Obavijest maslinarima! 14.09.2018.

Upozoravamo maslinare da na svim kontrolnim punktovima bilježimo intenziviranje leta maslinine muhe (Bactrocera oleae). Ovisno o zadnje izvršenim tretiranjima preporučamo nastaviti sa zaštitom.

U maslinicima u kojima je primjenjivana metoda mamaca istom nastaviti primjenom pripravka na osnovi spinosada s atraktantom (K14 dana) (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT).

U maslinicima u kojima nije primjenjivana metoda mamaca obaviti kurativno tretiranje. Kurativno tretiranje (tretiranje širom) opravdano je kod 10-15% napadnutih plodova (jaje+ličinka).

Za kurativno tretiranje primijeniti pripravke:

na osnovi dimetoata (K42 dana) (trgovačkog naziva CALINOGOR, PERFEKTHION, ROGOR 40, CHROMGOR);

ili fosmeta (K 21 dan) (trgovačkog naziva IMIDAN 50 WG);

ili deltametrina (K7 dana)( trgovačkog naziva SCATTO, DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, ROTOR SUPER).

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

SZB primijeniti u skladu s rješenjem o registraciji ili dozvolom, prema uputama upozorenjima, obavijestima i ograničenjima koja su navedena na etiketi. Profesionalni korisnik obvezan je poštivati opća načela integrirane zaštite bilja, voditi evidenciju o uporabi SZB. Uređaji za primjenu SZB podliježu redovitom pregledu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis