Obavijest proizvođačima koštičavog voća! 01.06.2018.
Zbog toplog, sparnog vremena s povremenim oborinama preporučamo ponoviti mjere zaštite od gljivičnih bolesti u nasadima breskve, nektarine, šljive i kasnih sorti trešanja.
Kod odabira pripravka prednost dajemo pripravcima s kraćom karencom kao što su:
Trgovački naziv pripravka |
Uzročnik bolesti |
kultura |
Karenca |
INDAR 5 EW |
Monilijska trulež, pepelnica, krastavost |
Breskva, marelica, šljiva, trešnja |
3 dana |
TELDOR SC 500 |
Trulež plodova |
Breskva, šljiva, trešnja, marelica |
3 dana |
LUNA EXPERIANCE |
Trulež plodova, pepelnica, kozičavost |
Breskva, trešnja, višnja |
3 dana (7 dana –višnja) |
NATIVO 75 WG |
Trulež plodova, pepelnica, krastavost i hrđa |
Breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja |
7 dana |
CHORUS 50 WG |
Trulež plodova |
Breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja, višnja |
7 dana |
SIGNUM DF |
Trulež plodova |
Koštičavo voće |
7 dana |
U nasadima breskve mogu se primijeniti pripravci za suzbijanje breskvinog savijača (Cydia molesta) npr: Coragen 20SC, Affirm, Affirm Opti, Runner 240SC, Avaunt EC, Imidan 50 WG.
Preporučamo proizvođačima da obavljaju redoviti pregled voćnjaka na prisutnost lisnih uši i crvenog voćnog pauka.
Također, svim proizvođačima koštičavog voća savjetujemo postavljanje lovnih posuda radi kontrole i smanjenja populacije octene mušice ploda (Drosophila suzukii), koja ubada plodove u zriobi nakon čega oštećeni plodovi u vrlo kratkom roku dobivaju miris octa te se naknadno razvija i trulež plodova.
Obzirom da se radi o polifagnom štetniku koji ima više biljaka domaćina (trešnja, višnja, breskva, nektarina, smokva, kupina, malina, grožđe, kivi, kaki i dr.) očekuje se njegova aktivnost i selidba štetnika sa biljke domaćina na drugu biljku domaćina ovisno o vremenu dozrijevanja plodova.
U cilju smanjenja mogućih šteta preporučujemo uključivanje što većeg broja posjednika voćnjaka, vinograda i privatnih vrtova u okućnicama da se aktivno uključe u smanjenje populacije štetnika korištenjem lovki s hranidbenim atraktantom.
Lovke se rade od plastičnih boca na kojoj se izbuše rupe promjera oko 5 mm, 3-5 cm ispod vrha čepa boce.
U boce se ulije jabučni, vinski ili kombinacija jabučnog i vinskog octa do polovice zapremine te se prema potrebi nadolijeva ili zamjenjuje s novom lovkom.
Pripravke koristiti prema uputi proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.
Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket.
Silvija Marušić dipl.ing.agr.
e-mail: Silvija.Marusic@savjetodavna.hr