Obavijest ratarima! 31.10.2017.

Najčešći korovi koji niču u jesen i prezimljuju zajedno sa usjevom pripadaju u skupinu širokolisnih (broćika, kamilica, mišjakinja, čestoslavica, crvena mrtva kopriva, divlji mak) i  travnih (mišji repak, slakoperka, vlasnjača, divlja zob) koji svojom brojnošću oduzimaju žitarici vodu i hranu.

Nakon sjetve, a prije nicanja primjenjuju se herbicidi koji svoju djelotvornost u tlu zadržavaju sve do proljeća te djeluju na navedene širokolisne i travne korove. To su npr.: Stomp 330 EC, Dost 330 EC, Sharpen 330 EC, Pendigan EC, Stomp Aqua, Filon 80 EC i dr.

Filon 80 EC može se primijeniti i nakon nicanja usjeva, u fazi 2-3 razvijena lista.

Podatke o registriranim sredstvima za zaštitu bilja  možete pronaći na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), putem internetske tražilice http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Prije upotrebe sredstva obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. O provedenom tretiranju potrebno je voditi evidenciju, a praznu ambalažu SZB zbrinuti na propisani način.

 

Vesna Bradić, dipl.ing.agr. 
E-mail: Vesna.Bradic@savjetodavna.hr

 

 

 

Pripremi za ispis