POZIV NA DEMO DOGAĐAJ – Najčešće pogreške u pašnom govedarstvu

Pozivamo Vas dana 6. studenoga 2019. (srijeda), s početkom u 11:00 sati na demonstracijski događaj pod nazivom „Najčešće pogreške u pašnom govedarstvu“, koji će se održati na PG-u Rodoljub Džakula, Sjeverovac 23, Sunja, Sisačko-moslavačka županija.

Glavni sadržaj i ciljevi događaja:

U Hrvatskoj ne postoji praktično iskustvo u proizvodnom sustavu tova na paši. S druge strane potencijal je ogroman. Cilj je ukloniti predrasude i motivirati postojeće te potencijalne poljoprivrednike za pravilno upravljanje pašnim govedarstvom. Najbolji praktičar na tom području pokazat će svoju farmu s mnogim detaljima korisnim za sve sudionike. PROGRAM demonstracijskog događaja možete naći na linku POZIV NA DEMO – DOGAĐAJ.

Demonstracijski događaj organizira se unutar Mreže 3 (HUB 3) – Ekološki sustavi u stočarstvu u projektu NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration), a financiran je iz Programa OBZOR 2020 (sredstva iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705). Skupinu pod nazivom HUB 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu, čine članovi mreže, uzgajivači, predstavnici raznih institucija u poljoprivredi, savjetodavci djelatnici Ministarstva poljoprivrede ali i svi ostali zainteresirani koji će nam se pridružiti tijekom trajanja projekta.

Osnovni cilj NEFERTITI projekta je uspostava interaktivnih tematskih mreža i klastera (HUB-ova) demonstracijskih poljoprivrednih gospodarstava, te razmjena znanja između različitih sudionika kako bi se potaknulo usvajanje inovacija i unaprijedilo peer-to-peer učenje (farmer-farmeru) i povezivanje mreža između poljoprivrednika diljem EU. Ovime je osigurana raznolikost aktera inovacija, od demo poljoprivrednika koji imaju središnju ulogu u HUB-u do obrazovnih i znanstvenih institucija te istraživača s kojima će biti uspostavljena jaka veza, naravno kao i s drugim sudionicima.

HUB 3 – Ekološki sustavi u stočarstvu: u današnje vrijeme izazov ekološkog stočarstva je razvoj održivih sustava uzgoja koji se oslanjaju na pametno intenziviranje ekološke proizvodnje koja zadovoljava društvena očekivanja vezana uz zdravlje i dobrobit životinja. Ova mreža će okupiti prvenstveno poljoprivrednike gdje će se provoditi demonstracijske aktivnosti u domeni ekološke proizvodnje u stočarstvu, ali i savjetnike te znanstvenike raznih institucija koji će biti uključeni u te aktivnosti. Cilj mreže biti će razmjena znanja i iskustava oko problema i rješenja vezanih uz dobrobit životinja i njihovo zdravlje.

 Demonstracijske aktivnosti su usredotočene na nove prakse i tehnologije koje pomažu smanjiti uporabu antibiotika i anthelmintika, te poboljšanju tzv. čvrstoće životinja (animal robustness), uzgoju, dobrobiti i hranidbi. Drugi cilj je razmjena znanja i iskustava kod demonstracija oko specifičnosti u ekološkom uzgoju stoke koje će omogućiti privlačenje konvencionalnih poljoprivrednika, te njihov prijelaz u ekološke, poboljšati obuhvat te interakciju s potrošačima.

mr.sc. Dario Zagorec

voditelj mreže (HUB-a) 3

 

Pripremi za ispis