježu redovitim pregledima (jednom u 3 godine) kod ovlaštenih ispitnih stanica. Uvažavanje temeljnih načela integrirane zaštite bilja obveza je za sve poljoprivredne proizvođače.

 

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.

e-mail: karmen.karlic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest voćarima

Jesen je vrijeme kada vegetacija uglavnom završava, ali to ne znači da je kraj aktivnostima u voćnjacima.

Već sada započinje priprema nasada za slijedeću godinu. Prije svega treba izvršiti uklanjanje starih, polomljenih grana, otpalog lišća i pogotovo mumificiranih plodova koji su izvor zaraze sa slijedeću vegetaciju.

Preporuča se provesti tretiranje sredstvima na bazi bakra i to u fazi kada otpadne više od polovice lišća. Na taj način štitimo stabla od bakterijskog raka koštičavog voća, šupljikavosti lista, kovrčavosti lista, te bakterioza lijeske i oraha.

Za jezgričavo voće koristiti NORDOX 75 WG.

Za koštičavo voće koristiti NEORAM WG .

Za prevenciju protiv raka kore jabuke i kruške koristiti CUPRABLAU Z.

Sva sredstva koristiti u skladu s propisima navedenim na etiketi i prema pratećem tehničkom listu.

Obavezno voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Marija Kuprešak, dipl.ing.agr.

                                                                            Marija.kupresak@mps.hr

Pripremi za ispis
Događaji, Edukacija, Ekološka poljoprivreda, Govedarstvo, Ličko-senjska, Međunarodna suradnja, Osvrt, Savjet, Stočarstvo, Vijest

HUB3 – DRUGI NEFERTITI DEMO-DOGAĐAJ NA OPG-u MURGIĆ

Drugi demonstracijski događaj u HUB-u 3 pod nazivom „Kvaliteta krme na krškim travnjacima“, održan je u srijedu 13. studenoga 2019. na OPG-u Jure Murgića, u Konjskom Brdu kod Perušića u Ličko-senjskoj županiji. Demonstracija je organizirana u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration), kojeg u Republici Hrvatskoj provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Ovo je drugi događaj u kampanji organiziranoj unutar Mreže 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu koju čine članovi mreže, u prvom redu uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, savjetodavci djelatnici Ministarstva poljoprivrede i ostali zainteresirani. Projekt je financiran iz Programa OBZOR 2020 (sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705).

                              

Osim predstavljanja Projekta Nefertiti i mreže Ekološki sustavi u stočarstvu (HUB 3) u Hrvatskoj, u uvodnom dijelu svoje gospodarstvo predstavio je domaćin Jure Murgić. Također potencijale svojih gospodarstava ukratko su predstavili i svi ostali prisutni uzgajivači koji su kasnije sudjelovali u raspravi i međusobnoj vrlo kvalitetnoj komunikaciji. Govorilo se i o modelima proizvodnih sustava uzgoja krava s naglaskom na mesno i ekološko govedarstvo, dok je središnji dio demonstracije osim praktične demonstracije domaćina, bilo izlaganje stručnjaka za travnjaštvo i proizvodnju krme Nikole Gržana pod nazivom Poboljšanje krme na pašnjacima.

OPG Jure Murgića pokazalo se kao izvrsno demonstracijsko gospodarstvo za metodu peer-to-peer učenja (farmer – farmeru) interaktivnom komunikacijom prisutnih prigodom obilaska i predstavljanja različitih inovativnih uređaja i opreme. Mnogi od njih koriste se u uzgoju stoke a dio za održavanje korištenih pašnjaka kao i površina koja gospodarstvo koristi intenzivno. Naglašena je važnost korištenja takvih površina u spremanju voluminozne krme za zimsko razdoblje hranidbe. Razlog je nedostatak obradivih površina u tu svrhu i klimatski uvjeti koji vladaju na tom području a posebno se odnose na nepredvidive, ali u pravilu hladne i duge zime. Naglašeno je da su krški pašnjaci vrlo nepovoljno stanište i ograničavajući čimbenik za proizvodnju i korištenje, no izrazito velikim naporima, unatoč mnogobrojnim problemima, ipak se razumno koriste. Jure Murgić kao uzgajivač, vrsni je poznavatelj problematike upravljanja pašnim govedarstvom. Dosadašnjim iskustvom, ulaganjima i inovativnošću na svojem gospodarstvu, posebno u otežanim uvjetima proizvodnje, na demonstraciji se zbog svega navedenog potvrdio kao važan proizvođač u području mesnog i ekološkog govedarstva.

mr.sc. Dario Zagorec

voditelj mreže (HUB-a) 3

Pripremi za ispis
Dopunske djelatnosti, Prerada, Vijest

Održan tečaj prerade mesa za mlade poljoprivrednike

U mjestu Kapela Dvor, općina Lukač u Virovitičko-podravskoj županiji od 04.-07.11.2019. u organizaciji Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, održan je tečaj za mlade poljoprivrednike iz M1.1.2. pod nazivom: „Prerada mesa“.

Tečaju je pristupilo 13 mladih poljoprivrednika koji su  nazočili sljedećim prezentacijama:

Pandlanje svinjske polovice i odvajanje dijelova trupa za izradu tradicijskih, svježih i trajnih, suhomesnatih proizvoda –vodio Božidar Nikšić

Izrada jetrene paštete- vodio Ozren Hrsto

Izrada domaćih kobasica –vodio Predrag Janeš

 

Senzorsko ocjenjivanje polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda –vodili: Nada Matić, Predrag Janeš i Ljubica Kravarščan

Osim prezentacijama u okviru vježbi, a koje su za rezultat imale sasvim konkretne prehrambene proizvode, mladi poljoprivrednici slušali su o: uzgoju svinja za proizvodnju tradicijskih proizvoda, tehnologiji izrade pojedinih tradicijskih proizvoda, objektima i opremi za preradu mesa, zakonodavnom okviru koji se tiče prerade mesa, higijenskim standardima za preradu mesa te senzoričkim karakteristikama pojedinih proizvoda.  Naglasak tečaja bio je odabiru kvalitetne sirovine i izbjegavanju najčešćih grešaka pri izradi suhomesnatih proizvoda.

Od početne suzdržanosti mladih poljoprivrednika, tijekom tečaja razvila se  dobra komunikacija i interakcija pa je  zadnji dan na senzorsko ocjenjivanje proizvoda pristiglo i nekoliko vlastitih proizvoda mladih poljoprivrednika koji su bili odlične kvalitete. Posebno pak zanimanje izazvala je naša kolegica Nada Matić s uzorkom kulenove seke i slanine od crne slavonske svinje, proizvodima koji izgledom i kvalitetom znatno odskaču od ostalih, a naročito industrijskih proizvoda.

Provedbom tečaja prerade poljoprivrednih proizvoda nastojimo zainteresirati  mlade poljoprivrednike za ostvarenje dodane vrijednosti vlastitom poljoprivrednom  proizvodu, iako ograničenog kapaciteta, ali daleko  kvalitetnijeg u odnosu na industrijsku proizvodnju. Za kvalitetne, tradicijske proizvode, znamo, postoji interes kupaca i mjesto na tržištu.

Prerada mesa je već četvrti tečaj, nakon prerade mlijeka, prerade i dorade povrća te prerade voća,  koji su  održani u društvenom domu Kapela Dvor. Dom je opremljen svime što nam treba za održavanje tečajeva, te ga uz razumijevanje vodećih osoba Općine Lukač rado koristimo.

 

Ljubica Kravarščan dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis
Akvakultura, Ribarstvo, Vijest

24. susret ribara

U organizaciji HOK, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, u Dubrovniku su se od 7. – 9. studenog održali 24. Susreti ribara. Prvog dana događanja okupili su se ribari i uzgajivači ribe i školjkara s područja cijele Hrvatske, a popodnevni sati bili su namijenjeni sastanku, zatvorenom za javnost, organizacijskog odbora i Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK s pomoćnikom ministrice g. Antom Mišurom i predstavnicima Uprave ribarstva.

Drugog dana, uz uvodna izlaganja o aktualnom stanju ribarstva i akvakulture u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao domaćinu i radu Ceha za ribarstvo i akvakulturu u prethodnoj godini, održane su i dvije panel rasprave. Prva na temu aktualnog stanja u ribarstvu koju je predvodio pomoćnik ministrice g. Ante Mišura, a uz njega su sudjelovali i načelnica Sektora za pomorsko dobro, morske luke i koncesije gđa. Nina Perko, dr. Barbara Zorica s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita te g. Robert Momić i g. Mato Oberan kao predstavnici Ceha za ribarstvo i akvakulturu. Druga panel rasprava se odnosila na novi Operativni program za pomorstvo i ribarstvo za programsko razdoblje 2021. – 2027., gdje je panel predvodila gđa. Irena Jahutka, načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, a uz nju su sudjelovali i g. Ante Sladoljev iz LAGUR-a Galeb, g. Šime Kosor iz ribarske zadruge „Omega 3“, g. Andrija Šarić, pomoćnik ravnatelja lučke uprave, te g. Robert Momić, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK.

Posljednjeg dana susreta razgovaralo se o stanju u akvakulturi, te je održana panel rasprava o inspekcijskom nadzoru u ribarstvu koju je predvodio g. Mario Rogošić, načelnik Sektora za kontrolu ribarstva, a uz njega su sudjelovali i predstavnici Obalne straže, Ministarstva unutarnjih poslova i Carinske uprave.

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva imala je priliku upoznati sudionike putem promotivnih letaka sa savjetodavnim uslugama koje mogu dobiti od savjetnika za ribarstvo te su im uručene brošure „Zaštićene vrste u Jadranskom moru“  i „Dobra higijenska praksa“ na plivaricama i koćama. Također, predstavljeni su ciljevi Interreg projekata PRIZEFISH i FAIRSEA na kojima naša Uprava sudjeluje kao projektni partner ispred Ministarstva poljoprivrede.

Poslije svake panel rasprave uslijedila su pitanja od strane ribara od kojih su najzanimljivija  između ostalog novi Operativni program, problemi vezani uz krivolov od strane osoba koje nisu profesionalni ribari, pitanje uređenja luka i iskrcajnih mjesta, problem predacije orade na uzgojnim instalacijama, problem lučica koje su namijenjene sportskim ribolovcima i uloga LAGUR-a. Neki od ovih problema su uvršteni u zaključke 24. Susreta ribara, uz pozitivne naznake rješavanja istih od strane nadležnih. Ovogodišnji Susret ribara je kao i prethodnih godina bio prilika za razmjenu iskustava, novih ideja i ostvarivane suradnje između svih dionika u ribarstvu.

Stručna savjetnica za ribarstvo
Maja Grbić

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima voćnih vrsta

Jesen je vrijeme kada provodimo pripremu nasada za narednu vegetaciju. Jedna od važnijih mjera zaštite je sakupljanje otpalog lišća, zaostalih „mumificiranih“ plodova iz krošnje, ispod voćaka te uklanjanje starih, polomljenih grana i njihovo iznošenje iz nasada. Provodimo i tretiranje sredstvima na bazi bakra, kada otpadne više od polovice lišća. Tretiranjem  štitimo stablo i grančice od patogena kao što su bakterijski rak koštičavog voća, šupljikavost lista koštičavog voća i kovrčavost lišća breskve, a kod jezgričavog voća rak kore, bakterijska palež te bakterioze lijeske oraha, koji prezime na kori, u pukotinama kore, rak ranama i mumificiranim plodovima.

Bakterijski rak koštićavog voća je opasna bolest  koja napada sve biljne organe. Za zaštitu protiv bakterioze mogu se primijeniti samo pripravci na bazi bakra. Pripravak koji ima dozvolu za bakterijski rak koštićavog voća je Nordox 75 WG koji se može koristiti i za  bakterijsku palež jezgričavog voća. Za zaštitu od šupljikavost lista koštičavog voća i kovrčavost lišća breskve dozvolu ima Neoram WG, za preventivnu zaštitu protiv rak kore jabuke i kruške možemo primijeniti Cuprablau Z.

Za jesensku preventivnu zaštitu od bakterioza na lijesci i orahu možemo primijeniti neki od fungicida: Cuprablau Z, Cuprablau Z 35 WG i Bordoška juha Caffaro 20 WP.                                                                                                                    

Upotrijebljeno sredstvo koristiti prema priloženoj uputi za upotrebu, isto na propisani način zbrinuti, voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja, pridržavati se Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.

 

                                                                                Ivana Češek, mag.ing.agr.

                                                                                             e-mail: ivana.cesek@mps.hr

 

Pripremi za ispis
Inovativne tehnologije, Ministarstvo poljoprivrede, Mladi poljoprivrednici, Vijest

Prijenos znanja i uvođenje inovacija u poljoprivredi budućnost su naše poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede, gđa Marija Vučković danas je održala radni sastanak u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (bivšoj Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi). Sastanku je nazočio pomoćnik ministrice Zdravko Tušek sa suradnicima, načelnicima Sektora te Voditeljima područnih službi u županijama.

 

 

Poljoprivredni savjetnici, djelatnici Uprave, kontinuirano provode informiranje, obrazovanje i savjetovanje poljoprivrednih proizvođača u pogledu usvajanja novih agrotehničkih vještina, preradi i trženja poljoprivrednih proizvoda, te mogućnostima ostvarivanja potpora iz raznih programa Ministarstva poljoprivrede.

Na sastanku je između ostalog istaknuto kako će se savjetnici u narednom periodu intenzivnije usredotočiti na uvođenje digitalizacije u poljoprivredi, bržoj i boljoj komunikaciji u smislu uvođenja novih kanala komunikacije i aplikacija, na rad sa mladim poljoprivrednicima, uvođenje inovacija u poljoprivrednu proizvodnju, posebno s naglaskom potpore poljoprivrednicima  koji rade u potpomognutim područjima, te područjima s otežanim uvjetima gospodarenja.

Ministrica je iskoristila priliku te je pozdravila  poljoprivrednike korisnike IAKS mjera ruralnog razvoja koji su u Upravi nazočili obaveznoj edukaciji na temu Prakse u ekološkom uzgoju. Tom prigodom istaknula je važnost cjeloživotnog učenja  u poljoprivredi, usvajanja novih znanja  vještina te uvođenja inovacija u poljoprivrednu proizvodnju s ciljem podizanja konkurentnosti, stvaranja višeg dohotka u poljoprivredi, te ukupnog razvoja poljoprireede i ruralnih prostora.

 

 

 

               Barbara Sente, bacc. menadžmenta

Pripremi za ispis

Prvi pčelarski demo događaj u Hrvatskoj

Prvi pčelarski demo-događaj u Hrvatskoj održan je u Vukovaru u ponedjeljak 11.studenog 2019.g. Teoretski dio polaznici demonstracijske radionice odslušali su u prostorijama crkve Sv.Filipa i Jakova , a praktični dio na OPG-u Franje Suropa uz aktivno sudjelovanje svih polaznika.

Treba naglasiti da je demonstracijski događaj organiziran u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration)koji je financiran sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705. Unutar projekta postoji 10 tematskih mreža i regionalnih podmreža (HUB-ova). Smisao projekta je stvaranje dodatne vrijednosti kroz razmjenu znanja i iskustava, poticanje prijenosa inovacija, razvoj peer to peer učenja te rad na boljoj povezanosti mreža između poljoprivrednih gospodarstva diljem Europe. Pčelari odnosno poljoprivrednici imaju mnogo razloga da se uključe u projekt. Dijele svoje ideje i vizije pčelarstva/poljoprivrede, ali i rezultate istraživanja i praktične primjene osmišljene u njihovoj regiji/zemlji s NEFERTITI zajednicom te saznaju više o potrebama i izazovima pčelara/poljoprivrednika. Spomenuti projekt u Republici Hrvatskoj provode djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede u suradnji s demo- pčelarima i inovacijskim akterima unutar Mreže 10 – Atraktivna poljoprivreda.

 

Glavni cilj događaja bio je upoznati sudionike s holističkim načinom promišljanja u suzbijanju bolesti pčela. Naime, pčelinju zajednicu ne možemo promatrati kao nasumično nabacanu grupu pčela ili zbroj pojedinih pčela već kao jedan složen i međusobno umrežen super-organizam koji se zajedno hrani, brani, hladi, zagrijava i diše.
Holistički pristup u suzbijanju bolesti pčela podrazumijeva ispitivanje i procjenu svih parametara bitnih za nastanak pato-fizioloških procesa kao i uvjeta koji će dovesti do ozdravljenja pčelinje zajednice.
Stoga je polaznicima prezentiran novi pristup u kontroli i suzbijanju zaraznih i nametničkih bolesti pčela kao i problemi u nedostatnoj odnosno nekvalitetnoj hranidbi pčela uz demonstraciju svih postupaka na pčelinjaku.

Zlatko Tomljanović, dr.med.vet.
voditelj mreže HUB 10

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima koštičavog voća

U vrijeme nakon masovnijeg i potpunog otpadanja lišća koštičavog voća treba planirati i provoditi završne usmjerene zaštite bakarnim pripravcima.

Zbog jače pojave gljivičnih bolesti, među kojima ističemo kovrčavost lišća bresaka i nektarina (Taphrina deformans), rogač šljive (Taphrina pruni), palež grančica i trulež plodova (Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Monilinia fructicola), kozičavost lišća trešanja i višnje (Blumeriella jaapii), šupljikavost lišća (Stigmina carpophilla) i dr.

Prilikom naredne zimske rezidbe poželjno je ukloniti sve osušene grančice ili grane i zaostale “mumificirane” plodove u krošnjama.

Jesenska primjena bakarnih fungicida u voćarstvu, svakako se preporučuje nakon što otpadne 80 % ili više lišća (može i nešto ranije, ali i kasnije – ovisno o meteorološkim uvjetima).

Čim vremenski uvjeti dozvole savjetujemo primjenu jednog od tvorničkih preparata gdje prednost u kasnom jesenskom tretiranju imaju pripravci s barem 50 % djelatne tvari (bakarni-oksid, bakarni-oksikloridbakarni-hidroksid) (Tablica 1).

U tablici 1. navedeni su pripravci koji imaju dozvolu za primjenu prema (izvor FIS na dan 12.11.2019.)

Aktivna tvar Naziv preparata Dozvola po kulturama/ bolest
Bakarni oksid NORDOX 75 WG Koštičavo voće /kovrčavost, šupljikavost,bakterijski rak koštičavih voćaka, palež cvjeta i mladica
Bakarni oksiklorid CUPRABLAU Z* Breskva, koštičavo voće/kovrčavost, šupljikavost, rogač šljive
CUPRABLAU Z 35WG* Breskva, nektarina, marelica, trešnja, višnja,šljiva / kovrčavost, šupljikavost, rogač šljive, bakterijska pjegavost, rak
KUPROPIN Breskva/ šupljikavost i kovrčavost
RAME CAFFARO 32 WP Koštičavo voće/ šupljikavost, kovrčavost
CUPROCAFFARO 50 WP Koštičavo voće/ šupljikavost

Koštičavo voće/šupljikavost

NEORAM WG* Koštičavo voće/kovrčavost, šupljikavost,palež cvata
AIRONE SC Marelica,trešnja,šljiva (šupljikavost, rogač šljive, smeđa trulež, bakterijski rak)
CODIMUR SC

CODIMUR 50

COPPER KEY

COPPER KEY FLOW

CUPRA

Breskva,nektarina, marelica/kovrčavost
Bakarni hidroksid CHAMPION Breskva/ kovrčavost,šupljikavost

Koštičavo voće/šupljikavost,

palež cvata i mladice

CHAMPION FLOW SC Breskva/kovrčavost ,šupljikavost
Trešnja, višnja/kozičavost
CHAMPION WG 50 Breskva,marelica,trešnja,višnja,šljiva/ kovrčavost, Gnomonia
AIRONE SC Marelica,trešnja,šljiva (šupljikavost, rogač šljive, smeđa trulež, bakterijski rak)

* amaterska (neprofesionalna) sredstva za zaštitu bilja koja se mogu kupiti bez predočena identifikacijske iskaznice o položenom ispitu iz održive uporabe pesticida

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr./trazilicaszb/. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida!

Nakon svake primjene sredstva za zaštitu bilja nužno je da se ispuni evidencija o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a koju možete dobiti u najbližoj ispostavi Ministarstva poljoprivrede (bivša Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba) i da se prazna ambalaža zbrine na propisan način do organiziranog odvoza putem akcije ”Prateći list”.

Marijana Lemić, mag. ing. fitomedicine
e-mail: Marijana.Lemic@mps.hr

Pripremi za ispis
Najava, Vijest

poziv na demo-događaj diverzifikacija pčelarske proizvodnje

           

 

POZIV NA DEMO – DOGAĐAJ

Diverzifikacija pčelarske proizvodnje

 

Pozivamo Vas dana 14.studenoga 2019. (četvrtak), s početkom u 10:00 sati na demonstracijski događaj pod nazivom „Diverzifikacija pčelarske proizvodnje“, koji će se održati u prostorijama crkve Sv.Filipa i Jakova u Vukovaru te na PG-u Višnjić Branko u Vukovaru

 

Glavni sadržaj i ciljevi događaja:

Pčelarska proizvodnja iz godine u godinu postaje sve zahtjevnija, no ne samo proizvodnja nego i tržište na kojem pčelari sudjeluju. Stoga je bitno u prilagodbi nastalim uvjetima usvajati nova znanja i tehnologije proizvodnje s ciljem proširenja asortimana proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Glavni cilj događaja je upoznati sudionike s tehnologijama proizvodnje s ciljem diverzifikacije pčelarske proizvodnje.

PROGRAM

                                       14. studenoga 2019. od 10.00 – 12.00
10:00 – 10:10 Okupljanje prisutnih i uvod u radionicu Stanko Čuljak/Ivan Dumendžić
10.10 – 10.30 Proizvodnja pomoćnih zajednica Igor Petrović
10.30 – 10.45 Proizvodnja matične mliječi Igor Petrović
10.45 – 11.00 Proizvodnja propolisa Igor Petrović
11.00 – 11.15 Pauza  
11.15 – 11.40 Predstavljanje gospodarstva uz obilazak (ako vrijeme dozvoli) OPG Višnjić Branko
11.45 – 12.00 Pitanja i rasprava  
12.00 Završetak radionice  

 

Radujemo se Vašem dolasku !

Pripremi za ispis