MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

UPRAVA ZA STRUČNU PODRŠKU RAZVOJU POLJOPRIVREDE

News

Događaji, Vijest

Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 

Pripremi za ispis

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima koštičavog voća

Kišovito i nestabilno vrijeme omogućuju širenje bolesti lista koštičavog voća, ponajprije šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) na trešnji, a kod šljiva moguća je zaraza narančaste pjegavosti lista šljive (Polystigma rubrum).

Za zaštitu nasada koštičavog voća mogu se koristiti fungicid: Captan WP 50 ili Kastor.

Zaštitu lista šljive protiv narančaste pjegavosti i hrđe šljive obaviti jednim od fungicida: Kastor ili Futura 50 WP.

U nasadima breskve, marelice i nektarine mogu se primijeniti i fungicidi Delan 700 WDG i Syllit 544 SC koji su dopušteni za suzbijanje šupljikavosti lista (Stigmina carpophila), pjegavosti lista (Venturia carpophila) i sušenje pupova (Fusicoccum amygdali).

Za preventivnu zaštitu od kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) na trešnji mogu se koristiti Chromodin S-65 ili Delan 700 WDG.

Za zaštitu plodova trešanja od truleži (Monilinia spp.) u fazi dozrijevanja birajte fungicide kratke karence kao što su Luna Expirience, Indar 5 EW ili Teldor SC 500

Obzirom da trešnjina muha odlaže jaja u vrijeme promjene boje ploda, potrebno je u nasadima višnje i trešnje uz pomoć žutih ljepljivih ploča pratiti let trešnjine muhe ( Rhagoletis cerasi). Za zaštitu moguće je koristiti Mospilan 20 SG, Mospilan 20 SP, Decis 100 EC, Scatto, Demetrina 25 EC ili Rotor Super. Navedeni pripravci su registriran i za suzbijanje lisnih ušiju u nasadima trešnje, višnje, breskve, nektarine i šljive.

U nasadima koštačevog voća potrebno je pratiti populaciju lisnih uši te prema potrebi obaviti tretiranje.

U nasadima breskve traje let breskvinog savijača i moljca, a u nasadima šljive šljivinog savijača.

Zaštitu voćnjaka insekticidima obavite u večernjim satima kada pčele ne lete. Prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima lijeske

Štetnik koji čini najveće štete u nasadima lijeske je ljeskotoč (Curculio nucum), pipa dugačka tanka rila, crvenkastosmeđe boje tijela dugog 6-9 mm. Odrasli oblici prezime u tlu, javljaju se od svibnja do kolovoza. Osim što je uzročnik otpadanja plodova i crvljivosti lješnjaka, ubodna mjesta na plodovima lijeske ulazno su mjesto za infekcije različitim gljivičnim bolestima.

U nasadima lijeske osim ljeskotoča, mogu se javiti problemi i sa lisnim ušima ( Aphididae), smeđim i zelenim listojedom (Phyllobius spp.), lijeskovom strizibubom (Oberea linearis) te stjenicama (Gonocerus, Piezidorus, Palomena, Piezodorus, Nezara, Dolycoris i dr.).

Vlasnicima nasada lijeske preporuča se da tijekom vegetacije obavljaju preglede na prisutnost navedenih štetnika.

Za suzbijanje štetnika na lijesci dozvolu imaju insekticidi: Movento, Laser, Decis 100 EC, Scatto, Rottor super i Demetrina 25 SC.

U nasadima lijeske u kišnim periodima postoji mogućnost razvoja bolesti truleži ploda (Monilinia, Botrytis) i pjegavosti lista (Gnomonia leptostyla). Za zaštitu od navedenih bolesti preporuča se primijeniti pripravak: Signum ili Systhane 20 EW.

Obzirom da vremenske prilike pogoduju razvoju pepelnice lijeske (Phyllactinia coryli), za suzbijanje navedenim pripravcima mogu se dodati: Cosavet DF ili Kumulus DF ili Microthiol special disperss.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima pšenice

Pšenica je u fazi početak  klasanja, zbog stalne izmjene vremenskih prilika potrebno je izvršiti zaštitu vršnog lišća i klasja. Zaštitu je moguće napraviti jednim od fungicida: ELATUS PLUS, ELATUS ERA, AMISTAR 250 SC, AZAKA I DR.

Pregledom parcela utvrđena je prisutnost žitnih balaca (Oulema melanopus) , poljoprivrednici trebaju pregledati svoje parcele i ako je potrebno izvršiti zaštitu protiv ovog štetnika jednim od insekticida: Decis 2,5, Karate zeon, Cythrin max i dr.

Preporučena sredstava primijeniti sukladno uputama proizvođača i u skladu sa FIS bazom , ambalažni otpad propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Marijana Milušić dipl.ing.agr

Email:marijana.milusic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima lijeske

Pregledom nasada lijeske metodom otresanja tijekom jučerašnjeg dana  utvrđena je pojava ljeskotoča (Balaninus nucum). Upozoravamo proizvođače da  obavljaju preglede gore navedenom metodom i to predvečer ili ujutro . Oko biljke postaviti bijelu podlogu i stresti biljku ili koristiti kečere. Kritičnom brojkom smatra se ulov 3-4 pipe po grmu.

U nasadima je još prošlog tjedne primijećene jeke pojava  lisnih ušiju (Aphididae) te                         smeđeg i zelenog listojeda (Phyllobius spp. ) .Lisne uši moguće je suzbijati zajedno sa ljeskotočem.

U mladim nasadima  osobito onima u blizini šuma mogu se javiti problemi sa ljeskovom strizibubom ( Oberea linearis) .Tijekom svibnja mogu se javiti odrasli oblici ovog štetnika, koji odlažu jaja u mlade izbojke. Štete čine ličinke  ovog štetnika koje buše  izbojke  tako da  dolazi do sušenje vrhova izbojka. Problemi su se javljali u mlađim nasadima  u blizini šuma, dok u starijima šteta budu manjeg značenja.

U nasadima lijeske velik problem mogu predstavljati  stjenice (Gonocerus, Piezidorus, Palomena, Piezodorus, Nezara, Dolycoris i dr.) ,tako da je potrebno vršiti preglede tijekom vegetacije i po potrebi tretiranje.

Za suzbijanje štetnika na lijesci dozvolu imaju insekticidi navedeni u tablici 1.

Tablica 1.

Aktivna tvar Naziv pripravka Štetenik Karenca
Spirotetramat Movento Lisne i štitaste uši 14 dana
Spinosad  * Laser Jabučni savijač 7 dana
 

Deltametrin

Decis 100 EC

Scatto

Rottor super

Demetrina 25 SC

Deltagri

 

Lisne uši, jabučni i kestenov savijač

 

30 dana

 

 

Piretrini * Asset** Lisne uši, jabučni savijač

 

30  dana

*Dozvola u ekološkoj

** Dozvola u hitnim situacijama.

U ekološkoj proizvodnji za suzbijanje štetnika o preporučaju se sredstva registrirana kao ojačivači ili gnojiva: Dominus ,Boundary , FitoAfiser i sl smanjuje pojavu lisnih ušiju i dr

U  većini pregledanih nasad lijeske  imamo jaku pojavu  simptoma  pepelnice lijeske (Phyllactinia coryli), dok za sada nisu primijećeni simptomi lisnih pjegavosti (Phyllosticia, Mycosphaerella, Septoriai dr).

Na plodu je moguća pojava bolesti  (Monilinia, Botrytis, Fusarium, Nematospora, Botryosphaeria) ,a za njihovu pojavu i razvoj pogoduje vlažnije vrijeme kao i oštećenja od gore navedenih štetnika ( stjenice, ljeskotoč).

U ekološkoj proizvodnji preventivna tretiranja protiv lisnih pjegavosti mogu se provoditi pripravcima koji su registrirani kao ojačivači ili gnojiva: Fitobacilus, Frutifolia ,Fitomil L-60, bolesti ploda Fusver, pepelnica Fitofert sumpor, Secur zolfo i sl. za pravilan odabir obratiti se firmama koje distribuiraju takove proizvode: Bio imput, Fio promet, Pro eco i dr.

Za suzbijanje bolesti na lijesci dozvolu imaju slijedeći pripravci.

Tablica 2.

Aktivna tvar Naziv pripravka Bolesti
Bakreni spojevi   * Bordoška juha caffaro 20 WP trulež ploda-svibanj,lipanj

bakterijoze-jesen

Bakreni spojevi * Champion WG 50

Arione SC

bakterijske i gljivične bolesti (osim pepelnice)
Bakreni spojevi  * Neoram WG rak kore
Bakreni spojevi * Cuprablau Z 35 WG bakterijska pjegavost
Sumpor * Cosavet DF pepelnica
Sumpor * Chromosul 80

Kumulus DF

Microthiol

special disperss

pepelnica i grinje

pepelnica i grinje

Piraklostrobin,boksalid Signum siva pjegavost lista
 

Miklobutanil

 

Systhane 20 EW**

 

pjegavost lista i sušenje plodova

*Sredstva dozvoljena i u ekološkoj proizvodnji

**Krajnji rok za primjenu zaliha          31.1.2023

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način prema.:  Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 ,obaveza vođena evidencije o upotrebi SZB propisana je  Pravilnikom o izmjenama pravilnika o višestrukoj sukladnosti NN45/2016

 

                                                                            Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja

                                                                                 E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima jabuke i kruške

Tijekom noći na nekim lokacijama na području naše županije zabilježeni su lokalni pljuskovi dok  na lokacijama gdje su  postavljeni uređaji za praćenje vremenskih prilika nisu zabilježene oborine. Tijekom dana moguća je također lokalna pojava oborina tako da je preporuka obaviti zaštitu neposredno nakon kiše nekim od dolje navedenih fungicida. Ukoliko će biti dugotrajnije i obilnije oborine tada je dolje navedenim fungicidima moguće dodati i neki od sistemičnih fungicida navedenih u prethodnoj preporuci.

Fungicidi kontaktnog djelovanja:

Ditianona (Delan 700 WDG, Delan pro, Delan SC, Alcoban ili Dynamo)

Ditianon: (Delan 700 WDG, Delan pro)

Kaptana:(Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Kapetan 80 WG, Scab 80 WG, Caption 80 WG)

Metiram: (Polyram) i dr

Prilikom odabira sredstva birati onaj koji ste do sada najmanje puta koristili.

I dalje na terenu primjećujemo jaku pojavu pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), kod jakih zaraza preporuka je  koristiti pripravke Sercadis , Luna expirience ,Luna care ( ne na Zlatnom delišesu i njegovim klonovima) ,kod slabijih napada moguće je koristiti i pripravke na bazi sumpora ili neki od pripravka  na bazi strobulina . Kod primjene sumpora voditi računa da primjena na temperaturama iznad 25°C može dovesti do fitotoksičnosti te je potrebno obratiti pozornost na mogućnost miješenja.

Praćenjem leta jabučnog savijača (Cydia pomonella) utvrđen krajem travnja i početkom svibnja  kritičan broj ovog štetnika, prema praćenju sume temperatura nastupio je period  kada je moguć početak piljenje gusjenica . Na lokacijama gdje postoji problem sa minerima okruglih mina (Leucoptera malifoliella) uočene su prve male mine, tako da je potrebno suzbijati i ovog štetnika..

Insekticidi dopušteni za suzbijanje jabučnog savijača su: Affirm, Affirm opti, Coragen 20 SC, Imidan 50 WG*, Mospilan 20 SP, Harpun, Delegate 250 WG, Voliam targo i dr. Insekticidi Coragen, Affirm opti, Voliam targo, Mospilan 20 SG i dr  imaju dopuštenje za suzbijanje minera okruglih mina.

I dalje bilježimo jaku pojavu lisnih ušiju.

*Krajnji rok za primjenu zaliha           1.11.2022.

U ekološkoj proizvodnji moguće je za suzbijanje jabučnog savijača koristiti pripravke:

Granupom, Madex, Carpovirusine Evo, Dipel DF. Kod primjene ovih pripravaka osobito obratiti pozornost na upute .

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom  informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način prema.:  Zakona o održivoj uporabi pesticida NN 46/2022 ,obaveza vođena evidencije o upotrebi SZB propisana je  Pravilnikom o izmjenama pravilnika o višestrukoj sukladnosti NN45/2016                                                                                                          

    Jadranka Berić  dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps
.hr

 

Pripremi za ispis

Obavijest voćarima

Oborine koje su u protekla 24 sata zahvatile područje Zagrebačke županije i grada Zagreba stvorile su uvijete za infekciju uzročnikom čađave krastavosti (Venturia inaequalis) koju su zabilježile i agroklimatološke stanice.

Obzirom da je od prošle preporuke prošlo 7 dana potrebno je ponoviti zaštitu protiv čađave krastavosti. Stoga se vlasnicima intenzivnih nasada jabuka preporuča da izvrše zaštitu sa pripravcima sistemičnog mehanizma djelovanja koji imaju kurativni učinak: Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone ili Indar 5 EW. Navedeni pripravci daju zaštitu i od pepelnice jabuke. Za preventivno suzbijanje pepelnice mogu se dodati pripravci na bazi sumpora.

Radi produžetka preventivnog djelovanja zaštite protiv fuzikladija navedenim je fungicidima potrebno dodati jedan od pripravaka kontaktnog djelovanja na bazi kaptana (Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Kapetan 80 WG, Scab 80 WG, Caption 80 WG) ili metirama (Polyram).

Početak leta minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella) i jabučnog savijača (Cydia pomonella) bilježimo od zadnje dekade travnja. Pregledom prisutnosti mina na listu ustanovili smo ubušivanje minera okruglih mina. Međutim na temelju praćenja leta i prema zbroju suma efektivnih temperatura vrijeme je i za suzbijanje jabučnog savijača (Cydia pomonella).

Insekticidi dopušteni za suzbijanje jabučnog savijača su: Affirm, Affirm opti, Coragen 20 SC,  Mospilan 20 SP, Harpun, Delegate 250 WG, Voliam targo i dr. Insekticidi Coragen, Affirm opti, Voliam targo, Mospilan 20 SG imaju dopuštenje za suzbijanje minera okruglih mina.

Pri odabiru pripravka voditi računa da se koristi onaj koji je do sada korišten najmanji broj puta.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida. Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Božena Dežđek, dipl. ing. zaštite bilja

e-mail: bozena.dezdjek@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima krumpira

Nestabilni vremenski uvjeti praćeni pljuskovima lokalnog karaktera stvorit će povoljne uvjete za pojavu i razvoj bolesti plamenjače krumpira (Phytophthora infestans) i koncentrične pjegavosti (Alternaria solani) te je preporuka proizvođačima da obave prvu zaštitu.

Tretiranje krumpira protiv plamenjače (Phytophthora infestans) može se provesti sljedećim preparatima: RIDOMIL GOLD R, FANTIC A, PROXANIL 450 SC, GACHINKO, INFINITO, CYMBAL FLOW, ORVEGO i dr.

Za tretiranje krumpira protiv obje bolesti koristiti jedan od pripravaka: POLYRAM DF, CHAMPION WG 50, ZAKEO 250 SC i dr.

U usjevima krumpira gdje su prisutni korovi moguće je primijeniti slijedeće registrirane herbicide za širokolisne korove: BASAGRAN 480, SENCOR WG 70, METREX, SCORPIO 70 WG, SENAT WG, MISTRAL 70 WG  i dr.

Za zaštitu od uskolisnih korova primijeniti: FUSILADE MAX, FUSILADE FORTE, TAROT 25 DF, PANTERA QT, FOCUS ULTRA, MAGNUM, QUICK 5 EC i dr.

Kod primjene herbicida nakon nicanja obavezno voditi računa o karenci kada je u pitanju mladi krumpir kao i mogućoj osjetljivosti na herbicide pojedinih sorti.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidenciju o tretiranju.

 

Marina Kršić, mag. ing. agr.

E-mail: Marina.Krsic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest voćarima

Od posljednje preporučene preventivne zaštite plantažnih nasada jabuka proteklo je 7 dana. U narednim danima najavljene su lokalne oborine, pa voćarima savjetujemo da izvrše preventivnu zaštitu nasada jabuka. Od pripravaka predlažemo primjenu fungicida na bazi: ditianona (Delan 700 WDG, Delan pro, Delan SC, Alcoban ili Dynamo) ili na bazi metirama (Polyram DF) ili kaptana (Captan 80 WG, Captan WP 50, Merpan 80 WDG, Kastor, Kapetan 80 WG, Scab 80 WG, Caption 80 WG).

Voćari koji neće stići obaviti preventivnu zaštitu prije kiše, tretiranje moraju obaviti po prestanku oborina primjenom sistemičnih fungicida na bazi difenkonazola (Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone, Sercadis plus), fenbukonazola (Indar 5 EW).

Visoka vlažnost zraka pogoduje razvoju pepelnice (Podosphaera leucotricha). Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu pripravaka na bazi sumpora, a u jače zaraženim nasadima moguća je primjena pripravaka Sercadis ili Luna expirience.

Početak leta minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella) bilježimo od sredine travnja, a najveću brojnost zabilježili smo u prvim danima svibnja. Let jabučnog savijača (Cydia pomonella) bilježimo od 20. travnja na području Siska, a na području Moslavine od 27. travnja.

Sume prosječnih efektivnih temperatura (>10°C) ukazuju na početak ubušivanja gusjenica jabučnog savijača u plodove jabuka. Početkom ovog tjedna registriran je početak ubušivanja minera okruglih mina. Insekticidi dopušteni za suzbijanje jabučnog savijača su: Affirm, Affirm opti, Coragen 20 SC, Mospilan 20 SP, Harpun, Delegate 250 WG, Voliam targo i dr. Insekticidi Coragen, Affirm opti, Voliam targo, Mospilan 20 SG imaju dopuštenje za suzbijanje minera okruglih mina.

Novi Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/22) propisuje da je profesionalni korisnik obvezan voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide“.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

 

                                    Suzana Slovic, dipl.ing.               

                                   E-mail: Suzana.Slovic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest voćarima

Proizvođači šljiva koji imaju veći urod, preporučujemo napraviti zaštitu  protiv truleži ploda (Monilia fructigena)  prije dodirivanja plodova jednim od fungicida : Switch 62,5, Signum, Nativo 75 WG, Teldor SC 500, WG.

 Upozoravaju  se voćari, proizvođači višanja i trešanja da  postave žute ljepljive ploče za praćenje leta trešnjine muhe ( Rhagoletis cerasi). Kontrolirati i naapad trešnjine crne uši  (Myzus cerasi) u nasadima višnje i trešnje po vrhovima mladica, primijenite jedan od dozvoljenih insekticida: Mospilan 20 SG ili Movento, Closer. U nasadima trešnje voditi brigu o karenci pripravka.

VAŽNA NAPOMENA: Poljoprivredne proizvođače upućujemo redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede, svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji.

Đurđica Kšenek, dipl.ing.agr.

e-mail: durdica.ksenek@mps

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima kukuruza

Nakon trećeg lista kukuruza primjenjuju se herbicidi koji imaju dominantno djelovanje preko lista korova. Njihova djelotvornost ne ovisi o oborinama, a izbor se vrši ovisno o prisutnim korovima na parceli.

Jednogodišnji širokolisni korovi (ambrozija, loboda, štir, dvornici i dr.) najosjetljiviji su kada imaju 2-4 lista. Za njihovo suzbijanje mogu se koristiti herbicidi: Peak 75 WG, Harmony SX, Callisto 480 SC, Onyx, Kideka, Mighty, Mesi, Temsa SC, Cornprotect, Barracuda, Calaris 400 SC, …

Preparati Banvel 480 S, Kolo 480 S, Cash 480 SL, Motikan, Dimbo 480 SL, Kalimba Oceal, Dicash, Mural, Callam, Lontrel 300, Logo 300 SL, Boss, Lontrel 600, Cliophar 600 SL, Lontrel 72, Starane 250, Starane Forte, Pluss, Tomigan 250 EC, Fluxyr 200 EC, Hurler, Starline, Vega, Casper 55 WG, Mustang, Deherban A Extra, Dicopur Top 464 SL i dr. osim jednogodišnjih suzbijaju i višegodišnje širokolisne korove (slak, osjak, …).

Za suzbijanje travnih korova (koštan, muhari, svračica, proso, sirak, pirika i dr.) primjenjuju se sredstva Motivell, Motivell extra 6 OD, Victus OD, Kelvin 40 SC, Nicogan 40 OD, Nicosh, Nico 4 SC, Talon, Nic 4 OD, Talisman, Innovate 240 SC, Marvel, Milagro, Stretch, Tarot 25 DF, Plaza, Trawell, Magnum, Equip  i dr. U slučaju jake zakorovljenosti ili dugog razvučenog nicanja korova predlažemo razdijeljenu dvokratnu primjenu.

Ukoliko su prisutni travni i širokolisni korovi potrebno je kombinirati pojedina sredstva ili koristiti već gotove tvorničke kombinacije kao npr. Principal Pluss 66,5 WG, Rindi WG, Cyntel 51 WG, Elumis, Task 64 WG, Monsoon Active, Capreno, Spandis, Nikita, Laudis, Laudis WG, Milagro Plus i dr.

 Radi povećanja prianjanja sredstva za biljku potrebno je dodati neki od odgovarajućih okvašivača.

Podatke o sredstvima registriranim za ovu namjenu možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

Mirta Križanić Božurić, dipl.ing.agr.                

E-mail: mirta.k-bozuric@mps.hr

Pripremi za ispis