Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 11.05.2017.

Razdoblje od 3. do 9. svibnja obilježeno je svakodnevnim oborinama što je pogodovalo razvoju bolesti lišća koštićavog voća ponajprije šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) i kozičavoti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii).

Za suzbijanje šupljikavosti lista na koštićavom voću mogu se primijeniti pripravci na osnovi kaptana (Captan WP 50 i Kastor). Navedeni pripravci nemaju dopuštenje za primjenu na višnji.

Fungicid Delan 700 WDG ima dopuštenje za suzbijanje šupljikavoti lista na breskvi, nektarini, marelici i trešnji.

9. svibnja agroklimatske stanice zabilježile su jaku zarazu uzročnikom kozičavosti lista višnje i trešnje. U nasadima višnje i trešnje, dopuštenje za suzbijanje kozičavosti ima fungicid  Chromodin S-65 (karenca je 14 dana) i Topsin M 500 SC (karenca 14 dana)Na trešnji je za zaštitu od kozičavosti dozvoljen i Delan 700 WDG (karenca je 21 dan).

Vlažno i sparno vrijeme pogoduje jačoj pojavi lisnih uši, stoga savjetujemo voćarima da izvrše pregled nasada i po potrebi primijene insekticid. Za suzbijanje lisnih uši na breskvi i višnji dozvoljeni su insekticidi Calypso SC 480, Pirimor 50 WG i Mospilan 20 SG. Za trešnju i nektarinu  dopušteni su  Calypso SC 480 i Mospilan 20 SG. Na šljivi dopuštenje imaju insekticidi: Mospilan 20 SG i Pirimor 50 WG.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

                                    Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr 

Pripremi za ispis