Obavijest vinogradarima

Početkom tjedna na pojedinim lokalitetima Dubrovačko-neretvanske županije zabilježene su negativne temperature u noći 22-23.04.  te su na pojedinim  mikrolokalitetima i nižim položajima vidljive štete od mraza.

Količine oborina u razdoblju od 16.04-26.04.2024. koje bilježe agroklimatske stanice Pinova i Methos :

LOKALITET KOLIČINA OBORNA u l
Blato 28
Babino polje 25
Čara 12
Dingač 20
Konavle 57
Kuna -Zagruda 27
Lumbarda 7
Metković 10
Opuzen 14
Potomje 16
Smokvica 14
Pojezerje 22
Ston 8
Komarna 16

Nestabilno vrijeme s porastom  dnevne temperature i oborine koje su pale u prethodnih dana povoljno će utjecati na  zaraze uzročnikom plamenjače vinove loze ( Plasmopara viticola ).Za zaštitu na sortama gdje je duljina mladice veća od 20 cm preporučujemo pripravke na osnovi Al fosetila https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Najavljene vremenske prilike pogodovati će razvoju uzročnika pepelnice vinove loze (Erysiphe necator), zaštitu je moguće provesti jednim od pripravaka Domark 40 ME,   Collis, Stroby, Zato 50 WG i dr. https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/.

Primjena pripravaka na osnovi sumpora moguća je iznad 15 C.

Na nižim položajima u polju gdje je loza u razvojnom stadiju par listića zaštitu je moguće provesti jednim od pripravaka –  Universalis, Solofol, Delan PRO i dr. https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/.

Preporučujemo zasebnu  primjenu biostimulatora  na osnovi aminokiselina kako bi se ublažile posljedice stresa uzrokovanog niskim temperaturama .

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

Akcija skupljanja ambalaže od sredstava za zaštitu bilja CROCPA održati će se dana 23.05.2024. (četvrtak) na lokaciji Poljopromet d.o.o., Jasenska bb, Opuzen od  10.00 – 13.00 h.

 

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

ivana.tomac.talajic@mps.hr 

Pripremi za ispis