MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

UPRAVA ZA STRUČNU PODRŠKU RAZVOJU POLJOPRIVREDE

News

Događaji, Vijest

Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 

Pripremi za ispis
Događaji, Dopunske djelatnosti, Sirarstvo, Stočarstvo, Vijest

4. Nacionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda 2021.

Usprkos i drugoj godini pod Covid-19 prijetnjom uspješno je održano 4. Nacionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda. Organizator i ove godine je bio Savez malih sirara RH „SirCro“ zajedno s Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, a ocjenjivanje je provedeno 11. i 12. studenog u prostoru za preradu Ministarstva poljoprivrede u Vukovarskoj 78, Zagreb.

Slika 1. Povjerenstvo

Proizvodi su ocijenjeni sukladno Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda, od strane Stručnog povjerenstva za ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda u sastavu:

  • Prof. dr. sc. Samir Kalit, predsjednik
  • Doc. dr. sc. Rajka Božanić, član
  • Doc. dr. sc. Milna Tudor Kalit, član
  • Dr. sc. Emilija Cimerman, član
  • Višnja Krapljan, dipl. ing. agr., član

Ukupno je ocijenjeno 84 proizvoda od čega je bio 70 uzorak sireva, 6 uzoraka fermentiranih mliječnih proizvoda, 6 uzorka kiselog vrhnja i 2 uzorka maslaca.

Od 84 ocijenjena proizvoda, 73 ih je s medaljom, što je skoro 87 % proizvoda.

Slika 3.,4. i 5.: Priprema za ocjenjivanje

 

Tabelarni prikaz osvojenih medalja:

Vrsta medalje

Broj

%

ZLATO

28

33,34

SREBRO

37

44,05

BRONCA

8

9,52

PRIZNANJE

9

10,71

DISKVALIFIKACIJA

2

2,38

UKUPNO

84

100,00

 

Između zlatnih proizvoda s maksimalnim brojem bodova (20), Povjerenstvo je izabralo tri proizvoda za šampiona kvalitete u tri različite kategorije.

U kategoriji mekih, polutvrdih i tvrdih kravljih sireva šampion kvalitete je polutvrdi sir Gauda sirane Srednje gospodarske škole iz Križevaca, Koprivničko-križevačke županije.

U kategoriji mekih, polutvrdih i tvrdih kozjih i ovčjih sireva, šampion kvalitete je Kuhani kozji sir s vlascem sirane Jagarka, vl. Marina Herceg iz Munjave Modruške, Josipdol, Karlovačka županija.

U kategoriji svježih sireva, skuta i sirnih namaza, šampion kvalitete je svježi kravlji sir OPG-a Baršić Antuna iz Dubravice, Zagrebačka županija.

Slika 6. Šampionska Gauda

 

Prema broju osvojenih medalja ove godine ima manje zlatnih, a više srebrnih medalja dok po samom broju odnosno postotku medalja u odnosu na broj proizvoda taj broj je sa 88 pao ove godine na 87 % što i dalje dovoljno govori o kvaliteti mliječnih proizvoda proizvedenih većinom u malim obiteljskim pogonima.

Zbog epidemiološke situacije, nažalost ni ove godine nećemo imati naše tradicionalno sirarsko druženje. Do kraja 2021. godine svi sudionici će dobiti na kućne adrese zahvalnice za sudjelovanje, osvojena priznanja te kopije lista ocjenjenih proizvoda.

Želimo Vam svima uspješnu Novu 2022. godinu uz želje da se nastavimo svi zajedno družiti, uz sve bolje sireve i druge mliječne proizvode naših proizvođača, na SirCrofestu 2022.

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.

Višnja Krapljan, dipl. ing. agr.

 

Pripremi za ispis
Događaji, Pčelarstvo, Stočarstvo, Vijest

Održana demonstracija o pčelarstvu u Antunovcu

U subotu 20. studenog 2021. održana je na pčelinjaku Bazina u Antunovcu u Osječko-baranjskoj županiji demonstracijska aktivnost: „Unaprjeđivanje pčelarske proizvodnje sa smanjenjem rizika zimskog ugibanja i pospješivanje proljetnog razvoja pčelinjih zajednica“.

Sudionici demonstracije upoznati su s osnovnim načinima i metodama u vezi uzimljavanja/izimljavanja pčelinjih zajednica u kasno ljeto odnosno u veljači i ožujku sljedeće godine. Poseban naglasak bio je na pravilnoj i pravodobnoj hranidbi pčelinjih zajednica, zamjeni matica te kontroli i suzbijanju pčelinjih bolesti tijekom aktivne sezone u ljetnim mjesecima. Pri tome se nije mogla zaobići niti varooza te je korisnicima iznesen detaljan plan i način utvrđivanja približnog broja varoe u pčelinjim zajednicama. Također, govorilo se o vapnenastom leglu i nozemozi.

Foto: Juraj Ostoić

 

Međutim, najveći dio pitanja bio je tijekom demonstracije postupaka izimljavanja pčelinjih zajednica u rano proljeće. Posebice se to odnosi na suzbijanje rojenja tijekom travnja i svibnja. Naime, rojenje ujedno predstavlja razmnožavanje pčelinjih zajednica i vrlo je važno znati načine prepoznavanja znakova rojevnog raspoloženja i metoda sprječavanja istih. Pčelar koji u tom periodu sezone pogriješi i ne spriječi rojevni nagon sigurno neće imati zadovoljavajući prinos meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Prikazano je nekoliko metoda poput Padgen metode kad pčelar ima puno ili malo košnica, zatim postupak „demariranja“ odnosno prevješavanje okvira s leglom iz plodišta u medište.

Foto: Zlatko Tomljanović

 

Na kraju demonstracije pčelari su postavljali mnoga pitanja, a otvorila se i rasprava o korištenju matične rešetke, primjeni Snelgrov daske, proizvodnji nukleusa, hranidbi pčelinjih zajednica te mehanizacije i transporta u pčelinjaku. Ovom prigodom zahvaljujemo predsjedniku Pčelarske udruge „Pčela“ iz Osijeka, gosp. Slavku Stojanoviću i ostalim članovima Udruge kao i vlasniku OPG-a gosp. Bazini na pomoći u organizaciji demonstracijske aktivnosti.

 

Juraj Ostoić, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik

Zlatko Tomljanović, dr. med. vet., voditelj Odjela za savjetovanje u pčelarstvu

 

Pripremi za ispis

Obavijest maslinarima

Toplo i kišno vrijeme povoljno utječe na razvoj uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oleaginea )  Zaraze ostvarene u ovom periodu biti će vidljive u proljeće u vidu koncentričnih pjega po listovima koji otpadaju uglavnom s donjeg dijela krošnje. Gubitak lisne mase nepovoljno će utjecati na formiranje cvjetnih rese i manji  urod u idućoj godini. U maslinicima u kojima je prisutna bakterijska bolest rak masline (Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi ) nakon završene  berbe preporučamo obaviti zaštitu primjenom jednog od pripravaka na osnovi  bakarnog oksida ili bakarnog oksiklorida.

U tablici pregled fungicida registriranih protiv paunovog oka na dan 25.11.2021. (izvor FIS-baza MP)

AKTIVNA TVAR TRGOVAČKI NAZIV NAČIN DJELOVANJA MAKSIMALNI BROJ TRETIRANJA U VEGETACIJI
 

bakarni oksid

 

 

NORDOX 75 WG

 

kontaktno

 

 

bakarni oksiklorid NEORAM WG

 

kontaktno  
bakarni oksiklorid CUPRABLU Z 35 WG,

CODIMUR SC, COPPER KEY FLOW, CUPRA, COPPER KEY, CODIMUR 50, COPPER LAINCO,

kontaktno 3
bakarni hidroksid+

bakarni oksiklorid

 

AIRONE SC

kontaktno, površinsko 2
mankozeb+ bakarni oksiklorid DOUBLE COPPER KEY, CODIMUR M, LAINCOBRE M kontaktno, površinsko broj primjena 3 ; NAPOMENA: registracija istekla krajnji rok za primjenu zaliha 4.1.2022.
krezoksim-metil STROBY WG, SUGOBY, QUIMERA sistemično 2
krezoksim-metil+ difenkonazol  

DECIBEL MAX

 

sistemično

 

2 (primjena  u proljeće)

dodin SYLLIT 544 SC sistemično 2
trifloskistrobin+tebukonazol NATIVO 75 WG sistemično 1

 

Pripravci  NEORAM WG i AIRONE SC imaju registraciju za tretiranje protiv bakterije (Pseudomonas syringae pv.savstanoi) uzročnika raka masline.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Profesionalni korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.

Pripremi za ispis

Obavijest maslinarima

Nakon završene berbe potrebno je obaviti zaštitu maslina protiv uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oleaginea ). Tijekom jesenskog perioda kada se bilježi toplo i kišno vrijeme događa se glavnina zaraze a posljedice su vidljive najčešće tek u proljeće u vidu koncentričnih pjega po listovima koji otpadaju uglavnom s donjeg dijela krošnje. Zbog gubitaka lisne mase oskudno se formiraju cvjetne rese te se smanjuje urod u idućoj godini.

Tretiranje je neophodno provesti i u nasadima u kojima je prisutna bakterijska bolest rak masline (Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi ).

Neposredno nakon završene  berbe preporučamo obaviti zaštitu primjenom jednog od pripravaka na osnovi  bakarnog oksida ili bakarnog oksiklorida.

U tablici pregled fungicida registriranih protiv paunovog oka na dan 24.11.2021.(izvor FIS-baza.

AKTIVNA TVAR TRGOVAČKI NAZIV NAČIN DJELOVANJA MAKSIMALNI BROJ TRETIRANJA U VEGETACIJI
 

bakarni oksid

 

 

NORDOX 75 WG

 

kontaktno

 

 

bakarni oksiklorid NEORAM WG

 

kontaktno  
bakarni oksiklorid CUPRABLU Z 35 WG,

CODIMUR SC, COPPER KEY FLOW, CUPRA, COPPER KEY, CODIMUR 50, COPPER LAINCO,

kontaktno 3
bakarni hidroksid+

bakarni oksiklorid

 

AIRONE SC

kontaktno, površinsko 2
mankozeb+ bakarni oksiklorid DOUBLE COPPER KEY, CODIMUR M, LAINCOBRE M kontaktno, površinsko broj primjena 3 ; NAPOMENA: registracija istekla krajnji rok za primjenu zaliha 4.1.2022.
krezoksim-metil STROBY WG, SUGOBY, QUIMERA sistemično 2
krezoksim-metil+ difenkonazol  

DECIBEL MAX

 

sistemično

 

2 (primjena  u proljeće)

dodin SYLLIT 544 SC sistemično 2
trifloskistrobin+tebukonazol NATIVO 75 WG sistemično 1

Pripravci  NEORAM WG i AIRONE SC imaju registraciju za tretiranje protiv bakterije (Pseudomonas syringae pv.savstanoi) uzročnika raka masline.

 Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.
Profesionalni korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.

 

Silvija Marušić dipl.ing.agr

 

Pripremi za ispis
Dopunske djelatnosti, Prerada, Savjet, Stočarstvo, Svinjogojstvo

Tradicionalno kolinje na gospodarstvima – propisi i obveze posjednika

U razdoblju koje je pred nama, podsjećamo vas na propise i obveze vezane uz svinjokolju. Klanje životinja na vlastitom gospodarstvu u Republici Hrvatskoj odnosno tzv. tradicionalno kolinje, dozvoljeno je na vlastitom domaćinstvu za osobnu potrošnju te u odobrenim objektima – klaonicama. Ukoliko se svinje kolju na vlastitom domaćinstvu za osobnu potrošnju, lokacija mora biti registrirana sukladno Uredbi o zdravlju životinja (2016/429) prema kojoj sve lokacije odnosno gospodarstva (farme) na kojima se drže svinje bez obzira na njihov broj moraju biti registrirana. Svinje se mogu premještati isključivo s registriranih gospodarstva i to na druga registrirana gospodarstva, odobrene objekte ili klaonice te svaku pošiljku svinja mora pratiti propisana dokumentacija – svjedodžba o zdravstvenom stanju životinje koju izdaje ovlašteni veterinar i putni list koji izdaje posjednik (prodavatelj). Svako premještanje svinja mora se evidentirati u bazi podataka. Nije dozvoljeno premještanje svinja na lokacije koje nisu registrirane. Za sve informacije posjednici se mogu obratiti u ovlaštenu veterinarsku organizaciju.

Sukladno Naredbi o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“ br. 28/21) gospodarstva na kojima se drže svinje moraju biti kategorizirana u odnosu na biosigurnost. Klanje svinja na vlastitom domaćinstvu za osobnu potrošnju dozvoljeno je bez ograničenja na svim gospodarstvima na kojima je razina biosigurnosti procijenjena kao zadovoljavajuća – gospodarstva  kategorije 2, 3 i 4.

Sukladno članku 3. stavku 3. Naredbe o mjerama sprječavanja pojave i ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“ br. 28/21), na gospodarstvima procijenjenim kao nezadovoljavajuća – gospodarstva  kategorije 1, klanje na vlastitom domaćinstvu moguće je tek po odobrenju ovlaštenog veterinara nakon provedenog kliničkog pregleda svinja. Klanje svinja za osobnu potrošnju posjednici su dužni najaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji najmanje 3 (tri) dana prije klanja. Klinički pregled vrijedi 7 (sedam) dana. Predmetna mjera dio je paketa preventivnih mjera protiv afričke svinjske kuge te je usmjerena podizanju svijesti o ovoj bolesti i unaprjeđenju razine biosigurnosti na gospodarstvima na kojima se drže svinje. Svaki posjednik svinja koji je unaprijedio razinu biosigurnosti može zatražiti nadležnu ovlaštenu veterinarsku organizaciju provedbu ponovne kategorizacije svojeg gospodarstva kako bi gospodarstvo prešlo u višu kategoriju (članak 2. stavak 3. Naredbe) te time za njega prestaje obveza provedbe kliničkih pregleda svinja prije klanja za osobnu potrošnju. Troškovi provedbe mjera biosigurnosti te troškove kliničkih pregleda i ponovne kategorizacije snose posjednici svinja.

Odlukom ministrice (KLASA: 322-02119-01145, URBROJ: 525-10/0541-19-2) određene su cijene kliničkih pregleda i kategorizacije. Cijena kliničkog pregleda ovisi o broju svinja na gospodarstvu:

  • 180,00 kuna gospodarstva s 1-10 svinja
  • 750,00 kuna gospodarstva s 11-100 svinja
  • 500,00 kuna gospodarstva sa 101 i više svinja.

Visoke cijene kliničkih pregleda trebale bi posjednike potaknuti na podizanje razine biosigurnosti. Ponovna kategorizacija po zahtjevu posjednika plaća se 285,00 kn. U navedene cijene uključen je PDV.

Iznimno, za posjednike koji su prošli edukaciju o biosigurnosti i koji prilože potvrdu o istome, ponovna kategorizacija financira se iz Državnog proračuna.

Posjednike podsjećamo i na obavezu pregleda svinja zaklanih za osobnu potrošnju na trihinelu sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju za tekuću godinu i to na uzorku ošita uzetom s trupa svake zaklane svinje. Uzorak uzima posjednik, a pretragu na trihinelu provode ovlaštene veterinarske organizacije.

 

Pripremi za ispis
Hortikultura, Vijest, Voćarstvo i maslinarstvo

Šesta preporuka – BERBA MASLINA

Šesta PREPORUKA –  „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“

STANJE NA TERENU

→ Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (dalje: Uprava za stručnu podršku) i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“, koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.

→ Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 20. rujna 2021. i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje krajem mjeseca studenog 2021., ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih 4 – 7 dana, na 9 područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

→ Ukupno stanje u maslinarskim regijama Republike Hrvatsko obilježeno je proljetnom hladnoćom i sušom – kroničnim nedostatkom vode koja traje još od mjeseca svibnja, od tada pa do danas vrlo rijetko je padala a ponegdje i nije padala kiša.

Radi takvog razvoja situacije u maslinicima koji nemaju navodnjavanje, maslina je bila izložena stresu suše.

→ Berba u svim hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima traje i bliži se svome kraju. Većina sorata postiglo je optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.

→ U priloženoj Tablici  maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja u maslini i trenutak optimalne berbe.

→  Optimalnu tehnološku zrelost pokazala je jedna sorta u jednom uzgojnom području. Prema obradi rezultata u nazad nekoliko godina i usporedbom na području srednje i južne Dalmacije sorta LASTOVKA spremna je za branje!                                                                                                     

Najzastupljenija sorta masline LASTOVKA, na promatranom uzgojnom području otoka Korčule biti će spremna za berbu za sedam dana.

LASTOVKA na ovim uzgojnim područjima spremna je za berbu tj. akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.

→ Prema višegodišnjem istraživanju tehnološke zrelosti masline za preradu u ulje, LASTOVKA spada u najkasnije sorte za branje u uzgojnim područjima Republike Hrvatske.

Rezultati višegodišnjih analiza i usporedni prikaz mjerenja iz berbi 2019., 2020. i 2021. godine dostupan je na poveznici:

Usporedba mjerenja rezultata 2019., 2020. i 2021. godine.

 

Preporuku pripremio:

Tomislav Filipović, dipl. ing.

dr.sc. Silvio Šimon

Pripremi za ispis

Obavijest maslinarima

Nakon provedene berbe maslina preporuča se izvršiti zaštitu protiv uzročnika bolesti poznate pod nazivom paunovo oko (Spilocaea oleagina).

Kišno vrijeme i temperature zraka koje bilježimo ovih dana pogoduju razvoju bolesti paunovo oko te se preporuča provesti zaštitu maslina jednim od pripravaka  na bazi bakra:

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere PRRH;  OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika mogu koristiti pripravke  čije su djelatne tvari bakreni spojevi:

NEORAM WG, NORDOX 75 WG, CUPRA, AIRONE SC.

Uz navedene pripravke maslinari koji nisu obveznici navedenih mjera mogu koristiti i pripravke:

CODIMUR SC, CODIMUR 50, COPER KEY/FLOW, COPPER LAINCO.

Pripravci  NEORAM WG i AIRONE SC imaju registraciju za tretiranje protiv bakterije (Pseudomonas syringae pv.savstanoi) uzročnika raka masline.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

 

                                               Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

e-mail: gordana.k-silov@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima lijeske i oraha

U nasadima lijeske i oraha nakon opadanja lišća  provesti jesensku zaštitu protiv bakterijskih oboljenja – bakterijske paleži (Xanthomonas arbicola pv. corylina)  i  bakterijskog raka (Pseudomonas syringae pv. avellaneae) na lijeski, te bakterijske (crne) pjegavosti (Xanthomonas arboricola pv. juglandis)  na orahu.

Zaštitu provesti primjenom pripravka na osnovi bakra:

BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP (bakrov hidroksid- kalcij sulfat kompleks)– bakterioze lijeske i oraha. Tretira se u mirovanju vegetacije (jesen i kasna zima). Ne primjenjivati u razdobljima hladnog vremena ili povišene vlažnosti zraka.

NEORAM WG (bakarni oksiklorid) – rak kore oraha i lijeske – u jesensko-zimskim tretiranjima primjenjuje se u koncentraciji 0,45 % (450 g na 100 l vode)

CUPRABLAU Z 35 WG (bakreni oksiklorid) – bakterioze oraha i lijeske, bakterijski rak – primjena u količini od 1,6-1,7 kg/ha uz utrošak vode 1000-1500 l/ha.  Sredstvo se  koristi u fazi mirovanja vegetacije do faze pojave prvih listova.

 

dr.sc. Mirna Ceranić

e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis

Preporuka vlasnicima trajnih nasada lijeske

Imajući u vidu meteorološke uvjete u proteklih 15-ak dana (dva jača mraza te veća količina oborina), pregledom trajnih nasada lijeske u Osječko-baranjskoj županiji, utvrđeno je kako su stabla lijeske izgubila više od 50 % lisne mase (u ovisnosti od sorte) te je pravo vrijeme za početak zimske zaštite lijeske kako bi se smanjio infektivni potencijal gljivičnih i bakterijskih patogena u vegetaciji 2022. godine.

Za kasno jesensku zaštitu primjenjuju se bakarni pripravci uz korištenje što većih količina vode po jedinici površine (1.000-1.500 l/ha), kako bi se osigurala ravnomjerna raspodjela škropiva po čitavoj krošnji (tzv. „kupanje“) stabla/grma. Za tu namjenu mogu se koristiti slijedeći pripravci: Neoram WG, Cuprablau Z 35 WG, Airone SC, Bordoška juha Caffaro 20 WP kao i kombinirani insekticidno-fungicidni pripravak: Modro ulje.

Vlasnicima nasada koji su tijekom ovogodišnje vegetacije u nasadima lijeske primijetili naglo sušenje pojedinih grana ili čak cijelih stabala/grmova poradi sumnje na zarazu vrlo opasnim bakteriozama: (Pseudomonas avellanae) – Bakterijski rak lijeske i (Xanthomonas arboricola pv. corylina) – Bakterijska palež lijeske, preporučuje se odrezivanje zaraženih grana 30 cm ispod mjesta sušenja sve do grane višeg reda i spaljivanje izvan nasada. Cijela stabla koja su tijekom vegetacije doživjela kolaps (palež, sušenje), poradi sumnje na prethodno navedena bakterijska oboljenja, potrebno je izvaditi s korijenom i spaliti izvan nasada. Rane nastale nakon rezanja zaraženih grana potrebno je premazati otopinom bakarnih sredstava kao što je Cuprocaffaro 50 WP (0,8 – 1,0 %) i sl.

Alat za rezidbu potrebno je prije orezivanja svakog pojedinačnog stabla dezinficirati prikladnim sredstvom (70 % alkohol, 3 % Natrijev hipoklorit ili sl.).

Preporuka je da se nasadi  lijeske u kojima postoji sumnja na zarazu bakteriozama, prskaju prethodno navedenim bakarnim preparatima dva puta u jesenskom periodu: Prvi tretman – kada je otpalo 50 % listova te drugi tretman nakon opadanja lišća. Razmak između dva tretmana treba biti najmanje 10-15 dana. Za tretmane se koriste dva različita pripravka na bazi bakra.

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja (SZB), potrebno je primjenjivati sukladno uputama na etiketi. Ambalažni otpad potrebno je propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Prije svake primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu, preporuča se  redovito praćenje web-aplikacije Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) Ministarstva poljoprivrede radi moguće promjene u registraciji SZB (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

dr.sc. Tihomir Validžić

tihomir.validzic@mps.hr

 

Pripremi za ispis
Dopunske djelatnosti, Ljekovito i aromatično bilje, Prerada, Vijest

Održan tečaj „Prerada ljekovitog i aromatičnog bilja“

Službenici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede provode aktivnosti u okviru mjere 1 Programa ruralnog razvoja, tipa operacije 1.1.2. s ciljem prijenosa znanja i informiranja poljoprivrednih proizvođača.

U okviru ovih aktivnosti, od 25.-28. listopada 2021. godine, nedaleko Novog Marofa na seoskom imanju Pijevci registriranom kao seoski turizam  održan je tečaj pod nazivom „Prerada ljekovitog i aromatičnog bilja“. To je novi tečaj iz područja diversifikacije poljoprivredne proizvodnje kojim krećemo educirati poljoprivrednike, a upravo zbog njihova velikog interesa za ovu vrstu edukacije.

Tečaj se sastojao od teorijskog i praktičnog dijela. Teorijski dio održavao se na Seoskom turizmu Pijevci  u Možđencu, dok se praktični dio održavao djelomično na imanju Pijevci te na gospodarstvu OPG Jakopović, a gdje smo imali edukacijsko vođenje po gospodarstvu, razgled pogona i praktičnu radionicu. OPG Jakopović bavi se ekološkog proizvodnjom ljekovitog bilja na biodinamički način, njegovom preradom te proizvodnjom ekološke kozmetike.  Proizvodnja kozmetike te uslužna destilacija bilja kao i edukacijski obilazak imanja registrirani su kao dopunska djelatnost na OPG-u. Ujedno OPG ima registriran seoski turizam kao dopunsku djelatnost na gospodarstvu.

Tijekom prvog dana tečaja polaznici su upoznati sa osnovama korištenja aromatičnih i ljekovitih biljaka u farmakologiji, kozmetici i kulinarstvu, fitoaromaterapiji, zakonodavstvu te aromaterapiji.

Tijekom drugog dana tečaja teorijski dio sastojao se od upoznavanja sa opremom, priborom i materijalima, oleoterapiji, sljedivosti u proizvodnji te osnovama prirodne kozmetike. U praktičnom dijelu polaznicima su prikazani oprema, pribor i materijal te je izvedena destilacija latica ruža, mente i majčine dušice na malom destilacijskom kotla. Uglavnom je dobiven hidrolat dok je eterično ulje bilo u tragovima s obzirom da je kotao malog kapaciteta. Na vježbama je prikazan i postupak izrade melema od ružinog ulja.

 

 

Foto 2. 3. i 4. Detalji s radionice

 

Tijekom trećeg dana tečaja polaznici su upoznati s procesom proizvodnje kozmetičkih proizvoda, a nakon toga na gospodarstvu OPG Jakopović održao se praktični dio. Polaznici su izrađivali melem od nevena i sapun od mente.

 

Foto 5. Na OPG-u Jakopović, edukacijski obilazak

 

Foto 6. Radionica melema i sapuna na OPG Jakopović

 

Foto 7. Izrađeni melem                                              Foto 8. Sapun u nastajanju.

 

Tijekom zadnjeg dana tečaja polaznici su upoznati sa agroekonomskim dijelom tečaja te nakon polaganja pismenog ispita dobili Potvrde o sudjelovanju na tečaju.

Tečaj je trajao 28 školskih sati te je ujedno bio pored stjecanja novih znanja i vještina idealna prilika i za međusobnu razmjenu iskustava polaznika koji se bave različitim oblicima korištenja ljekovitog i aromatičnog bilja.

Novi tečaj za poljoprivrednike je objavljen na našim stranicama od 14 do 17. prosinca 2021. u Zagrebu te pozivamo sve zainteresirane poljoprivrednike da se prijave.

 

Petra Pozder, mag. ing. fitomedicine

Ljubica Magdić, struč. spec. ing. agr.

Višnja Krapljan, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis