News

Događaji, Vijest

Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima krumpira o mogućnostima preventivne zaštite protiv zemljišnih bolesti

U dnevnoj uputi od 19. veljače o.g. tržnim proizvođačima krumpira su upućene preporuke o mogućnostima, ograničenjima i potrebama preventivne zaštite usjeva od zemljišnih štetnika, te značajkama nekih karantenskih neželjenih organizama čiji je latentni prijenos moguć sjemenskim krumpirom!

Sukladno EU propisima još od 2011. godine prema Zakonu o dopunama zakona o zaštiti biljnih sorti u Republici Hrvatskoj (NN 124/11, Članak 2.) na gospodarstvima je dopušteno iznimno sijati tzv. “farmersko sjeme”. To je sjeme poznate i zaštićene sorte samo-oplodne vrste bilja proizvedeno na vlastitom posjedu, a poljoprivredni proizvođač ga smije sijati isključivo na vlastitim površinama. Ali, sjetva “farmerskog sjemena” je dopuštena pod posebnim uvjetima, a među važnijima je zahtjev da poljoprivredni proizvođač obavezno mora postupiti u skladu s propisima iz područja biljnog zdravstva, posebno vodeći računa o sprječavanju pojave štetnih organizama na usjevima zasnovanim korištenjem tog materijala! Po literaturnim je spoznajama još 1990-tih godina opisano 60-tak različitih nametnika koji se moguće prenose sjemenskim krumpirom (35 gljivica, 7 bakterija, 12 virusa, 6 nematoda i dr.), a od početka novog milenija u Europi se pojavljuju novi štetni organizmi (npr. krumpirovi buhači i dr.)!

Kako se hrvatski proizvođači krumpira deklariranim sjemenom opskrbljuju gotovo isključivo iz razvijenih zapadno-europskih zemalja, tek manji dio površina sadi se vlastitom reprodukcijom ili “farmerskim sjemenom”! Među ekonomski najznačajnijim zemljišnim patogenim mikroorganizmima od kojih gotovo svake sezone bilježimo štete u međimurskoj proizvodnji krumpira izdvajamo uzročnike “bijele noge” (Rhizoctonia solani), suhe truleži (Fusarium spp.) i obične krastavosti (Streptomyces scabies)!

VAŽNO: Program folijarnih tretiranja cime krumpira u vegetaciji protiv plamenjače (Phytophthora) i koncentrične pjegavosti (Alternaria) nema nikakav značaj na pojavu i razvoj zemljišnih patogenih organizama na gomoljima tijekom vađenja i skladištenja. Velik utjecaj na pojavu ovih zemljišnih bolesti imaju: zdravstvena ispravnost gomolja za sadnju, učestalost uzgoja krumpira na istoj površini (plodored), otpornost (osjetljivost) sorata krumpira, tip zemljišta (npr. pH-vrijednost, tekstura, sadržaj organske tvari) i vremenske prilike u vrijeme formiranja gomolja (temperature i vlažnost)!

Tablica 1. Najvažnije zemljišne bolesti gomolja krumpira u Međimurju:

Vrsta uzročnika bolesti Kritično razdoblje Povoljni uvjeti
Rhizoctonia solani

(„bijela noga“ krumpira)

Početak vegetacije. Iznadprosječno vlažno i prohladno vremensko razdoblje!
Streptomyces scabies

(obična krastavost)

Intenzivan rast i razvoj gomolja krumpira. Suša i toplinski stres nakon cvatnje krumpira!
Fusarium spp.

(suha trulež gomolja)

Dozrijevanje gomolja krumpira

(kraj vegetacije)!

Iznadprosječno toplo u zoni gomolja (28°C) i više od 20 dana nakon mehaničkog ili kemijskog uništavanja cime!

 

Zbog usitnjenosti posjeda i nepridržavanja plodoreda, gljiva Rhizoctonia solani postaje sve štetnija kod obiteljskih gospodarstva usmjerenih na tržnu proizvodnju korjenasto-gomoljastih kultura, a posebice pri uzgoju krumpira, mrkve i celera. Jačanju štetnosti ove bolesti značajno pogoduje navika da proizvođači prilikom berbe odbacuju na polja bolesne gomolje ili zadebljali dio korijena na kojima uzročnik može zadržati patogenost do 6 godina! Proizvođači konzumnog krumpira u Međimurju proteklih su godina često na partijama uvezenog sjemena prijavili negativne patološke promjene tijekom naklijavanja gomolja, a koje su posljedica ranog razvoja “rizoktonije”. Ponekad su te zaraze bile veće od 30-tak % od ukupnog broja gomolja krumpira. Stoga odmah nakon sadnje, u početnim razvojnim stadijima usjeva, postoji potencijalna opasnost od propadanja mladih biljčica, odnosno pojave “praznih mjesta” u ukupnom sklopu krumpirišta.

Vrsta Rhizoctonia solani u nicanju napada klicu i uzrokuje njeno vršno odumiranje. Naknadno na donjem dijelu zdravog tkiva biljka pokušava sekundarnim rastom nadoknaditi oboljeli gubitak. Zadnjeg se desetljeća u masovnijoj mjeri pojavljuje i “rizoktonija” krumpira koja napada gomolje u različitim stadijima tuberizacije! Tada uzročnik bolesti napada površinu još nerazvijenih gomolja, poremećen je njihov porast, pa inficirani gomolji raspucaju. Ovu smo pojavu u polju masovnije primijetili još 2006. godine, već krajem mjeseca svibnja na ranoj sorti Adora tijekom iskopa prvih gomolja. Iskustva proizvođača krumpira potvrđuju različitu osjetljivost ili otpornost sorti krumpira na “rizoktonju” gomolja, pa su primjerice manje oštećene bile Marabel, Riviera, Mozart i Amorosa, a raspucali gomolji od “rizoktonije” tih su godina uočeni na sortama Artemis, Sylvana, Kondor, Desiree, Carrera, Carlita, Tresor, Red Scarlett, Impala, Kuroda, Aladin, Adora, Jaerla i dr.

Zaštitne mjere su sadržane u pravilima biljne higijene (izbor zemljišta, plodored, pravilna i pravovremena agrotehnika, uravnotežena gnojidba, korištenje zdravog sjemena). Prskanje nadzemnih organa biljaka fungicidima tijekom intenzivnog rasta i razvoja ne daje željene rezultate pri suzbijanju ove bolesti.

U proteklih nekoliko godina dopuštenje za suzbijanje “bijele noge” na sjemenskom krumpiru u našoj zemlji imaju pripravci na osnovi azoksistrobina (Ortiva, Zakeo, Zaftra AZT) i flutolanila (Moncut)! Ograničenja kod njihove primjene navedena su u etiketi (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Osim kemijskih fungicida moguće je u istu svrhu koristiti biološke pripravke  na osnovi korisnih mikroorganizama (npr. Bacillus, Pseudomonas) (npr. Serenade ASO SC, Proradix WP). Prisutni u formulaciji za prskanje i unošenje u zemljište prije sadnje!

VAŽNO: Tijekom pripreme gomolja za sadnju (naklijavanje) redovito pratiti zdravstveno stanje, te planirati preventivne mjere zaštite od zemljišnih uzročnika bolesti na osjetljivim sortama i partijama sjemenskih gomolja gdje se pojavljuju simptomi spomenutih bolesti! U zdravstvenim pregledima sjemenskog krumpira tijekom proteklih godina najčešće smo pronalazili simptome „bijele noge“ (Rhizoctonia), suhe truleži (Fusarium spp.) i neživih poremećaja (natučenja i dr.)!

Zbog povlačenja s tržišta djelatne tvari imidakloprid, koja se od 1990-ih godina do 2015. koristila za tretiranje gomolja prije ili tijekom sadnje radi suzbijanja zemljišnih štetnika, krumpirove zlatice i lisnih uši, posljednjih godina bilježimo porast zaraze osjetljivih sorti krumpira virusnim infekcijama, naročito PVYNTN!

Tablica 2. Dopuštena cjelokupna zaraza sjemenskih gomolja krumpira s biljnim virusima prema kategorijama sjemena:

Kategorija sjemena Zaraza biljaka u polju Zaraza gomolja u prometu
Elita 0,25 % 2 %
Original 0,5 % 4 %
Prva sortna reprodukcija 1,5 % 7 %
Druga sortna reprodukcija 3,0 % 10 %

Budući pri uzgoju merkantilnog krumpira najčešće usmjereno ne suzbijamo lisne uši, pri odabiru “farmerskog sjemena” voditi računa o sortnoj osjetljivosti na virusne infekcije! Dopuštena cjelokupna zaraza sjemenskih gomolja biljnim virusima iznosi 10 % (vidi Tablicu 2.).

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

 

 

 

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Bolesti drva vinove loze (Grapevine Trunk Diseases) predstavljaju skupinu gljivičnih bolesti koje uzrokuju sušenje i propadanje trsova. Najznačajnije bolesti iz ove skupine su eska, petrijeva bolest, eutipoza. Uzročnici bolesti drva su različite fitopatogene gljive koje vrše zarazu putem rana koje su nastale prilikom rezidbe. U cilju smanjenja širenja bolesti drva vinove loze skrećemo pozornost vinogradarima na potrebno provođenje svih raspoloživih mjera tijekom i nakon same rezidbe:

  • rezidbu provodit tijekom suhoga vremena, izbjegavati rezove do baze i prilagodba uzgojnog oblik
  • dezinfekcija alata i drugog pribora 70%-tnim alkoholom
  • neposredno nakon rezidbe primjena voskova za premazivanje svih većih rana na trsu
  • uklanjanje zaraženih trsova i ostataka od rezidbe ( smanjenje infektivnog inokuluma u nasadu)
  • nakon rezidbe preporuka je primjena bioloških fungicida na osnovi gljivice Trichoderma spp.

Sredstvo registrirano za ovu namjenu je VINTEC (Trichoderma atroviride SC1) koji se primjenjuje u fazi mirovanja vinove loze, prije početka pupanja. Za postizanje maksimalne učinkovitosti sredstvo je potrebno primijeniti na temperaturama od minimalno 10 °C, relativna vlaga zraka najmanje 70%, te bez kiše i mraza 24 h od primjene. Dozvoljeno su maksimalno dvije primjene tijekom vegetacije.

Također u vrijeme rezidbe moguće je na orezanoj rozgvi uočiti simptome CRNE PJEGAVOSTI (Phomopsis viticola). Karakteristični simptomi ove bolesti su da rozgva poprima srebrenkasti izgled gdje su vidljive crne točkice (piknidi). Mjere zaštite od crne pjegavosti započinju upravo rezidbom gdje je potrebno odstraniti oboljele lucnjeve te zaraženu rozgvu iznijeti iz vinograda i spaliti.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu

Srećko Bošković mag.ing.agr.

srecko.boskovic@mps.hr

 

 

 

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Pojoprivrednim proizvođačima koštičavih voćnih vrsta (breskve, marelice, nektarine, višnje, trešnje, šljive)  preporučujemo da pregledaju svoje nasade. Za koštičave vrste voćaka koje se nalaze u fenofazi bubrenja pupova, potrebno je obaviti tretiranje, sa jednim od pripravaka na osnovi bakra.

Ovim tretiranjem obavlja se zaštita protiv kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans), šupljikavosti lista koštićavog voća (Stigmina carpophila), paleži cvijeta i grančica (Monilinia spp.), rogača šljive ( Taphrina pruni), bakterijskog raka koštićavog voća. Prilikom rezidbe, važno je ukloniti sve osušene grančice i mumificirane plodove.

Potrebno je izvršiti i pregled na prisustvo štitastih ušiju, jaja crvenog voćnog pauka, jaja lisnih ušiju. Pripravcima na osnovi bakra mogu se dodavati mineralna ulja ili se mogu koristiti gotove kombinacije.

Preporučene pripravke potrebno je primijeniti prema uputama proizvođača. Svako tretiranje je potrebno evidentirati i ambalažu je potrebno zbrinuti na zakonom propisan način.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu, možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u FIS bazi, putem Internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

 

                                                                                 Zrinka Krpan, dipl ing. agr.

                                                                               E-mail: zrinka.krpan@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Kako na nekim lokalitetima još uvijek traje rezidba vinove loze, savjetujemo vinogradarima da uklone sve bolesne i sumnjive trsove. Od bolesti se može uočiti ESKA, EUTIPOZA (sušenje krakova trsa), PETRIJEVA BOLEST. Nakon uklanjanja takvih sumnjivih oblika bolesti, moguće je primijeniti preparat VINTEC koji je na bazi gljivice Trichoderma atroviride soj SC1.

VINTEC se primjenjuje za gore navedene bolesti u količini 0,2 kg/ha uz utrošak vode od 100 do 200 L/ha. Sredstvo se primjenjuje nakon rezidbe na mjestu reza u fazi mirovanja vinove loze. Za postizanje bolje učinkovitosti sredstvo je potrebno primijeniti na temperaturama od minimalno 10°C uz relativnu vlagu zraka od 70%. Rane od rezidbe moraju biti dobro prekrivene škropivom.

Ako se uoče i simptomi crne pjegavosti (Phomopsis viticola) potrebno je takve lucnjeve orezati i iznijeti iz nasada.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) svaki profesionalni korisnik obvezan je čuvati i voditi evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine kao i račune za kupljene pesticide.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti.

 

Zrinka Večerić, mag.ing.fitomedicine

zrinka.veceric@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima uljane repice

U dnevnoj uputi od 13. veljače 2024. godine proizvođače uljane repice obavijestili smo da je zima 2023./24. ponovno toplinom odstupala od očekivanih niskih vrijednosti (na području središnjeg dijela Županije, u odnosu na očekivane prosjeke, za +2,15°C je bilo toplije četveromjesečno razdoblje od početka listopada 2023. do kraja siječnja 2024.)! Neuobičajeno je toplije u svim danima mjereno od 3. veljače o.g.: od tada su svakodnevno najviše temperature zraka u središnjem dijelu Međimurja uz riječnu dolinu u rasponu od 10,94° do 18,63°C! Prosječna mjesečna temperatura zraka u dosadašnjem dijelu za veljaču o.g. iznosi čak 7,28°C (što je +6,58°C više od očekivane vrijednosti)! Oborina je pritom relativno malo, te smo ovog mjeseca značajnije količine izmjerili u danima 10.2.-12.2.: u istočnom dijelu Međimurja tada je padalo 12,4 mm (na lokalitetu Donja Dubrava), u središnjem dijelu 25,6 mm (na lokalitetu Mursko Središće), a u zapadnim dijelovima 26,8 mm (na lokalitetu Železna Gora)!

Iznadprosječno toplo i ne previše vlažno razdoblje pogoduje pojačanoj aktivnosti štetnih organizama životinjskog podrijetla: stoga smo u takvim uvjetima u poljima uljane repice od kraja prvog tjedna mjeseca veljače o.g. zabilježili kritičnu populaciju proljetnih repičinih pipa (Ceutorhynchus)! Već sredinom ovog mjeseca u naprednijim usjevima uljane repice bilo je moguće pronaći prve ličinke repičinih pipa, kao posljedicu aktivnosti njihovih odraslih oblika tijekom razdoblja 26.12. 2023.-04.1. 2024. godine! Nakon mogućih slabijih oborina tijekom današnjeg prijepodneva, u naredna šest dana očekujemo najviše dnevne temperature 15-18°C, uz moguću pojačanu aktivnost odraslih oblika proljetnih repičinih pipa (Ceutorhynchus)!

U takvim uvjetima proizvođačima uljane repice preporučujemo redovito pratiti brojnost nametnika (poželjno se uz vizualne preglede postavljati žute ljepljive ploče ili žute lovne posude). Prvo se početkom godine pojavljuju štetne pipe, a tek naknadno s razvojem cvjetnih pupova repičin sjajnik, Brassicogethes aeneus). Prema potrebi provesti mjere usmjerene zaštite dopuštenim insekticidima za tu namjenu (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/), a iste je svakako potrebno ponoviti ako su provedene prije oborina zabilježenih u danima 10.2.-12.2. 2024.! Budući je na našem tržištu registriran manji broj pripravaka (iz tri različite skupine) za suzbijanje štetnika uljane repice, birati sredstva i kombinacije prema boljem postranom učinku na dominantne štetnike.

VAŽNO: Poljoprivredne proizvođače upućujemo redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Usmjerene mjere zaštite tijekom zimskog razdoblja preporučujemo provoditi na temperaturama zraka >5°C, te birati dane kada nema izraženog vjetra. Najniže jutarnje temperature trebale bi u narednih tjedan dana biti u očekivanom rasponu 4-8°C, a najveća brzina vjetra pritom ne bi trebala veća od 5 m/s!

Dodatna zaštita pčela i divljih oprašivača: Sukladno Zakonu o održivoj primjeni pesticida (NN 46/2022), ako se obavlja tretiranje pesticidom opasnim za pčele, profesionalni proizvođači moraju prije obavijestiti Hrvatski pčelarski savez i povjerenike za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama u propisanom roku.

 

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

U vrijeme rezidbe vinove loze najlakše je uočiti trsove  zaražene crnom pjegavosti (Phomopsis viticola) zbog tipičnih simptoma na rozgvi. Ona poprima srebrnkasto-bijelu boju i na njoj se formiraju crne kuglice – plodna tijela gljive (piknidi). Mjere zaštite od crne pjegavosti su isključivo preventivne, a započinju rezidbom kojom je potrebno odstraniti što više oboljelih lucnjeva te zaraženu rozgvu iznijeti iz vinograda i spaliti. Ostavljanjem zaražene rozgve u vinogradu, ostavlja se i velik dio infektivnog potencijala bolesti.

Posljednjih godina u našim vinogradima bilježimo sve veću pojavu bolesti drva vinove loze: eske, petrijeve bolesti i eutipoze. U cilju smanjenja širenja bolesti bolesti drva, vinogradarima skrećemo pozornost na potrebu sustavnog i redovitog provođenja svih raspoloživih mjera, a u vrijeme i nakon rezidbe posebno povesti računa o:

– mogućoj prilagođenoj rezidbi (manji broj rezova, manji promjer rezova, odmicanje rezova od centralne osi, izbjegavati rezove do baze, prilagodba uzgojnog oblika);

– smanjenje infekcijskog potencijala u nasadu (redovito uklanjanje odumrlih trsova,  dijelova trsova, ostataka od rezidbe);

– moguće odstranjivanje nekrotiziranih dijelova na označenim trsovima i/ili vraćanje trsa na 45 cm

– u nasadima nakon rezidbe preporučamo primjenu biološkog fungicida na osnovi Trichoderma atroviride soj SC1

Na tržištu je trenutno dostupan mikrobiološki fungicid Vintec registriran za suzbijanje bolesti drva vinove loze (eska, petrijeva bolest,eutipoza). Ovaj mikrobiološki pripravak sadrži antagonističku gljivu Trichoderma atroviride (soj SC1) koja brzom kolonizacijom drvenastog tkiva djeluje kao antagonist bolestima drva vinove loze. Brzim zauzimanjem prostora, ishranom sa šećerima na rani od reza za patogene nema mjesta i raspoloživih hranjiva.

Sredstvo se primjenjuje nakon rezidbe na mjestima reza u razdoblju mirovanja vinove loze, prije početka pupanja. Za postizanje maksimalne učinkovitosti, sredstvo je potrebno primijeniti na temperaturama od minimalno 10 °C te po mogućnosti uz najmanje 70 % relativne vlage zraka. Rane od rezidbe moraju biti dobro prekrivene škropivom.

Sredstvo Vintec sadrži žive mikroorganizme, koji mogu biti osjetljivi na druga sredstva za zaštitu bilja te nije preporučljivo miješanje s drugim sredstvima (npr. bakrom).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

mr.sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest vlasnicima plantažnih nasada bresaka, nektarina, trešanja i šljiva, te manjih i mješovitih voćnih nasada uz okućnice ili vikendice

Temperature zraka su od početka 2024. jako promjenljive: neobično toplo vrijeme bilježili smo zadnja četiri dana protekle 2023. i prva četiri dana ove 2024. godine, jer su tada najviše dnevne vrijednosti često bile u rasponu 14,0-15,2°C! Naprotiv, mjereno od 8. siječnja do 3. veljače 2024. niske su negativne jutarnje temperature gotovo svakodnevno bile u rasponu od -1,9 do -11,7°C (stoga je protekli mjesec siječanj tek malo bio topliji od očekivane vrijednosti) (vidi Tablicu 1.)!

Tablica 1. Prosječne mjesečne temperature (°C) i mjesečne oborine (mm) tijekom proteklog zimskog razdoblja 2023./2024. godine u središnjem dijelu Međimurja uz riječnu dolinu:

Razdoblje i izmjerene vrijednosti studeni 2023. prosinac 2023. siječanj 2024. **veljača 2024.
Temp. °C Oborine

mm

Temp. °C Oborine mm Temp. °C Oborine mm Temp. °C Oborine mm
2023./2024. 6,2°C 67,4 2,4°C 60,8 0,6°C 48,9 7,3°C 28,8
*Prosjek 4,2°C 72,7 0,9°C 53,9 0,1°C 30,6 0,7°C 43,3
Razlika (±) +2,0°C -5,3 +1,5°C +6,9 +0,5°C +18,2 +6,6°C -14,5

*višegodišnji očekivani prosjek u okolici Čakovca; **izmjereno do 26.2. 2024. u 6.00 sati!

Ipak, ponovno je neobično je toplo u svim danima nakon 3. veljače 2024.: najviše su dnevne temperature zraka gotovo svakodnevno u rasponu od 12,5° do 18,6°C! Jutra su posljednjih dvadesetak dana bez negativnih vrijednosti (izuzev u blizini riječnih dolina gdje su povremeno bilježene manje negativne vrijednosti od 13.2.-17.2. o.g.)! Mjesec veljača je u dosadašnjem dijelu čak 6,6°C topliji od očekivanja, pa suma prosječnih temperatura zraka od početka ove kalendarske do jučerašnjeg je dana (1.1.-25.2. 2024.) iznosi čak 245,6°C!

Zbog iznadprosječno tople zime 2023./2024. (vidi Tablicu 1.) na zimskim  pupovima bresaka i nektarina već je od sredine ovog mjeseca vidljiv početak bubrenja pupova (razvojni stadij B). Ipak, značajnije smo oborine ove godine zabilježili samo u prvom tjednu proteklog mjeseca siječnja (u središnjem je dijelu Međimurja uz rijeku Muru tada izmjereno 45,2 mm) i tijekom dana 11.2./12.2. 2024. (24,0 mm)! U narednim danima nadalje će biti iznadprosječno toplo razdoblje, s najvišim temperaturama zraka 14-16°C a najniže jutarnje 5-6°C! Moguće nove oborine očekujemo tijekom sutrašnjeg dana (svega nekoliko mm) i krajem ovog tjedna (01.3./02.3. 2024.)!

U takvim uvjetima većina vlasnika plantažnih voćnjaka i manjih mješovitih nasada uz okućnice i vikendice je obavila ili u narednih planira završiti zimsku rezidbu (naročito u manjim nasadima)!

U narednom razdoblju (nakon zimske rezidbe, u vrijeme bubrenja i početka otvaranja prvih pupova) valja planirati i početi provoditi prve usmjerene zaštite bakarnim pripravcima. Vremenski će uvjeti u narednih sedam dana moguće biti optimalni: najniže jutarnje temperature nešto više ili jednake 4-5°C, a dnevne će vrijednosti u narednih tjedan dana iznositi 14° do 16C°! Uglavnom ne očekujemo vjetar brzine >6 m/s (npr. danas) (za moguće prve mjere usmjerene zaštite koštičavog voća birati mirnije dane)!

Protekle smo 2023. godine u razdoblju od početka travnja do kraja kolovoza zabilježili čak 735,0 mm pa je ponovno pojava nekih gljivičnih bolesti na koštičavim voćkama zabilježena u svim slabije zaštićenim nasadima. Među njima ističemo palež cvjeta (naročito tijekom cvatnje višnja i šljiva) i trulež plodova (Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Monilinia fructicola), kozičavost lišća trešanja i višnje (Blumeriella jaapii), te šupljikavost lišća (Stigmina carpophilla)! Važno je prilikom zimske rezidbe ukloniti sve osušene grančice ili grane i zaostale “mumificirane” plodove u krošnjama (skupiti ih i uništiti zakopavanjem ili spaljivanjem). Povišenu koncentraciju registriranih bakarnih pripravaka (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/) je potrebno primijeniti u vrijeme bubrenja, a prije samog otvaranja zimskih pupova koštičavih voćaka. Moguće je za amatersku se primjenu na manjim se površinama ili pojedinačnim stablima često koristi kombinacija bakra i mineralnog (parafinskog) ulja!

VAŽNO: sve voćare i druge poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Aplikaciju je potrebno provesti za mirnog vremena, pri temperaturama zraka većim od 5°C i povišenoj relativnoj vlažnosti zraka, uz nešto veći utrošak škropiva. U manjim nasadima uz okućnice ili vikendice ove zaštitne mjere je moguće obaviti na većini voćnih vrsta. Pojedinačne voćke uz okućnice preporučujemo “okupati” zaštitnim bakarnim sredstvima u kombinaciji s mineralnim/parafinskim uljem. U plantažnim nasadima bresaka i nektarina važno je dan ili dva prije narednih najavljenih obiljnih oborina planirati i preventivno suzbijati uzročnika kovrčavosti lišća (Taphrina deformans), dok je kod šljiva, trešnje i višnje primjenu bakarnih pripravaka moguće odgoditi do razdoblja neposredno prije otvaranja zimskih pupova. U plantažnim nasadima u punoj rodnosti utrošiti barem 600-700 litara škropiva/ha.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest voćarima

U nasadima koštičavog voća polako kreće vegetacija.  Preporučujemo voćarima da nakon rezidbe izvrše prvu preventivnu zaštitu protiv uzročnika bolesti kao što su: kovrčavost lista breskeve ( Taphrina deformans), šupljikavost lista  (Stigmina carpophilla), palež cvijeta i rodnih grančica ( Monilina spp), rogač šljive ( Tphrina pruni).

Zaštitu preporučujemo  izvršiti bakrenim pripravcima, vodeći računa da je tretirano voće u fazi mirovanja najkasnije fenofaza nabubrenog pupa.

Da bi suzbili prezimljujuće štetnike  (jaja lisnih uši, štitastih uši, crvenog voćnog pauka) bakrenim pripravcima može se dodati mineralno ulje ili parafinsko ulje

Voćke dobro okupati, te zaštitu izvršiti prije najavljene kiše.

Preporučena sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i u skladu sa FIS-bazom, obavezno evidentirati izvršeno tretiranje i propisno zbrinuti ambalažu.

Marijana Milušić dipl ing.

E-mail. Marijana.Milusic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima uljane repice

Obaviještavamo proizvođače da je u usjevima uljane repice uočena prisutnost repičinih pipa,velike (Ceutorhynchus napi) i male (Ceutorhynchus pallydactilus).Stoga treba pregledati usjeve izvršiti zaštitu ako je potrebno.

Prag odluke kada izvršiti zaštitu:

– za veliku repičinu pipu: 1 pipa/na 5 biljaka

-za malu repičina pipu:  1 pipa /na 40 biljaka ili 1 pipa / 1 m2

Zaštitu izvršiti jednim od dozvoljenih insekticida: Mospilan 20 SG, Sumialfa 5 FL, Cythrin max, Decis 2,5 EC i dr.

Prilikom primjene insekticida voditi računa o pčelama!

Preporučena sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i u skladu sa FIS-bazom, obavezno evidentirati izvršeno tretiranje i propisno zbrinuti ambalažu.

Marijana Milušić dipl ing.

E-mail. Marijana.Milusic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest voćarima

Nasade breskve svake godine napada bolest kovrčavost lista (Taphrina deformans) protiv koje se preporuča samo preventivna zaštita u vrijeme mirovanja breskve pripravcima na bazi bakra . Simptomi zaraze su vidljivi u vegetaciji kada se ne može više djelovati niti jednim fungicidom da bi se bolest uništila . Kod provođenja zaštite je potrebno dobro fungicidom prekriti koru te svaku granu, grančicu i pup jer to su mjesta gdje bolest prezimljuje i od kuda se može širiti zaraza.

I drugo koštičavo voće (šljive, višnje, trešnje, marelice) potrebno je zaštititi protiv bolesti (preventivno- kao što su rogač šljive, šupljikavost lišća, monilija) pripravcima na bazi bakra.

Pripravci na bazi bakra u koštičavom voću se smiju primijeniti samo u mirovanju vegetacije odnosno do pred početak kretanja vegetacije.

Prije upotrebe bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja potrebno je detaljno pročitati pisanu preporuku proizvođača koja se dobije prilikom kupovine u poljoprivrednim apotekama i postupiti u skladu s njom. Obratiti pozornost na – fazu razvoja pupa, količinu vode, koncentraciju sredstva za zaštitu bilja i vremenske prilike(vjetar!!)

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj mogu se provjeriti i detaljno pročitati na   adresi: https://fis.mps.hr /

 

 

Mira Živković, dipl.inž.

Mira.Zivkovic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis