Obavijest poljoprivrednicima o obaveznom uklanjanju ambrozije! 10.07.2018.

Krajem mjeseca srpnja započinje cvatnja ambrozije (Ambrosia artemisiifolia) zvane još i limundžik, agresivne i alargene biljke koja kod ljudi izaziva alergijske reakcije. Stoga je obavezno uklanjanje ambrozije kako bi se spriječilo izlučivanje peluda (izaziva alergije kod ljudi), a potom i stvaranje sjemena (sprječavanje daljnjeg širenja). Temeljem Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (NN 72/2007.), u cilju suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja ovog korova, podsjećamo vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada itd.), šuma i lovišta, ovlaštenike upravljanja i održavanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice, željezničke pruge, parkove i druge javne zelene površine da su obvezni redovito u tijeku sezone u više navrata provoditi mjere uklanjanja ambrozije.

Uklanjanje ambrozije dužni su provoditi i korisnici potpora i Mjera ruralnog razvoja jer su dužni poštivati zahtjeve Višestruke sukladnosti (SMR) i Dobre poljoprivredne i okolišne uvjete (GAEC) na svim površinama u korištenju.

Ambroziju je moguće suzbiti agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim mjerama. Agrotehničke mjere suzbijanja su obrada tla i višekratno prašenje (obrada) strništa. Mehaničke mjere su međuredna kultivacija okopavinskih kultura, okopavanje, plijevljenje, pročupavanje  pojedinačnih biljaka, košnja.

Kemijske mjere suzbijanja provode se primjenom herbicida koji imaju dozvolu za primjenu u Republici Hrvatskoj. Na neobradivim površinama (uz ceste, putove, kanale, željezničku prugu i sl.) koriste se herbicidi na osnovi glifosata. U povrtnim, ratarskim kulturama, voćnjacima i vinogradima koriste se herbicidi selektivni za tu kulturu, a namijenjeni za suzbijanje ambrozije.

Za neprovođenje mjera uklanjanja ambrozije predviđene su kaznene odredbe. Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih Naredbom provode poljoprivredna, šumarska i fitosanitarna inspekcija.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.  Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti uz obavezno vođene evidencije o provedenoj zaštiti.

Petra Pozder  mag. ing. fitomedicine
Petra.Pozder@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis