Obavijest proizvođačima povrća ! 04.04.2019.

Budući da su radovi u rasadnicima u punom tijeku, podsjećam proizvođače presadnica; ako očekuju dobre prinose i kvalitetne sadnice, da obavezno kontroliraju uvijete u rasadnicima.

Bitno je da temperatura bude odgovarajuća za sve vrste koje uzgajaju, kao i vlažnost zraka koja mora biti optimalna uz osvjetljenje koje se mora održavati onako kako je propisano.

Osim toga treba obaviti i kvalitetnu prihranu kako bi presadnice bile u dobrom stanju prilikom prelaska na uzgoj na otvorenom. A time bi bile otpornije na pojavu i razvoj bolesti.

Korove također treba uništiti, jer su oni često izvor zaraze štetnicima i dobri domaćini za razvoj bolesti.

Kontrolu štetnika preporuča se provoditi postavljanjem žutih i plavih ploča, koje su efikasne za određene štetnike (lisne uši, tripsa, štitaste moljce). I Svakako vizualni pregled često.

Koristiti insekticide samo kada je to ekonomski opravdano, i prednost uvijek dati selektivnim insekticidima koji su dozvoljeni.

Za kulture u zaštićenim prostorima dozvoljeni su :  ACTARA 25 WG, DECIS 2,5 EC, LASER, MOSPILAN 20 SG.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja koristiti obavezno sukladno uputi proizvođača i prema uputama Fitosanitarnog informacijskog sustava.

Praznu ambalažu zbrinuti na propisani način, te voditi evidenciju o korištenju SZB, i tu evidenciju čuvati 3 godine sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida i Zakona o održivoj uporabi pesticida.

 Marija Kuprešak, dipl.ing.agr.
Email: marija.kupresak@mps.hr

 

Pripremi za ispis