Obavijest vinogradarima

Iza nas je period nestabilnih vremenskih uvjeta, oborina lokalnog karaktera i visoke relativne vlage zraka, a u narednim danima očekujemo isto. Svi spomenuti uvjeti pogoduju razvoju uzročnika bolesti i širenju bolesti unutar vinograda. Preporučamo vinogradarima da redovno vrše zaštitu vinove loze od uzročnika plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) i pepelnice vinove loze (Uncinula necator) jednim od dozvoljenih pripravaka.

Za zaštitu od plamenjače vinove loze može se upotrijebiti jedan od fungicida: PERGADO F, MIKAL PREMIUM F, FORUM STAR, MIKAL FLASH, FANTIC F, MOMENTUM TRIO, FOLPAN GOLD, VINCARE i dr. Folpet u spomenutim pripravcima smanjit će mogućnost razvoja ranog botritisa vinove loze.

Protiv pepelnice upotrijebiti  jedan od fungicida: LUNA EXPERIENCE, NATIVO 75 WG, COLLIS, TALENDO, PROSPER CS i dr.

UPOZORENJE! Nakon cvatnje vinograda obavezno je provesti prvo ovogodišnje usmjereno suzbijanje ličinki američkog cvrčka (Scaphoideus titanus).

Prvi tretman treba izvršiti jednim od registriranih insekticida: SIVANTO PRIMEDECIS 2,5 EC,  SUMIALFA 5 FLAVAUNT ECCYTHRIN MAXABANTOKRISANT ECPYREGARDASSET FIVEDIREKT GREENMAVRIK FLO, FLIPPER, PIRECRIS, CYPGOLD, NEEMIK TEN i dr. 

Prije primjene insekticida kako bi zaštitili pčele potrebno je pokositi cvatući pokrov u vinogradima, a tretiranje obaviti u večernjim satima kada nema pčela.

Preporučamo vinogradarima postavljanje žutih ljepljivih ploča za praćenje navedenog štetnika. Ploče se postavljaju na srednju armaturnu žicu i zamjenjuju se svaka 2-3 tjedna.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obavezno voditi evidenciju o tretiranju.

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja.

 

Marina Kršić, mag. ing. agr.

E-mail: marina.krsic@mps.hr

Pripremi za ispis