Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 01.06.2018.

Zbog toplog, sparnog vremena s povremenim oborinama preporučamo ponoviti mjere zaštite od gljivičnih bolesti u nasadima breskve, nektarine, šljive i kasnih sorti trešanja.

Kod odabira pripravka prednost dajemo pripravcima s kraćom karencom kao što su:

Trgovački naziv pripravka

Uzročnik bolesti

kultura

Karenca

INDAR 5 EW

Monilijska trulež, pepelnica, krastavost

Breskva, marelica, šljiva, trešnja

3 dana

TELDOR SC 500

Trulež plodova

Breskva, šljiva, trešnja, marelica

3 dana

LUNA EXPERIANCE

Trulež plodova, pepelnica, kozičavost

Breskva, trešnja, višnja

3 dana

(7 dana –višnja)

NATIVO 75 WG

Trulež plodova, pepelnica, krastavost i hrđa

Breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja

7 dana

CHORUS 50 WG

Trulež plodova

Breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja, višnja

7 dana

SIGNUM DF

Trulež plodova

Koštičavo voće

7 dana

 

U nasadima breskve mogu se primijeniti pripravci za suzbijanje breskvinog savijača (Cydia molesta) npr: Coragen 20SC, Affirm, Affirm Opti, Runner 240SC, Avaunt EC, Imidan 50 WG.

Preporučamo proizvođačima da obavljaju redoviti pregled voćnjaka na prisutnost lisnih uši i crvenog voćnog pauka.

Također, svim proizvođačima koštičavog voća savjetujemo postavljanje lovnih posuda radi kontrole i smanjenja populacije octene mušice ploda (Drosophila suzukii), koja ubada plodove u zriobi nakon čega oštećeni plodovi u vrlo kratkom roku dobivaju miris octa te se naknadno razvija i trulež plodova.

Obzirom da se radi o polifagnom štetniku koji ima više biljaka domaćina (trešnja, višnja, breskva, nektarina, smokva, kupina, malina, grožđe, kivi, kaki i dr.) očekuje se njegova  aktivnost i selidba štetnika sa biljke domaćina na drugu biljku domaćina ovisno o vremenu dozrijevanja plodova.

U cilju smanjenja mogućih šteta preporučujemo uključivanje što većeg broja posjednika voćnjaka, vinograda i privatnih vrtova u okućnicama da se aktivno uključe u smanjenje populacije štetnika korištenjem lovki s hranidbenim atraktantom.

Lovke se rade od plastičnih boca na kojoj se izbuše rupe promjera oko 5 mm, 3-5 cm ispod vrha čepa boce.

U boce se ulije jabučni, vinski ili kombinacija jabučnog i vinskog octa do polovice zapremine te se prema potrebi nadolijeva ili zamjenjuje s novom lovkom.

Pripravke koristiti prema uputi proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket.

 

Silvija Marušić dipl.ing.agr.
e-mail: Silvija.Marusic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis