Obavijest voćarima

Vremenske prilike pogodovale su ostvarenju infekcije fuzikladijem na jabuci (Venturia inaequalis). Stoga je potrebno što prije provesti tretiranje nasada kombinacijom pripravaka kurativnog

(Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzione, Sercadis plus) i preventivnog (Delan 700 WDG, Delan pro, Dynamo i dr. ) djelovanja. Sistemici ujedno djeluju i na pepelnicu jabuke (Podosphaera leucoticha ). Pripravke preventivnog djelovanja dodajemo sistemiku radi produženja perioda zaštite biljnih organa.

Mjere suzbijanja jabučnog savijača nisu potrebne. Potrebno je pratiti pojavu lisnih uši i prema potrebi, primijeniti jedan od registriranih insekticida  za njihovo suzbijanje.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida  propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine.

Na isti rok dužni su čuvati i račune od kupljenih pesticida.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način, možete je predati u C.I.A.K. d.o.o. ( Gubaševo  47 c) svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

                                                                

                                                                                                       Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.

                                                                                                  E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis