MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

UPRAVA ZA STRUČNU PODRŠKU RAZVOJU POLJOPRIVREDE I RIBARSTVA

News

Događaji, Vijest

Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 

Pripremi za ispis

Obavijest ratari –suncokret

U zaštiti suncokreta protiv korova dozvolu imaju slijedeći herbicidi:

Nakon sjetve a prije nicanja:

Uskolisni korovi (i neki širokolisni):

a.t. pendimetalin ( Stomp 330 E 4-6 l/ha, Pendigan  330 EC 4 l, Stomp Aqua 2,5-3 l/ha)

a.t. pendimetalin+ dimetenamid  Wing P 3,5-4 l

a.t. S-metolaklor (Dual Gold  960 EC 1-1,4 l/ha pre em)

a.t.S-metolaklor+ terbutilazin (Primextra  TZ Gold 500 SC 4 l/ha pre em ili rani post) UL+ŠL korovi

a.t. petoksamid (Koban 600 2,0 l /ha pre  em)

Jednogodišnji širokolisni korovi (neki uskolisni)

a.t. flukloridon ( Racer 25-EC 2,0-3,5 l/ha,Racer 25 CS)

Nakon nicanja-uskolisni korovi jednogodišnji i višegodišnji

a.t.cikloksidim (Focus ultra 1-1,5 l/ha do 3-4 l/ha,post em)

a.t.kletodim (Select super 0,8-1 l/ha , 1,6-2 l/ha post em)

a.t.propakizafop (Agil 100 EC 0,8-1 l/ha – 1-1,5 l/ha , post em)

a.t. fluazifop-P-butil (Fusilade forte 0,8-1 l/ha post em)

a.t. kizalofop-P (Leopard 5, Gepard 050 Eco,5-1,5 l/ha, Pantera QT 0,8-1,5 l/ha post em, Quick 5 EC 1-1,5 l/ha , Targa 0,5-1,5 l/ha post em)

Nakon nicanja širokolisni korovi-

a.t. tribenuron *(Expres 50 SX , Fluence  SX- 45 g/ha ili u split aplikaciji 20+25 g/ha  u BBCH 12-18 (suncokret 2-8 listova)

Evorelle express  a.t.tribenuron+tifensulfuron *-.48-60g BBCH12-18

* ALI SAMO U SUNCOKRETU TOLERANTNOM NA TRIBENURON-METIL!!! (najbolje se konzultirati sa proizvođačem)

Prije upotrebe bilo kojeg pripravka za zaštitu bilja detaljno pročitati pisanu uputu i postupiti u skladu sa njom. Obratiti pozornost u preporukama na koje korove djeluje izabrani pripravak i u kojoj fazi ga je najbolje primijeniti te dozvoljenu dozu  kao i miješanje sa drugim pripravcima.

Upotrijebljeni herbicid upisati u evidenciju i ambalažu propisno zbrinuti.

Ukoliko strojevi za primjenu sredstava za zaštitu bilja nisu atestirani potrebno je to učiniti jer je propisani zakonski rok već prošao.

 

Sve nejasnoće i dodatne informacije proizvođači mogu provjeriti u Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( www.mps.hr ).

 

Mira Živković,dipl.inž.

Mira.Zivkovic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest ratarima

Korovi koji se najčešće javljaju u kukuruzu su :

Od jednogodišnjih širokolisnihštir (Amaranthus retroflexus), loboda (Chenopodium album), abutilon (Abutilon theophrasti), dvornici (Polygonum sp.), mišjakinja (Stellaria media) i drugi

Od višegodišnjih širokolisnih to su : slak (Convolvulus arvensis) i osjak (Cirsium arvense)

Od jednogodišnjih uskolisnih: koštan (Echinochloa crus galli), muhari (Setaria spp.), mišji repak (Alopecurus myosuroides), vlasnjače (Poa sp.), svračica (Digitaria sanquinalis) i drugi

Od uskolisnih višegodišnjih to su : pirika (Agropyron repens) i sirak (Sorghum halepense) kod kojeg moramo razlikovati sirak iz sjemena i sirak iz rizoma.

U zaštiti kukuruza postoji više mogućih rokova zaštite.

Prvi rok primjene je  iza sjetve a prije nicanja kukuruza (pre-em.) i do 3. lista kukuruza (rani post em.).

Kod njihove primjene bitno je voditi računa da su za njihovo djelovanje potrebne oborine te korov u što manjoj razvojnoj fazi i da ovi pripravci ne djeluju na višegodišnje korove . Ako su oni prisutni onda se ide sa primjenom herbicida u kasnijim fazama razvoja (do 7. lista).

Mogu se kombinirati pripravci koji imaju jače djelovanje na uskolisne ili na širokolisne korove ili upotrijebiti gotove tvorničke kombinacije.

Pripravci koji se mogu primijeniti sada u ovome roku su:

–          za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova:

 • Callisto 480 SC 0,2-0,3 pre em, 0,15-0,25 post em(2-8 listova)- dobro djelovanje na abutilon ,smanjuje zakorovljenost nekim jednogodišnjim travama
 • Merlin WG 75 0,1-0,13 kg pre em. i 0,08 kg rani post (ne miješati s drugim herbicidima)
 • Pledge 50 WP 0,08  kg /ha (neposredno nakon sjetve)
 • i drugi.

-za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova (i nekih širokolisnih)

 • Frontier X2 1-1,4 l/ha pre em.
 • Stomp Aqua2,5-3l pre-em
 • Dost 330 E 4-6 l/ha
 • i drugi

-za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i nekih širokolisnih korova – tvorničke kombinacije

 • Lumax 3,5-4 l/ha  prije nicanja, nakon nicanja 2,5-3,5 l/ha
 • Primextra TZ Gold  500 SC 4-5 l/ha  pre -em, 4,5 l/ha rani post
 • Koban T 3-4 l/ha
 • Koban 600 2,0 l/ha
 • Camix 3,75 l/ha (kukuruz za zrno i silažu i kukuruz šećerac)
 • i drugi

Prije primjene bilo kojeg pripravka potrebno je detaljno pročitati pisanu uputu i postupiti u skladu s njom vodeći računa o prisutnosti korova na parceli ,razvojnoj fazi i oborinama kao i miješanju pojedinih pripravaka !!!  

Podsjećamo poljoprivrednike da će se u kontroli kod višestruke sukladnosti posebno obratiti pozornost na  zakorovljenost usjeva ambrozijom i abutilonom koji su česti korovi u kukuruzu!

Nakon provedenog tretiranja obavezno voditi evidencijski list a ambalažu spremiti na propisani način.

Ukoliko strojevi za primjenu sredstava za zaštitu bilja nisu atestirani potrebno je to učiniti jer je propisani zakonski rok već prošao.

Sve nejasnoće i dodatne informacije proizvođači mogu provjeriti u Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( www.mps.hr ).

 

Mira Živković, dipl.inž.
e-mail:
Mira.Zivkovic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest ratari –soja

Usjevi soje se mogu u više rokova zaštititi od korova. Prvi rok zaštite je nakon sjetve a prije nicanja.

Herbicidi koji imaju dozvolu u tim rokovima a djeluju protiv širokolisnih korova:

a.t. metribuzin (Sencor WG 70, Metriphar, Scorpio 70 WG, Senat WG, Metro, Mirstral 70 WG)

u količini od 0,5 kg/ha pre em ili 0,25 pre-sow + 0,25 kg/ha pre em

Herbicidi koji imaju dozvolu u soji protiv jednogodišnjih travnih korova (i nekih širokolisnih) su:

a.t.S-metolaklor (Dual Gold 960 EC)1-1,4 l/ha pre-em

a.t.dimetenamid-P (Frontier X-2)0,8-1,4 l/ha pre-em

a.t.petoksamid (Koban 600) 2,0 l/ha pre-em, najkasnije 3-5 dana iza sjetve

a.t.pendimetalin (Stomp Aqua2,5-3 l pre-em,odmah nakon sjetve, Dost 4,0-6,0 l/ha pre-em)

Wing P (pendimetalin+dimetenamid-P) 3,5-4 l/ha pre –em

a.t.bentazon+ a.t.imazamoks pripravak Corum 1,25 l/ha (ili 2x 0,625), uskolisni i širokolisni korovi,gotova kombinacija

Prije upotrebe bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja detaljno pročitati pisanu uputu i postupiti u skladu s njom. Posebno obratiti pozornost na koje korove djeluje izabrani pripravak u kojoj fazi razvoja biljke i korova i na preporučene vremenske uvjete kod primjene.

Sva primijenjena sredstva upisati u evidenciju a ambalažu propisno zbrinuti.

Ukoliko strojevi za primjenu sredstava za zaštitu bilja nisu atestirani potrebno je to učiniti jer je propisani zakonski rok već prošao.

Sve nejasnoće i dodatne informacije proizvođači mogu provjeriti u Fitosanitarnom informacijskom sustavu ( www.mps.hr ).

 

Mira Živković,dipl.inž.

Mira.Zivkovic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis

Obavijest ratarima

Nakon sjetve kukuruza, prije nego što kukuruz  nikne ili pak nakon nicanja, do razvijena 3 lista kukuruza, mogu se primijeniti tzv. „zemljišni“ herbicidi. Njima možemo suzbiti jednogodišnje širokolisne korove (poput bijele lobode, šćira, ambrozije, konice, europskog mračnjaka i dr.) i jednogodišnje travne korove (koštan, svračica, korovsko proso i dr.).

U ovom roku i na ovaj način ne mogu se suzbiti višegodišnji korovi poput slaka, osjaka, pirike, divljeg sirka i sl. Njih je potrebno suzbijati nakon nicanja kukuruza i korova, translokacijskim herbicidima, odnosno, herbicidima koje će korovi upiti preko lista.

Važno je naglasiti da je za djelotvornost zemljišnih herbicida neophodna  kiša, odnosno, nakon prskanja površine herbicidom moralo bi pasti barem 20-tak  mm kiše, kako bi unijela herbicid u zonu nicanja korova.

Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova  nakon sjetve, a prije nicanja kukuruza i korova ili u ranim razvojnim fazama kukuruza nakon nicanja (do 3 lista) mogu se primijeniti slijedeći herbicidi: Callisto 480 SC, Click 50 FL, Pledge 50 WP i dr.

 Za suzbijanje jednogodišnjih travnatih korova:

Dual Gold 960, Dost 330 EC,Stomp aqua , Frontier X2

Kombinirani pripravci za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i travnatih korova:

Camix, Akris, Koban 600, Lumax, Lumax H- 537.5 SE, Primextra TZ Gold 500 SC, Adengo i dr..

Sve proizvođače kukuruza ujedno podsjećamo na zakonsku obvezu zaoravanja kukuruzinca do kraja travnja, kako bi se prekinuo razvojni ciklus kukuruznog moljca (Ostrinia nubilalis) i tako spriječilo njegovo daljnje širenje. Gusjenice ovog štetnika napadaju i oštećuju kukuruz, krizanteme, jabuke i plodovito povrće.

Pripravke koristite isključivo prema uputstvima dobivenim uz sredstvo i sukladno

Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

 

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@mps.hr

 

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

S obzirom na prohladno vrijeme, razvoj vinove loze je usporen, tako da nije bilo napredovanja u razvojnim fazama, budući da neke sorte tek sada ulaze u fazu otvaranja pupa i pojave prvih listića, ponavljam preporuku od 15.04.

Otvaranje pupova i pojava prvih listića  su faze u kojima je vinova loza vrlo osjetljiva na infekcije  uzročnikom crne pjegavosti rozgve ( Phomopsis viticola).  Zbog toga je potrebno prije kiše provesti preventivnu zaštitu vinove loze. Može se koristiti jedan od pripravaka na bazi mankozeba ( (Dithane M-45, Pinozeb, Penncozeb 75 DG), metirama (Polyram DF), folpeta (Solofol), propineba (Antracol 70 WG) ili ditianona (Delan Pro).

Za zaštitu od pepelnice vinove loze ( Erysiphe necator) potrebno je dodati jedan od pripravaka na bazi sumpora (Chromosul 80Thiovit JetKumulus DFKalinosul 80 WGKossan WGSulfolac 80 WGCosavet DFSumpor SC-80Brimflo, Sulgran, Microthiol Special Disperss)

Sumpor u povišenim koncentracijama će ujedno djelovati i na grinje, uzročnice erinoza i akarinoza.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

                                                                                          Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest voćarima

Posljednja preporuka o zaštiti nasada od fuzikladija ( Venturia spp.) upućena je prije 7 dana. U tom periodu zabilježena je jaka infekcija navedenom bolešću, na svim lokalitetima gdje su postavljene agrometeorološke stnice. S obzirom da meteorolozi najavljuju kišni period s od početka narednog tjedna, potrebno je prije kiše provesti zaštitu nasada od infekcije. Mogu se koristiti preventivni pripravci navedeni u prethodnim preporukama (Delan 700 WDG, Delan pro, Dithane M-45, Pinnozeb M-45, Manfil 75 WG, Star 80 WP, Penncozeb 75 DG, Mankozeb, Indofil 80 WD) i dr.

Za zaštitu od pepelnice jabuke ( Podosphaera leucotricha) savjetujem primjenu jednog od pripravaka: Stroby DF, Zato 50 WG, Tercel WG ili Luna expirience.

Ukoliko vas iznenadi kiša i ne stignete provesti preventivnu zaštitu nasada ( prije kiše), nakon kiše potrebno je provesti kurativno tretiranje jednim od pripravaka (Difcor, Indar 5 EW, Score 250 EC i dr . sukladno FIS bazi podataka Ministarstva poljoprivrede

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 

                                                                                                  Sanja Gregurić, dipl.ing.agr

                                                                                              E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest ratarima

Pregledom usjeva ozimih žitarica primijećeni su simptomi biljnih bolesti.  Savjetujemo proizvođače strnih žitarica da obiđu svoje usjeve te obave pregled žitarica radi moguće  prisutnost bolesti kako bi na vrijeme obavili zaštitu fungicidima i suzbili moguće štete prouzrokovane napadom bolesti koje se javljaju na listu pšenice – lisne pjegavosti (Septoria spp.) i hrđa (Puccinia spp.) te na listu ječma- mrežasta pjegavost ječma (Pyrehophora teres) i siva pjegavost lista ječma (Rhynchosporium secalis).

Fungicidi koje možete koristiti su : Amistar 250 EC, Falcon Forte,  Controlan, Prosaro 250 EC, Folicur EW 250,  Elatus plus, Zakeo xtra, Zoxis 250 SC, Impact 25 SC, Mirage 45 EC  i dr.

Zaštitu treba provesti za mirnog i toplog vremena. Pripravke koristite prema uputama proizvođača i prema Fitosanitarnom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Andreja Vukalović-Pofuk dipl.ing.agr.

andreja-v.pofuk@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima šljiva

Za vrijeme cvatnje  zabilježena je pojava šljivinih osica (Hoplocampa sp.). Preporuka je da vlasnici šljive pregledaju zdravstveno stanje cvjetnih organa a pri završetku cvatnje, odnosno početkom otpadanja latica obave zaštitu insekticidima.

Tretiranje se MORA obaviti u vrijeme kada medonosne pčele ne lete (rani jutarnji ili večernji sati).

Populacija šljivinih osica može se pratiti pomoću bijelih ljepljivih ploča.

Registrirani insekticidi za borbu protiv spomenutog štetnika su: MOSPILAN 20 SG i DECIS 2,5 EC.

 Preporučene pripravke koristiti sukladno uputama proizvođača !!

Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način, te voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima !!                                                                                                                                        

                           Marko Borić, mag.ing.agr

e-mail: marko.boric@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest vinogradarima

Obilaskom nasada vinograda prethodnih par dana uočio sam da se vinova loza nalazi u feno-fazi vunastog pupa, te bi trebalo obaviti preventivnu zaštitu vinove loze protiv gljivične bolesti crne pjegavost ( Phomopsis viticola) i drugih gljivičnih oboljenja. Najučinkovitija zaštita protiv crne pjegavosti je tretiranje u početnom stadiju. Važno je da poljoprivrednici znaju da se najintenzivnije zaraze crne pjegavosti ostvaruju krajem travnja. Za ostvarenje zaraze biljni organi moraju biti vlažni.

Potrebno je koristiti jedan od pripravaka na bazi bakra: NORDOX 75 WGCUPRABLAU Z-35, CUPRABLAU Z (sredstvu je istekla registracija, krajnji rok za prodaju zaliha je 01.07.2020., dok je krajnji rok za primjenu zaliha 01.07.2021.) itd…

Savjetujem da se obavi zaštita pripravkom na bazi sumpora u povišenoj koncentraciji 3-5 %. Za dobro djelovanje potrebna je temperatura zraka iznad 15 ᴼC.

Preporučene pripravke koristiti sukladno uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/) !!

Nakon tretiranja ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti !!

 

                                                                                                                                     Marko Borić, mag.ing.agr.,

                                                                                                                                 e-mail: marko.boric©mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima jabuke i kruške

Na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba u periodu od 16. travnja do 22. travnja, ovisno o lokalitetu palo je od 9 do 27 mm kiše te su bile zabilježene infekcije uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaequalis).

Kako početkom slijedećeg tjedna meteorolozi ponovno najavljuju nestabilno vrijeme s kišom zbog mogućeg dugotrajnog vlaženja lista očekujemo povoljne uvjete za primarnu infekciju uzročnikom krastavosti jabuke i kruške.

Obzirom da je od posljednje preporuke za zaštitu bilja prošlo sedam dana, te uslijed povećanja temperature je došlo i do porasta lisne mase, preporučamo poljoprivrednicima da prije najavljenih oborina preventivno zaštiti nasade jabuka i krušaka jednim od slijedećih pripravaka: Dithane M-45, Dithane DG neotec, Pinnozeb M-45, Manfil- 75 WG, Manfil 80 WP, Star 80 WP, Penncozeb 75 DG, Mankozeb, Indofil 80 WP, Pyrus SC, Scala, Faban, Chorus 75 WG ili dr.

U nasadima gdje ima pepelnice (Podosphaera leucotricha) potrebno je primijeniti neki od pripravaka Stroby, Zato 50 WG, Zato plus, Tercel ili Sercadis koji preventivno suzbijaju krastavost jabuke i kruške. Ako u nasadima ima izbojaka koji su zaraženi sa pepelnicom potrebno je te izbojke mehanički odstraniti, iznijeti iz voćnjaka i zapaliti.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

 

Pripremi za ispis