MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

UPRAVA ZA STRUČNU PODRŠKU RAZVOJU POLJOPRIVREDE I RIBARSTVA

News

Događaji, Vijest

Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 

Pripremi za ispis
Događaji, Hortikultura, Najava, Obavijest, Vijest, Voćarstvo

19.Zimska škole rezidbe voćaka – Kaptol 2020.

Već tradicionalno, djelatnici Ministarstva poljoprivrede, specijalisti hortikulture, zaštite bilja i mehanizacije, („savjetodavci“), područne jedinice Požega,  organiziraju „Zimsku školu rezidbe voćaka – Kaptol 2020.“. Do sada je kroz školu prošao značajan broj polaznika koji stečena znanja sa ove škole korisno primjenjuju u svojim nasadima ili okućnicama.

Napominjemo kako su, osim zainteresiranih voćara s lokalnog područja, ovu školu pohađali polaznici diljem RH. I ove godine imamo prijavljenih s udaljenosti i većih od 100 km.

Ove godine Školu organiziramo po devetnaesti (19.) puta.

Škola će se održati kao 4-dnevni edukacijski trening-tečaj, u trajanju od 11. do 14. veljače 2020. (od utorka do petka).

Koncepcijski, ova Škola u sva 4 dana trajanja izgleda ovako:

Svakoga dana trajanja Škole započinjemo najprije sa stručnim predavanjima u Općinskoj vijećnici u Kaptolu, s početkom u 9.oo sati. Ovo stoga da se polaznici škole najprije teorijski upoznaju sa problematikom rezidbe svake voćne vrste – kako bi lakše pratili pokaznu rezidbu, nakon predavanja, na terenu. Potom se oko 11 sati kreće na praktičnu pokaznu rezidbu u voćnjake. Ondje polaznici, nakon što su vidjeli pokaznu rezidbu demonstratora i asistenata,  svojom praktičnom rezidbom pokazuju usvojena znanja i vještine u osobnoj rezidbi. Slijedi ocjenjivanje tj. evaluacija kvalitete rada polaznika. Pokazna rezidba u voćnjacima traje (najdulje) do 17 sati.

Redoslijed rezidbe voćnih vrsta je:

  • Prvi dan: jabuka i kruška,
  • drugi dan: šljiva, breskva, nektarina i marelica,
  • treći dan: lijeska i orah,
  • te zadnjeg dana: višnja i trešnja.

No, obzirom na nepredviđene okolnosti, moguć je i drugačiji redoslijed rezidbe. Obzirom da su neki polaznici Škole u radnom odnosu, te ne mogu dobiti slobodne dane za sva 4 dana trajanja Škole, prilikom prijavljivanja na ovu Školu, mogu odabrati kojega dana će sudjelovati na školi (na samo prvom danu, na drugom, na trećem ili na sva 4 dana – i sve druge kombinacije od po 2  ili 3 dana pohađanja škole).

Škola će biti organizirana na nekoliko lokacija i to u voćnjacima u okolici Kaptola, te na drugim lokacijama unutar PSŽ.

Ciljana grupa prijavitelja na ovu  Školu su ponajprije voćari s malim ili nedostatnim znanjima o rezidbi. No, isto tako dobrodošli su i oni koji već  imaju iskustava iz rezidbe – kao i mali, hobi voćari. Slobodan prijavak je i za sve ostale kojima je rezidba voćaka zanimljiva.

Prijavak je ograničen na 30 kandidata.

Uvjeti za prijavak u školu rezidbe su:

  1. Dobro zdravstveno stanje (nisu prihvatljivi: kandidati sa teškim i kroničnim bolestima, osobe koje su netom odležale gripu, osobe s temperaturom, visokim tlakom i sve ostale zdravstveno rizične skupine).
  2. Mogućnost dolaska vlastitim prijevozom (moguće je da se više kandidata preveze jednim zajedničkim vozilom, sa zimskim gumama).
  3. Posjedovanje ispravnog i oštrog alata za rezidbu. To znači: oštre i ispravne voćarske škare, voćarska pila, te brus, 1 dcl 70%-tnog alkohola, rukavice te topla obuća i odjeća.

Škola je za sve polaznike besplatna!

 

Prijavak na Zimsku školu rezidbe voćaka moguć je odmah po objavi ove obavijesti putem medija, a zadnji dan prijavka je u ponedjeljak, 10. veljače 2020., do 11,oo sati (ukoliko do tada već nije popunjena kvota od svih 30 polaznika Škole).

Voditelj i ovogodišnje škole rezidbe vinove loze je Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik, uz asistenciju kolega: Gorana Josipovića, Đurđice Kšenek, Ivice Prpića te Mladena Peraka.

Nastava započinje 11. veljače 2020.. Potrebno je doći (dovesti se) do Kaptola, gdje se u Općinskoj vijećnici održava teorijska nastava s početkom u 9.oo sati. Sa sobom je potrebno ponijeti olovku i bilježnicu te alat za rezidbu  s pripadajućim priborom na pregled. Ukoliko tko nema alat za rezidbu (i pribor), moći će nedostajući alat i/ili pribor za rezidbu kupiti na licu mjesta, dolaskom u Školu rezidbe u Kaptolu.

Naglašavamo kako alat: voćarske škare i pila ne moraju biti nove, ali moraju biti OŠTRE!

Prijaviti se može u naš ured u Kaptolu, osobnim dolaskom, ali moguć je prijavak i telefonom. Ured za prijavu na Zimsku školu rezidbe voćaka je u Kaptolu, u zgradi Općine na 1. katu. Telefon za prijavak u Zimsku školu rezidbe vinove loze je:

 034/ 313-944 ili 

  091/4882-820 

Za sve one, koji dolaze izvan Požeško-slavonske županije, mjesto Kaptol je udaljeno nekih 13 km sjever-sjeveroistočno od Požege, 5 km istočno od mjesta Velika i 12 km zapadno od Kutjeva. Zborno mjesto je svakoga jutra ispred crkve u Kaptolu (jer je ondje najviše mjesta za parkiranje).

 

D O B R O D O Š L I !!!

 

Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.

viši stručni savjetnik za hortikulturu

i voditelj ove škole rezidbe

Pripremi za ispis
Mehanizacija, Savjet, Vinogradarstvo, Voćarstvo, Zaštita bilja

Kabina traktora u zaštiti primjenitelja pesticida

Primjenitelji pesticida (traktoristi), naročito u povrćarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu koji koriste orošivače (atomizere) u velikoj su mjeri izloženi utjecaju pesticida, naročito zbog načina i učestalosti primjene pesticida. Orošivači disperziraju mlaz škropiva (voda i pesticid) u vrlo sitne kapljice nošene zračnom strujom. Kod tog načina primjene primjenitelj pesticida se cijelo vrijeme nalazi u magli pesticida i zraka.

 

Primjenitelj pesticida može biti izložen negativnim utjecajima pesticida tijekom pripreme škropiva te kod tretiranja nasada nanosom pesticida na svoje tijelo ili udisanjem pesticida. Takva izloženost može dovesti do kratkotrajnog trovanja (akutna toksičnost) ili do dugoročnog trovanja (kronična toksičnost). Simptomi kod akutnog trovanja su mučnina, glavobolja, pospanost, razdražljivost, halucinacije i svrbež. Kronično trovanje može uzrokovati glavobolje, gastritis pa i pojavu tumora. Kronično trovanje javlja se kod korisnika koji dugi niz godina provode zaštitu bilja, a pri tome nisu provodili sigurnosne mjere za zaštitu od pesticida.

 

Kako bi se prilikom tretiranja nasada primjenitelj pesticida zaštitio od negativnih utjecaja pesticida poželjno je da je traktor opremljen kabinom s pročistačima (filtrima) zraka. Obični papirnati filtri čiste zrak od prašine (krutih čestica) ali nisu učinkoviti za zaštitu od drugih opasnih tvari. Za zaštitu od utjecaja pesticida potrebno je ugraditi filtre s aktivnim ugljenom. Takvi su filtri obično dodatna oprema kod nabave traktora. Filtar s aktivnim ugljenom se montira na kabinu traktora prije samog tretiranja pesticidima, a po završetku se skida i mijenja s običnim papirnatim filtrom jer bi se filtar s aktivnim ugljenom brzo začepio pri izvođenju drugih poljoprivrednih radova.

U pravilu filtar s aktivnim ugljenom treba mijenjati jednom godišnje ili nakon određenog broja radnih sati. Ako se tijekom uporabe filtra s aktivnim ugljenom osjeti miris pesticida, potrebno je provjeriti je li filtar pravilno umetnut ili ga treba zamijeniti. Filtar s aktivnim ugljenom se ne čisti vodom niti propuhivanjem zraka.

 

Unatoč činjenici da filtri s aktivnim ugljenom bitno smanjuju unos pesticida u kabinu, za potpunu sigurnost obvezno je pridržavati se uputa proizvođača pesticida.

 

Standard EN 15695 definira četiri kategorije (razine) kabine, ovisno o stupnju zaštite traktorista od opasnih tvari. Te su kategorije prikazane u tablici:

Kategorija

Stupanj zaštite
1 Ne pruža zaštitu od štetnih tvari za zdravlje
2 Zaštita od krutih čestica
3 Zaštita od krutih čestica i aerosola, a ne od para
4 Zaštita od krutih čestica, aerosola i para (plinova)

 

Kabina mora biti testirana i certificirana. Stupanj zaštite od opasnih tvari u skladu sa standardom EN 15695 mora biti naveden u uputama za uporabu traktora.

 

Kabina traktora kojim se vrši tretiranje pesticida mora biti svrstana u kategoriju 4. Takva kabina je u potpunosti zatvorena, s prisilnom ventilacijom (klimom), s nadtlakom, nepropusna za krute čestice, aerosole i pare. U takvoj kabini nije potrebno nositi osobnu zaštitnu opremu.

 

Pojedini proizvođači kabina unutar kabine postavljaju elektronski nadzor (senzori) koji prate čistoću zraka tijekom aplikacije pesticida. U slučaju previsoke koncentracije pesticida u kabini, zvučnim i svjetlosnim signalom upozoravaju korisnika da odmah obuče propisanu osobnu zaštitnu opremu kako ne bi došlo do trovanja.

 

Slika 1. Kabina voćarsko-vinogradarskog traktora s nadtlakom i filtrima s aktivnim ugljenom

(Izvor: Sito S. Bilandžija N. (2013). Suvremena tehnika za održavanje plodnosti tla u trajnim nasadima, Zagreb)

 

Ukoliko je na traktor ugrađena kabina neke druge kategorije traktorist mora nositi osobnu zaštitnu opremu prilikom tretiranja nasada.

 

U osobnu zaštitnu opremu spadaju: jednokratno zaštitno odijelo, respiratorne maske, naočale, gumene rukavice i čizme.

 

Ivan Krušelj, mag. ing. agr.

 

Pripremi za ispis
Događaji, Dopunske djelatnosti, Edukacija, Osvrt, Pčelarstvo, Prerada, Vijest, Zanimljivosti

Prvi pčelarski NEFERTITI demo-događaj u Hrvatskoj u 2020.g.

 

Prvi pčelarski NEFERTITI demo-događaj u Hrvatskoj u 2020.g. održan je u Svetom Ivanu Zelini u Zagrebačkoj županiji u četvrtak 16.siječnja 2020.g. Teoretski dio polaznici demonstracijske radionice odslušali su u prostorijama Grada Sveti Ivan Zelina uz aktivno sudjelovanje svih demo-farmera, inovacijskih aktera i svih ostalih polaznika.

 

Foto. M.Čubrilo: polaznici Nefertiti radionice u učionici

Treba podsjetiti da je demonstracijski događaj organiziran u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration)koji je financiran sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705. Unutar projekta postoji 10 tematskih mreža i regionalnih podmreža (HUB-ova). Smisao projekta je stvaranje dodatne vrijednosti kroz razmjenu znanja i iskustava, poticanje prijenosa inovacija, razvoj peer to peer učenja te rad na boljoj povezanosti mreža između poljoprivrednih gospodarstva diljem Europe.

 

                                                         

 

 Glavni cilj događaja bio je upoznati sudionike sa suvremenim tehnologijama u proizvodnji propolisa, stavljanjem propolisa na tržište i njegovog korištenja u zaštiti zdravlja ljudi i životinja. Naime, propolis je važan proizvod s dodanom vrijednošću u pčelarskoj industriji, a njegove antioksidacijske vrijednosti dobro su poznate u apiterapiji. Polaznici demonstracijskog događaja aktivno su sudjelovali tijekom radionice pa se otvorila plodonosna rasprava o načinima skupljanja propolisa, izrade alkoholne i vodene otopine propolisa te sprejeva i masti na bazi propolisa. Također, polaznici su iznosili svoja iskustva u razlici u kvaliteti između struganog propolisa i onog koji se dobiva skupljanjem na mrežici.

Zlatko Tomljanović, dr.med.vet.

voditelj HUB 10

Pripremi za ispis
Događaji, Najava, Obavijest, Pčelarstvo, Vijest

POZIV NA DEMO – DOGAĐAJ

Suvremena proizvodnja propolisa

Pozivamo Vas dana 23.siječnja 2020. (četvrtak), s početkom u 18:00 sati na demonstracijski događaj pod nazivom „Suvremena proizvodnja propolisa“, koji će se održati u prostorijama OŠ „Franjo Serta“, Ljudevita Gaja 15, Bednja

              

 

Glavni sadržaj i ciljevi događaja:

Propolis je važan proizvod s dodanom vrijednošću u pčelarskoj industriji. Njegove antioksidacijske vrijednosti dobro su poznate u apiterapiji. Tijekom događanja sudionici će biti upoznati s najnovijim načinima proizvodnje propolisa, stavljanja na tržište i korištenja u zaštiti zdravlja ljudi i životinja.

 

PROGRAM

                                       23. siječnja 2020. od 18.00 – 20.00

 

18:00 – 18:10 Okupljanje prisutnih i uvod u radionicu Mara Bogović
18.10 – 18.20 Projekt Nefertiti „Atraktivna poljoprivreda“ (HUB 10) u Hrvatskoj Zlatko Tomljanović
18.20 – 19.00 Proizvodnja propolisa Zlatko Tomljanović
19.00 – 19.15 Pauza
19.15 – 20.00 Pitanja i rasprava
20.00 Završetak radionice

Radujemo se Vašem dolasku !

 

Pripremi za ispis
Natječaj, Obavijest, Školska shema, Vijest

Produženje roka Javnog poziva za provedbu aktivnosti pratećih obrazovnih mjera Školske sheme

Obavijest o produženju roka Javnog poziva za provedbu aktivnosti  pratećih obrazovnih mjera Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini  2019./2020.

Rok za dostavu prijava na Javni poziv za provedbu aktivnosti  pratećih obrazovnih mjera Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini  2019./2020 produžuje se do 31. siječnja 2020. godine.

Ostale odredbe Javnog poziva ostaju neizmijenjene.

Tekst Javnog poziva za sudjelovanje u provođenju aktivnosti u sklopu pratećih obrazovnih mjera Školske sheme u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2019/2020. i Obrazac prijave nalaze se na linkovima.

Javni poziv

Obrazac prijave

Pripremi za ispis
Hortikultura, Maslinarstvo, Obavijest, Vijest

„Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“ – Završno izvješće 2019.

Uvod

Na kraju vegetacijske sezone u maslinicima hrvatskog priobalja službenici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (dalje: Uprava za stručnu podršku), kao pravnog slijednika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe (bivša HPŠSS), nastavili su s provedbom projekta „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“ započetog 2018. godine, s ciljem davanja maslinarima preporuka za pravovremenu berbu.

Dobro je poznato da optimalna tehnološka zrelost ploda maslina ovisi o sorti i području uzgoja. Tim projektom želi se uspostaviti sustav putem provođenja analiza tehnološke zrelosti sorti maslina u njihovom području uzgoja kroz nekoliko tjedana u samoj završnoj fazi vegetacije, od Istre, Hrvatskog Primorja – Kvarnera i Dalmacije. Temeljem tih rezultata analiza mogu se dati preporuke za pravovremenu berbu maslina, što u konačnici treba doprinijeti podizanju kvalitete maslinova ulja i potaknuti daljnji razvoj modernog maslinarstva RH.

Osvrt na maslinarsku godinu

Maslinarska 2019. godina klimatski je bila vrlo ćudljiva godina, koja će se pamtiti po kasnijoj oplodnji. Kišovit i hladan svibanj usporio je cvatnju maslina, nakon čega su odmah uslijedile velike vrućine, koje su poremetile oplodnju.

Činjenica je da su zbog tih nepovoljnih vremenskih prilika (nižih temperatura) dvije fenofaze masline (cvatnja – oplodnja i razvoj ploda) vremenski kasnile od uobičajenih rokova i to čak 20-tak dana. Na taj način produžena je faza dozrijevanja ploda i optimalno vrijeme početka berbe. Ta je pojava u nekim područjima imala za posljedicu nedostatak oplodnje te time i manje količine ploda maslina, kao što se dogodilo u Istarskoj županiji, gdje je posebice na introduciranim sortama, kao npr. na sorti Leccino, bilo i do 50 % manje ploda nego prethodne godine, a ponegdje ploda nije ni bilo.

Također, ovo je godina, gdje je zbog pogodnih vremenskih prilika (veće vlage) te većeg ploda, let i napad maslinine muhe (Bactrocera oleae Gmel.) došao ranije i trajao duže nego inače. Naročito je u Istri zabilježen jak do srednje jak napad maslinine muhe, ovisno o sorti i mikrolokaciji. Pojačani let maslinine muhe zabilježen je i u maslinicima Splitsko-dalmatinske županije, ali su veće štete izbjegnute pridržavanjem pravovremeno objavljenih mjera zaštite.

Rezultati analiza uzorkovanih plodova maslina

Službenici Uprave za stručnu podršku uzorkovali su plodove maslina na terenu u maslinicima OPG-ova, na devet maslinarskih područja RH: zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Cres, Krk i Rab), sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko- kninska županija), srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar te poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle. Praćenje je počelo 19. kolovoza i nastavilo se svakih 14 dana do 30. rujna 2019. Od 07. listopada pa do 25. studenoga 2019. uzorkovanje se provodilo svakih sedam dana.

Analizu plodova maslina obavila je tvrtka NIR ANALIZA d.o.o. za tehničko ispitivanje i analizu u Zagrebu, iz razloga što njihov laboratorij jedini u RH posjeduje modernu analitiku (instrumentarij) i znanje za analizu maslina metodom NIR spektrometrije, punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR. Analizirani su sljedeći parametri u ulju: SMK, peroksidni broj, K270, K232, ΔK te znakovite masne kiseline (palmitinska, oleinska, linolna i linolenska). U tijestu, komini i plodu masline određivala se kiselost, vlaga i ulje. Ta metoda omogućuje davanje objektivnog mišljenja o optimalnom roku berbe, jer se radi o analitičkom instrumentu, koji daje rezultate za 6 sec. u četiri bitna parametara, na osnovu kojih se može objektivno i brzo zaključiti optimalno vrijeme berbe.

Obzirom da je 2019. godine praćenje zrelosti maslina počelo već u kolovozu, zapaženo je da je i te godine, kao i prošle, maslini nedostajalo vode u najvažnijoj fazi, a to je dozrijevanje ploda i to naročito u fazi stvaranja konačne mase ploda (pulpe). Daljnjim praćenjem zapaženo je da su veće oborine u rujnu i listopadu, pogotovo za promatranu sortu Oblica, ubrzale dozrijevanje i nakupljanje ulja u suhoj tvari. Također, ubrzano je bilo i povećanje mase ploda, tako da su ovogodišnji plodovi Oblice već početkom listopada imali maksimalnu masu (6-7 g.), što je opet rezultiralo mekšim plodom i lakom metom za štetnike. Velike količine vode u spomenutim mjesecima nisu pogodovale za postepen i ujednačen razvoj ploda pa samim time i za kvalitetno stvaranje ulja. Treba naglasiti da se Završno izvješće odnosi na maslinarska područja, koja se ne navodnjavaju.

Kao primjer optimalnog vremena berbe za najzastupljeniju domaću sortu (Oblica) i najzastupljeniju introduciranu sortu (Leccino) i to u  njihovim najsjevernijim i najjužnijim uzgojnim područjima vidljivi su iz zbirnih tablica i grafikona: 1. (Leccino Vodnjan), 2. (Leccino, Vis), 3. (Oblica, Otok Rab) i 4. (Oblica, Konavle), klikom na naslove.

Sve ostale rezultate praćenja tehnološke zrelosti maslina 2019. praćenih sorata s točnim rokovima berbe,  mogu se vidjeti u skupnim tablicama i pojedinačnim grafikonima, koji slijede.

Navedene tablice i grafikone možete vidjeti klikom na naslove:

Tablica i graf 5.: Hrvatsko Primorje, Krk i Rab 2019.

Tablica i graf 6.: Istarska županija, sjever i jug, 2019.

Tablica i graf 7.: Južna Dalmacija, 2019.

Tablica i graf 8.: Otok Korčula 2019.

Tablica i graf 9.: Pelješac 2019.

Tablica i graf 10.: Splitsko-dalmatinska županija 2019.

Tablica i graf 11.: Šibensko-kninska županija 2019.

Tablica i graf 12.: Zadarska županija 2019.

Pripremi za ispis
Događaji, Najava, Nekategorizirano, Vijest

POZIV NA DEMO – DOGAĐAJ

   POZIV NA DEMO – DOGAĐAJ

Proizvodnja propolisa

Pozivamo Vas dana 16.siječnja 2020. (četvrtak), s početkom u 18:00 sati na demonstracijski događaj pod nazivom „Proizvodnja propolisa“, koji će se održati u prostorijama Grada Sveti Ivan Zelina , Trg A.Starčevića 12, Sveti Ivan Zelina

                                            

 

Glavni sadržaj i ciljevi događaja:

Propolis je važan proizvod s dodanom vrijednošću u pčelarskoj industriji. Njegove antioksidacijske vrijednosti dobro su poznate u apiterapiji. Tijekom događanja sudionici će biti upoznati s najnovijim načinima proizvodnje propolisa, stavljanja na tržište i korištenja u zaštiti zdravlja ljudi i životinja.

 

PROGRAM

                                       16. siječnja 2020. od 18.00 – 20.00

 

18:00 – 18:10 Okupljanje prisutnih i uvod u radionicu Ivan Kalinski
18.10 – 18.20 Projekt Nefertiti „Atraktivna poljoprivreda“ (HUB 10) u Hrvatskoj Zlatko Tomljanović
18.20 – 19.00 Proizvodnja propolisa Zlatko Tomljanović
19.00 – 19.15 Pauza
19.15 – 20.00 Pitanja i rasprava
20.00 Završetak radionice

 

 

Radujemo se Vašem dolasku !

 

Pripremi za ispis
Potpore i poticaji, Program RR, Vijest

Radionice o natječajima iz podmjere 4.1.

Poljoprivrednici,

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 2. prosinca 2019. godine tri natječaja iz podmjere 4.1., za koje zaprimanje zahtjeva za potporu počinje od 2. siječnja 2020. godine.

Radi se o sljedećim natječajima:

  • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1. »Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava« – tovno govedarstvo
  • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.2. »Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš«
  • Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.3. »Korištenje obnovljivih izvora energije«.

Više informacija o objavljenim natječajima možete pronaći ovdje.

Radionice na kojima će korisnici biti informirani o uvjetima natječaja iz podmjere 4.1. održati će se prema sljedećem rasporedu:

Županija Datumi i lokacije
Bjelovarsko-bilogorska 9. siječnja 2020. u 10.00 sati

Dvorana HGK, Petra Preradovića 4, Bjelovar

Brodsko-posavska 10. siječnja 2020. u 10.00 sati

Županijska vijećnica, Petra Krešimira IV 20, Slavonski Brod

Dubrovačko-neretvanska 9. siječnja 2020. u 18.00 sati

Zgrada političkih stranaka, Kralja Zvonimira 22, Metković

10. siječnja 2020. u 10.00 sati

Gradska vijećnica, Trg kralja Tomislava 1, Ston

13. siječnja 2020. u 11.00 sati

Matica hrvatska, Gruda 80, Gruda

Grad Zagreb 14. siječnja 2020. u 10.00 sati

Poslovni centar Mani, Bani 110, Buzin, Zagreb

Istarska 14. siječnja 2020. u 10.00 sati

Velika gradska vijećnica Grada Pazina, Družba Svetog Ćirila i Metoda 10, Pazin

Karlovačka 10. siječnja 2020. u 11.00 sati

Dvorana Udruženja obrtnika, Jurja Haulika 14, Karlovac

Koprivničko-križevačka 9. siječnja 2020. u 10.00 sati

HGK – županijska komora, Koprivnica

Krapinsko-zagorska 13. siječnja 2020. u 10.00 sati

Gradska vijećnica, Park hrvatske mladeži 2, Zlatar

Ličko-senjska 10. siječnja 2020. u 10.00 sati

Kulturno Informativni Centar, Budačka 12, Gospić

Međimurska 13. siječnja 2020. u 10.00 sati

MESAP dvorana, ulica Marčec Josipa 27, Nedelišće

14. siječnja 2020. u 10.00 sati

Općinska dvorana, Trg Svetog Martina 7, Sveti Martin na Muri

15. siječnja 2020. u 10.00 sati

Dvorana gradskog muzeja, Glavna cesta 33, Prelog

Osječko-baranjska 13. siječnja 2020. u 10.00 sati

Zgrada FINE, J. J. Strossmayera 3, Našice

16. siječnja 2020. u 10.00 sati

Hrvatska gospodarska komora, Europska avenija 13, Osijek

Požeško-slavonska 15. siječnja 2020. u 10.00 sati

Vijećnica Općine Velika, Zvonimirova 1 a, Velika

Primorsko-goranska 15. siječnja 2020. u 10.00 sati

Dvorani restorana Bitoraj, Sveti križ 1, Fužine

Sisačko-moslavačka 13. siječnja 2020. u 11.00 sati

Dvorana Hrvatske gospodarske komore u Sisku, Kranjčevićeva 16, Sisak

Splitsko-dalmatinska 8. siječnja 2020. u 11.00 sati

HGK Split, Trumbićeva obala 4, Split

Šibensko-kninska 3. siječnja 2020. u 10.00 sati

Zgrada Općine, Trg kralja Tomislava 1, Drniš

Varaždinska 15. siječnja 2020. u 10.00 sati

Dvorana Savjetodavne službe, Anina 11, Varaždin

Virovitičko-podravska 9. siječnja 2020. u 11 sati

Velika vijećnica Virovitičko-podravske županije, Virovitica

Vukovarsko-srijemska 13. siječnja 2020. u 9.00 sati

Velika županijska vijećnica, Županijska 9, Vukovar

Zadarska 28. siječnja 2020. u 9.00 sati

Općinska vijećnica, Park svetog Jurja 1, Gračac

29. siječnja 2020. u 9.00 sati

Gradska knjižnica, Ulica kneza Branimira 46, Benkovac

Zagrebačka 8. siječnja 2020. u 11.00 sati

Gradska vijećnica, Trg Petra Zrinskog 9, Vrbovec

9. siječnja 2020. u 11.00 sati

Upravni odjel za poduzetništvo, investicije i fondove EU, Šetalište Frana Lučića 15, Velika Gorica

10. siječnja 2020. u 11.00 sati

Centar za kulturu, dr. Franje Tuđmana 9, Jastrebarsko

Pripremi za ispis
Događaji, Hortikultura, Vijest, Vinarstvo, Vinogradarstvo

Dani otvorenih vrata peljeških podruma 2019.

Prvi vikend u mjesecu prosincu već 14. godinu u nizu tradicionalno je rezerviran za „Dane  otvorenih vrata peljeških podruma“, a ovaj put su održani 6. i 7. prosinca duž cijelog poluotoka Pelješca. Od Stona do Mokala su bile uključene 32 vinarije.

Ovogodišnja manifestacija započela je svečanim otvorenjem u subotu u 11 sati u Stonskom „Kaštiju“– utvrdi, dijelu kompleksa stonskih zidina, nakon čega su brojni vinoljupci, gosti i uzvanici krenuli u tradicionalni obilazak peljeških vinarija. Ovo je prigoda za degustaciju najboljih peljeških vina, druženje s poznatim vinarima i upoznavanje juga Dalmacije koji je neodoljiv u svako doba godine.

Dan ranije, 6. prosinca, u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, mjestu gdje je (usput rečeno) ove godine svečano otvoren „Prvi hrvatski muzej vinarstva i vinogradarstva“, desetak mladih peljeških enologa sa pridruženim članom neformalnog panela Zrinkom Favro, dipl. ing. agr. sa otoka Korčule (Ministarstvo poljoprivrede) ocjenjivalo vina autohtonih sorti berbe 2019., a kuhari amateri natjecali su se u pripravljanju lovačkog gulaša.

Pelješki vinari su na ocjenjivanje mladih vina poslali 30 uzoraka vina, sva vina su pokazala dobar potencijal ove berbe, a najbolje ocjenjena po kategorijama su bila:

  • Plavac mali – OPG Grgurević Anto,
  • ZOI Dingač – OPG Violić Boris,
  • Rukatac (Maraština) – Miličić vina.

Ovo je bila izvrsna prigoda za promociju vinarija i vina prvenstveno sorte Plavac mali čiji je Pelješac dom ali i Rukatca te ostalih, druženje sa poznatim vinarima i upoznavanje juga Dalmacije koji na ovaj način produljuje sezonu kvalitetnom eno-gastro ponudom. Također i vidjeti te kušati „skrivene dragulje“ malih vinara, raznolikost etiketa i sorti.

Na poluotoku Pelješcu se drži do stare izreke „Svaku sortu hvali, ali Plavac mali sadi“ što i dokazuje podatak da se na Pelješcu proizvodi 90 posto od ukupne hrvatske proizvodnje Plavca malog.

Ovogodišnje, 14. izdanje Dana otvorenih vrata peljeških podruma rekordno je bilo po broju posjetitelja i po broju vinarija koje su formalno ili neformalno sudjelovale u projektu te dale svoj obol, a tradicionalno je završilo zabavama u Potomju uz odgovorno uživanje u „nektaru Bogova“ do dugo u noć.

Frano Mihlinić, mag. ing. agr.

Pripremi za ispis

IX. DANI MLADOG MASLINOVOG ULJA VODICE 2019.

14. prosinca 2019. u Vodicama je održana svečana dodjela nagrada i priznanja najboljim maslinovim uljima, koja su pristigla na manifestaciju, a ocjenjena su kao ekstra djevičanska. Zavod za javno zdravstvo Šibenik ocjenjivao je kemijske parametre prijavljenih maslinovih ulja, a organoleptička svojstva su ocijenili senzorni analitičari iz Udruge Olea.

Uz gospodarski dio sajma, na kojem je izložena oprema i proizvodi povezani s maslinarstvom, sudionici su imali priliku poslušati i 13 izuzetno zanimljivih izlaganja o različitim maslinarskim temama, koja su prezentirali eminentni stručnjaci iz područja maslinarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (pravni slijednik Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe), jedan je od suorganizatora manifestacije, a u stručnom dijelu kolegica Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr., održala je vrlo interesantno predavanje o problemima u zaštiti maslina s osvrtom na vegetacijsku 2019. godinu.

Za ocjenjivanje na manifestaciji pristiglo je 274 uzorka maslinovih ulja iz RH i inozemstva, najviše iz Šibensko-kninske i Zadarske županije, od čega su 223 ulja svrstana u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja . Ovogodišnji urod je bio značajno slabiji, naročito ako ga se uspoređuje s prethodnom godinom. Pristigla ulja su imala poprilično izraženu voćnost, a o harmoničnosti njihovih pozitivnih karakteristika ovisio je konačni raspored na bodovnoj ljestvici.

Svakako treba istaknuti pozitivnu edukacijsku ulogu ove već tradicionalne manifestacije, što se posebno očituje u sve boljoj kvaliteti maslinovih ulja.

Titulu šampiona manifestacije u kategoriji višesortnih ulja dobilo je maslinovo ulje vlasnika Milana Gulana, a šampionom u kategoriji sortnih ulja proglašeno je maslinovo ulje sorte buža OPG-a Lupić.

Autor teksta i slika: Karlo Rubelj, mag. ing. agr.

Pripremi za ispis