Obavijest vinogradarima

Najavljeno nestabilno vrijeme pogodovat će širenju sekundarne infekcije plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola). Primarna infekcija (uljne pjege) uočena je na svim lokalitetima Županije. Savjetujemo vinogradarima u mirnije dane vikenda obaviti zaštitu jednim od sistemičnih fungicida: FORUM STAR, MOMENTUM TRIO, ORVEGO SC, ZORVEC VINABEL, PERGADO F, FANTIC F, MAGMA TRIPLE, SPHINX EXTRA 685 WDG i dr.

Vremenski uvjeti pogoduju i razvoju pepelnice vinove loze (Erisiphe necator). Preporučujemo zaštitu izvršiti sistemičnim fungicidima:  CYFLAMID 5 EW, COLLIS SC, DYNALI, DOMARK 40 ME, NATIVO 75 WG i dr.

Sva dozvoljena sredstva dostupna na https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/.

Let grozdovih moljaca na opažačkim lokalitetima je ispod gospodarskog praga štetnosti.

 

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu.

 

 

 

Tihana Pipinić, dipl.ing.agr.

e-mail: tihana.pipinic@mps.hr

Pripremi za ispis