Obavijest voćarima 05.04.2019.

Jabuke se nalaze u fazi otvorene lisne rozete i pojave ružičastih pupova. Agroklimatske stanice u Bedekovčini i Pregradi jučer su zabilježile prve ovogodišnje infekcije fuzikladijem ( Venturia sp. ).Budući da su povremene oborine najavljene i tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, po prestanku oborina, čim vremenske prilike dopuste, potrebno je provesti kurativnu zaštitu nasada. Možete koristiti jedan od registriranih fungicida  na bazi difenkonazola (Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone), febukonazola (Indar 5 EW) Sistemični pripravci na bazi difenkonazola i febukonazola daju zaštitu i od pepelnice jabuke ( Podosphaera leucotricha)

Ukoliko oborina ne bude tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, nije potrebno koristiti navedene pripravke sistemičnog djelovanja već zaštitu nasada možete izvršiti pripravcima navedenim u preporuci od 28.03.2019.

Za suzbijanje lisnih uši preporučujemo  koristiti pripravak Teppeki  500 WG. Mogu se koristiti i Mospilan 20 SP i Calypso 480 SC.

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

                                                                                                        Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
                                                                                                   E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis