News

Događaji, Vijest

Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima uljane repice

Uljana repica se na pregledanim parcelama izdužila i počelo je formiranje pupa, visoke temperature u proteklih nekoliko dana pogodovale su izlasku  repičinog sjajnika (Meligethes aneus) .Repičin sjajnik je mali kukac veličine 2-2,5 mm, tamno plave boje i metalnog sjaja. Prezimi uz rubove parcela i kada zatopli počinje raditi štete na još zatvorenim pupovima pokrivenim lišćem, odlaže jaja u pupove, i tu se razvija ličinka.

Prag štetnosti u razvojnoj fazi uljane repice

-D1 kada su pupovi prekriveni lišćem  0,8 -1 sjajnik/terminalnom pupu

-pupovi vidljivi nediferencirani 1-1,5 sjajnik/terminalnom pupu

-početak diferencijacije pupova 2-3 sjajnika/ terminalnom pupu

 

Stoga je potrebno pregledavati usjeve uljane repice u slijedećih nekoliko dana te ako je potrebno izvršiti tretiranje jednim od insekticida:  Mospilan 20 SP, Mospilan  20 SG, dozvolu imaju i piretroidi ( Fastac 10,i dr) ali zbog pojave rezistentnosti dokazana je slaba djelotvornost na navedenog štetnika.

 

 

Za kupovinu sredstava za zaštitu bilja nakon 23. travnja, 2023.g. potrebno je imati potvrdu sa barkodom.

 

Preporučena sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i u skladu sa FIS-bazom, obavezno evidentirati izvršeno tretiranje i propisno ambalažu zbrinuti.

Marijana Milušić dipl ing.

E-mail. Marijana.Milusic@mps.hr

 

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima koštičavog voća i bajama

Prije najavljenih oborina nasade koštičavog voća i bajama koji su u cvatnji ili pri kraju cvatnje potrebno je zaštititi  protiv uzročnika paleži cvjetova i rodnih grančica (Monilinia laxa).

U nasadima se može primijeniti jedan od pripravaka:

nasadi trešnje: Signum, Nativo 75 WG, Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Luna Expirience. Tijekom travnja postaviti žute ljepljive ploče radi kontrole trešnjine muhe  (Ragoletis cerasi)

– nasadi breskve i nektarine: Chorus 50 WG,  Teldor SC500, Switch 62,5 WG, Luna experience, Signum ili Nativo 75 WG.

nasadi šljive: Signum, Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Nativo 75 WG. Također se mogu postaviti bijele ljepljive ploče za kontrolu  leta žute i crne šljivine osice  (Hoplocampa minuta, Hoplocampa flava) koje mogu biti uzročnici opadanja plodića.

– nasadi bajama: Signum

U svim navedenim voćnim vrstama može se koristiti biološki pripravak Serenade ASO            (Bacillus amyloliquefaciens soj QST 713) protiv uzročnika paleži cvjetova i izboja.

 

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Napominjemo, prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

 

 

Silvija Marušić dipl.ing. agr.

e-mail: silvija.marusic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima koštićavog voća

Koštićave vrste voćaka( breskve, nektarine, marelice i šljive) se nalaze u fazi pune cvatnje do završetka cvatnje. S obzirom da nas idućih nekoliko dana, očekuje porast temperature sa mogučnošću oborina, preporučujemo provesti zaštitu protiv uzročnika bolesti paleža cvijeta i sušenja rodnih grančica ( Monilinia laxa), sa jednim od pripravaka koji su registrirani za tu namjenu.

Nektarine: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Scab 80 WG i dr.

Breskva: Chorus 50 WG, Luna Experience, Switch 62,5 WG, Nativo i dr.

Šljiva: Chorus 50 WG, Signum , Nativo 75 WG, Teldor SC 500 i dr.

Marelica: Chorus 50 WG, Teldor SC 500, Switch 62,5 WG, Signum DF ili mikrobiološki pripravak Serenade Aso.

Trešnja: Chorus 50 WG, Luna experience, Teldor SC 500, i dr.

Višnja: Chorus 75 WG, Luna Experience, Signum DF.

Kemijske mjere zaštite voćaka u stadiju cvatnje, potrebno je provesti predvečer, u vrijeme kada pčele ne lete.

Preporučene pripravke potrebno je primijeniti prema uputama proizvođača. Svako tretiranje je potrebno evidentirati i ambalažu je potrebno zbrinuti na zakonom propisan način.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu, možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u FIS bazi, putem Internet tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

                                                                                Dipl ing. Agr. Zrinka Krpan

                                                                               E-mail: zrinka.krpan@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest uzgajivačima bajama

Bajami koji se uzgajaju u intenzivnim ili poluintenzivnim nasadima, ovisno o lokalitetu i sortimentu, nalaze se u fazi cvatnje ili su već pri završetku cvatnje.

 

Vrlo često bolest poznata pod nazivom palež cvijeta i mladica – izboja (Monilinia sp.) osim koštićavog voća napad i bajam. Razvoj bolesti ovisi o zaraženosti nasada iz prijašnjih sezona te vremenskim prilikama.

 

Preporuča se nakraju cvatnje kada počnu otpadati latice cvijeta izvršiti tretiranje kako bi se spriječila zaraza i širenje ove biljne bolesti. Na bajamu se za ovu namjenu mogu koristi pripravci: SIGNUM i SERENADE ASO .

 

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

 

 

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, čuvati račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja (NN 46/2022)  a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

 

 

 

                                               Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

 

 

Pripremi za ispis

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima krumpira

Lijepo vrijeme bez oborina  proteklih dana omogućilo je početak pripreme tla za sadnju krumpira .Proizvođači koji na svojim parcelama imaju problema  sa pojavom  zemljišnih štetnika, osobiti  žičnjacima (Elteridae), mogu obaviti suzbijanje ovih štetnika  pripravci na bazi aktivnih tvari :

lambda-cihalotrin Trica Exper ,teflutrin Force 1,5 G ,cipermetrin Picador 1,6 MG, Columbo 0,8 MG, spinosad Laser GR.

Sredstva se primjenjuju pomoću dodatne jedinice (depozitora) za granulirane insekticide montirane na sijačicu ili na uređaj za sadnju prema dozvoljenim količinama  sredstva .

Kod osjetljivijih sorata na bolest bijela noga ( Rhizoctonia solani) ( neke od osjetljivijih sorata: kondor, desiree, carrera, carlita, tresor, red scarlett, artemis, impala, kuroda, aladin, adora, jaerla ), preventivno tretiranje može se provesti tretiranjem brazde neposredno prije sadnje pripravcima: Ortiva , Zakeo 250 SC, Zaftra AZT 250 SC, Serenade ASO ili tretiranjem gomolja prije sadnje  ili  tijekom sadnje pripravkom, Proradix  Moncut  

( dozvola za sjemenski krumpir) .

Jedan od uvijete za postizanje visokih prinosa je „čisti“ ,nezakorovljeni  usjev.Za pravilan odabir herbicida  potrebno  je poznavati sastav korova na parceli odabranoj za sadnju.

Kod zaštite protiv korova u uzgoju krumpira  , potrebno  je odabrati kombinacije raznih skupina herbicida radi bolje učinkovitosti.  U tablici  1. navedeni su herbicidi koji se koriste nakon sadnje ,a prije nicanja krumpira ili u ranom postu kada je krumpir do 10 cm. Učinkovitost ovih herbicida ovisna je o količinama oborina koje padnu u određenom vremenskom periodu ( za aktivaciju  herbicida potrebno je preko 10 mm oborina kroz 10-tak dana) . Ukoliko oborine izostanu može se očekivati slabiji učinak herbicida i potrebno je provoditi korekcije .

Pripravci na bazi glifosata  i  pelargonične kiseline mogu se koristiti 3-5 dana prije sadnje ili 2-3 dana nakon sadnje, a prije nicanja krumpira.

 

Tablica 1.

 

Aktivna tvar

 

Naziv pripravka

   

Korovi

    

 Vrijeme primjene

Metobromuron Proman Jednogodišnji širokolisni korovi i neki uskolisni  

Nakon sadnje prije nicanja.

 

 

 

Metribuzin

Senat WG

Sencor WG 70

Metrex

Mistral 70 WG

Scorpio 70 WG

Metro

Sharmetrin

Sencor SC 600

 

 

 

Jednogodišnji širokolisni korovi

 

Nakon sadnje , prije nicanja ili nakon nicanja kad je krumpir 5-10 cm ili 5-6 listova.

 

Flufenacet

Metribuzin

 

Plateen WG 41,5

Jednogod. širokolisni

i jednog. uskolisni

Nakon sadnje prije nicanja

 

 

Flurokloridon

Racer 25 CS

Racer 25-EC

Jednogodišnji širokolisni korovi Nakon sadnje prije nicanja
 

Rimsulfuron

Tarot DF

Rincon 25 SG

Plaza

Jednogodišnji i višegodišnji travni korovi  

Kada je krumpir visine 10-20 cm

 

Prosulfokarb

 

Filon 80 EC

Professional

Jednogodišnji travni  i širokolisni korovi  

Nakon sadnje prije nicanja

 

Klomazon

Reactor 360 CS

Clomate

Clematis

Sirtaki

Kalif 360 CS

Centium 36 SC

 

Jednogodišnji širokolisni korovi

 

Nakon sadnje prije nicanja

 

 

Pendimetalin

 

Dost 330 E

Sharpen  330 EC

Pendus 330 EC

Stomp aqua

 

Jednogodišnji travni  i širokolisni korovi

 

Nakon sadnje prije nicanja,

nakon 2 zagrtanja

 

 

 

Aklonifen

 

Challenge 600

Jednog. uskolisni i jednog. širokolisni Nakon sadnje prije nicanja
 

 

 

Glifosati

Cidokor plus

 

Roundup rapid

 

Gallup super 480

Barbarian xtra 610

 

 

Jednogodišnji travni i širokolisni korovi

 

 

2-3 dana iza sadnje ako su korovi u stadiju 2-4 lista

Pelargonična kiselina Beloukha Jednogodišnji travni i širokolisni korovi Primjena prije nicanja krumpira

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Vođenje evidencije uporabe SZB, atestiranje strojeva , skladištenje i zbrinjavanje ambalaže SZB te korištenje zaštitne opreme obveze su propisane :  Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 te Pravilnikom o uvjetovanosti NN26/2023 .

                                                                                  Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja

                                                                                         E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima uljane repice

Uljana repica se na pregledanim parcelama  nalazi u feno fazi  D1 i D2, temperature iznad 20° C u prošlih 6 dana uzrokovale su  izlazak   repičinog sjajnika (Meligethes aeneus). Repičin sjajnik je mali kukac veličine 2-2,5 mm, tamno plave boje i metalnog sjaja. Prezimi uz rubove parcela i kada zatopli počinje raditi štete na još zatvorenim pupovima pokrivenim lišćem, odlaže jaja u pupove, i tu se razvija ličinka.

Prag štetnosti ovisi o fenofazi razvoja uljane repice:

  • Cvjetni pupovi prekriveni lišćem: 0,8 do 1 sjajnik/terminalni cvat
  • Pupovi vidljivi, nediferencirani: 1-1,5 sjajnik/terminalni cvat
  • Početak diferencijacije pupova: 2-3 sjajnika /terminalni cvat

 Za suzbijanje repičinog sjajnika mogu se koristiti slijedeći preparati:  Mospilan 20 SP, Mospilan 20 SG.

Dozvolu za suzbijanje sjajnika imaju i sredstva iz skupine piretroida (Cythrin Max, Fastac 10 EC, i dr.), ali njihova primjena u suzbijanju repičinog sjajnika je upitne djelotvornosti. Prema rezultatima VIP projekta Agronomskog fakulteta u Zagrebu („Rezistentnost repičinog sjajnika na piretroide u RH“, 2013.-2014.) utvrđena je rezistetnost (smanjena osjetljivost) repičinog sjajnika na piretroide na svim područjima uzgoja uljane repice.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

Uređaji za aplikaciju trebaju biti atestirani.

 

Đurđica Kšenek, dipl.ing. agr.

e-mail: durdica.ksenek@mps.hr

 

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima ozimih žitarica

Pregledom usjeva ozimih žitarica primijećen je intenzivan porast korova te je potrebno napraviti njihovo suzbijanje. Suzbijanje se  provodi u fazi razvoja prvih listova pa do kraja busanja. Obzirom na rok sjetve i izbor sjemena nisu svi usjevi u istom stadiju razvoja stoga izbor herbicida treba prilagoditi razvojnom stadiju usjeva.

Neke od herbicide koje možete koristiti za suzbijanje korova navedeni su u tablici:

Aktivna tvar Naziv sredstva Kultura Razdoblje primjene Vrsta korova
 

Pinoksaden

 

Axial 50 EC

 

pšenica, Ječam

od dva lista do najkasnije pojave zastavica (BBCH 12-39)  

Jednogodišnju uskolisni korovi

 

 

 

 

Tribenuron

 

Nuance

 

 

 

 

 

Trimur

Toscana

 

pšenica, ječam, zob, raž

 

 

 

 

pšenica, ječam

od 3 lista do pojave jezičca zadnjeg lista- zastavičara(BBCH 13-39)

 

od 3 lista pa do kraja busanja kulture (BBCH 13-29)

 

 

Jednogodišnji širokolisni korovi

 

Bentazon

 

Basagran 480

 

pšenica, ječam, raž

u busanju pa do prvog koljenca (BBCH 21-31) Jednogodišnji širokolisni korovi
 

 

 

 

 

Fenoksaprop-P-etil

 

 

 

 

 

Foxtrot

 

 

pšenica,

 

 

 

 

 

 

ječam

od stadija dva potpuno razvijena lista do stadija vidljivog jezičca lista zastavice (BBCH 12-39)

 

od stadija dva potpuno razvijena lista do stadija prvog koljenca (BBCH 12-31)

 

 

 

 

 

 

jednogodišnji travni korovi

 

 

 

 

 

Klortoluron + Diflufenikan

 

 

Tornado Forte

 

 

 

 

 

 

 

 

Pšenica, ječam, pšenoraž

 

 

 

 

 

 

 

 

Od razvoja  3 lista do kraja busanja žitarica (BBCH 13-29) u količini 1,25 l/ha

 

 

 

 

Jednogodišnji travni korovi, jednogodišnji širokolisni korovi

 

 

 

Florasulam

 

 

 

Mustang

 

 

 

 

 

 

 

Pšenica, ječam

 

od početka busanja do

vidljivog prvog koljenca žitarica(21-31 po ZCK skali)

 

 

 

 

 

Jednogodišnji širokolisni korovi

 

 

 

 

 

Florasulam + Aminopiralid Lancelot 450 WG

 

 

Pšenica, ječam

 

početka busanja do drugog koljenca (BBCH 12-32)

 

 

Jednogodišnji širokolisni korovi

 

 

Florasulam+ Tritosulfuron

 

Biathlon 4D

 

Pšenica, ječam

3 lista do stadija vidljivog jezičca lista zastavice (BBCH 13-39/ZCK).  

Jednogodišnji širokolisni korovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klopiralid

 

 

Boss

 

 

 

 

 

 

Clap300 SL

 

 

 

 

Pšenica, ječam

 

 

 

 

 

 

Pšenica, ječam

 

 

 

 

 

 

 

 

od fenofaze punog busanja pa do drugog koljenca kulture (25 – 32 prema ZCK skali)

 

od fenofaze punog busanja pa sve do pojave drugog koljenca usjeva (25 – 32 prema ZCK skali)

 

 

 

 

 

 

Jednogodišnji širokolisni korovi, višegodišnji širokolisni korovi

 

 

2,4-D

 

 

Deherban A extra

 

 

 

Dicopur Max

 

 

Pšenica, ječam

 

 

 

 

Pšenica, ječam, raž

 

 

od sredine busanja do početka vlatanja (BBCH 25-30)

 

 

Sredstvo se primjenjuje od fenofaze kraja busanja do razvoja drugog koljenca (BBCH 29-32).

 

 

Jednogodišnji i višegodišnji širokolisni korovi

 

 

Jednogodišnji širokolisni korovi i višegodišnji širokolisni korovi

 

 

 

 

Fluroksipir

 

Tomigan 250 EC

 

 

 

 

 

 

Fluxyr 200 EC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pšenica, ječam, raž, pšenoraž, zob

 

 

 

 

Pšenica, ječam, raž, pšenoraž, zob

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kada je usjev u stadiju razvoja od pojave 3 lista do pojave jezičca zadnjeg lista (BBCH 13-39)

 

Primjenjuje se nakon nicanja (post-em) od stadija razvoja 2 lista do stadija otvaranja rukavca zastavice (BBCH 12-47).

 

 

 

 

 

 

 

 

jednogodišnji i višegodišnji širokolisni korovi

Metsulfuron-metil Accurate 200 WG Pšenica, ječam Primjenjuje se u proljeće u stadiju razvoja od 3 lista (BBCH 12) do pojave jezičca zadnjeg lista – zastavičara (BBCH 39). jednogodišnji i višegodišnji širokolisni korovi

 

 

Suzbijanje korova provodite za mirnog  vremena  kada nema vjetra kako ne bi došlo do zanošenja sredstva na susjedne  kulture.  Pripravke koristite prema uputama proizvođača i prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.  Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Andreja Vukalović-Pofuk dipl.ing.agr

andrea.v-pofuk@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima ozimih žitarica

Ozime žitarice u jesen zakorovljuju ozimi koroviširokolisni (bročika, kamilica, mišjakinja, čestoslavica, crvena mrtva kopriva, divlji mak,…) i travni (mišji repak, slakoperka, vlasnjača, divlja zob,…). Oni prezimljuju zajedno sa usjevom te su mu u proljeće konkurencija  za prostor, svjetlo, hranu, vodu. Herbicidi koji se primjenjuju u fazi nakon sjetve, a prije nicanja svoju djelotvornost u tlu zadržavaju sve do proljeće.

Poljoprivrednici koji su propustili jesensku primjenu herbicida, mogu od stadija busanja za suzbijanje širokolisnih korova upotrijebiti: Starane 250, Pluss, Tomigan 250 EC, Fluxyr 200 EC, Hurler, Starline, Biathlon 4D, Nuance, Tribe 75 WG, Trailer, Grodyl …

Jednogodišnje širokolisne i uskolisne korove suzbijaju: Tornado forte, Legacy plus Pallas 75 WG, Hussar OD, Sekator OD, Corello Duo i dr.

Ukoliko su u usjevu prisutni uskolisni korovi, mogu se upotrijebiti Axial 50 EC ili Foxtrot.

 

Porast lisne mase u gušćim i bujnijim usjevima uz promjenjivo vrijeme stvaraju idealne uvjete za razvoj bolesti lista i stabljike. Neprovođenje zašite u slučaju njihove pojave dovodi do sušenja i propadanja lisne mase i na kraju do značajnijeg smanjenja uroda. Na pojedinim parcelama ozimog ječma uočeni su simptomi mrežaste pjegavosti lista ječma (Pyrenophora teres). Tretiranje protiv navedene bolesti, ali i ostalih važnih bolesti strnih žitarica (sive pjegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis), hrđa (Puccinia spp.), smeđe pjegavosti lista pšenice (Septoria tritici), pepelnice (Erysiphe graminis),…) može se izvršiti preparatima na osnovi aktivne tvari:

  • azoksistrobin (Amistar 250 SC, Mirador 250 SC, Zoxis 250 SC, Legado, Diagonal, Sinstar, Tazer, Azaka, Sivar, Aztek 250 SL)
  • azoksistrobin u kombinaciji s drugim aktivnim tvarima (Custodia)
  • tebukonazol (Folicur EW 250, Tebusha 25% EW, Tebkin 250 EW, Tebucol, Tebu Super 250 EW, Riza, Ulysses)
  • tebukonazol u kombinaciji s drugim aktivnim tvarima (Prosaro 250 EC, Zantara)
  • protiokonazol (Curbatur 250 EC, Proline, Pecari 300 EC, Protendo 300 EC)
  • protiokonazol u kombinaciji s drugim aktivnim tvarima (Ascra Xpro, Seguris Era, Elatus Era)
  • metentriflukonazol (Revystar XL, Revycare)

 

 

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, čuvati račune od kupljenih sredstava, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

 

 

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.agr.

E-mail: mirta.k-bozuric@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest maslinarima

Na većini lokaliteta u tijeku je rezidba maslina, pomotehnička mjera kojom reguliramo rodnost stabala i smanjujemo pojavu bolesti i štetnika.

 

ŠTETNI ORGANIZAM POCJENA STANJA / PREPORUKE

 

BAKTERIJSKI RAK MASLINE

(Pseudomonas syringae pv. savastanoi)

Prije rezidbe dezinficirati alat ( 70 % alkoholom);

Izbjegavati rezidbu po vlažnom vremenu;

zaražena stabla u nasadu zadnja rezati;

tijekom rezidbe uklanjati jače zaražene izboje; neposredno nakon rezidbe obaviti zaštitu primjenom jednog od pripravaka na osnovi bakra ili biološki baktericid i fungicid Serenade ASO ( Bacillus amyloliquefaciens soj QST 713) koji ima djelovanje i na paunovo oko.

U praksi su najbolji rezultati postignuti u maslinicima koji su provodili zaštitu parcijalno, tj. masline koje se oreže taj dan se i tretiraju.

 PAUNOVO OKO

(Spilocaea oleagina)

nakon završene rezidbe preporučujemo obaviti preventivnu zaštitu primjenom jednog od pripravaka na osnovi bakra Neoram WG, Nordox 75 WG, Codimur SC, Copper Key Flow, Cupra, Copper Key, Codimur 50, Cupper Lainco, Cuprablau Z 35 WG, Airone SC

 

Gdje su u vidljivi simptomi zaraze koristiti organske fungicide: Nativo 75 WG, Stroby WG, Syllit 544 SC, Ortiva top,  Sugoby, Quimera, Fosika, Savial forte, Phyto Sarcan

 

Primjenom bakrenih sredstava za zaštitu bilja u maslinicima koji imaju veću zarazu paunovim okom može doći do „ bakrenog šoka“ u vidu odbacivanja zaraženih listova, zbog čega stablo ostaje bez većeg dijela lisne mase.

ŠTITASTE UŠI -tijekom rezidbe uklanjati jače zaražene grančice
ČAĐAVICA -tijekom rezidbe uklanjati jače zahvaćene grane;

nakon rezidbe primjena jednog od pripravka na osnovi bakra

GRANOTOČ

(Zeuzera pyrina)

-ukoliko je moguće tijekom rezidbe ukloniti napadnute grane te ih spaliti.
POTKORNJACI

 

-tijekom rezidbe preporučamo ukloniti napadnute izboje; preporučamo ostavljanje u nasadu pogodnih lovnih grana koje se trebaju iznijeti iz maslinika najdalje do kraja travnja te ih spaliti.
MASLININA MUHA

(Bactrocera oleae)

 

Maslinari koji obavili rezidbu i odlučili koristiti metodu masovnog ulova maslinine muhe tijekom ožujka i travnja mogu postaviti lovke Karate trap B u nasad. Lovka je namijenjena za suzbijanje odraslih oblika maslinine muhe, postavljanjem 10-50 lovki/ ha. Metoda masovnog ulova učinkovitija je kada se primjenjuje na većim površinama jednog maslinika ili udruživanjem više manjih maslinika na određenom lokalitetu.

 

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Napominjemo, prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

 

 

Silvija Marušić dipl.ing. agr.

e-mail: silvija.marusic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima ozimih žitarica

Ovisno o vremenu sjetve ozimi usjevi se nalaze u razvojnoj fazi kraj busanja- početak vlatanja.

Dolaskom toplijeg vremena počeo je intezivan porast i pojava  korova, najčešće su to mišjakinja, mišji repak, mrtva kopriva, kamilica, slakoperka i sl.

Zaštitu ozimina od korova izvršiti u fazi kraj busanja -pojava zastavice, jednim od dozvoljenih herbicida: Pluss, Starline, Tomigan, 250 EC, Pallas 750 WG, Biathlon 4 D, Fluxyr  200 EC, Axial 50 EC, Hussar Star i dr.

 

Pregledom usjeva pšenice utvrđena prisutnost simptoma gljivičnih bolesti   hrđe (Puccinia spp) i pjegavost lista pšenice (Septoria tritici).

Na ozimim ječmovima naročito tamo gdje je posijano ne tretirano sjeme ima dosta mrežaste pjegavost ječma (Pyrenophora teres).

Stoga je potrebno izvršiti  zaštitu od bolesti jednim od fungicida: Folicur EW 250, Elatus plus, Caramba, Elatus era i dr.

 

Za kupovinu sredstava za zaštitu bilja nakon 23. travnja, 2023.g. potrebno je imati potvrdu sa barkodom.

 

Preporučena sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i u skladu sa FIS-bazom, obavezno evidentirati izvršeno tretiranje i propisno ambalažu zbrinuti.

Marijana Milušić dipl ing.

E-mail. Marijana.Milusic@mps.hr

 

Pripremi za ispis