Obavijest poljoprivrednicima! 13.07.2015.

Temeljem Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (Ambrosia artemisifolia) NN 72/2007., u cilju suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja ovog korova, podsjećamo vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta (vrtova, oranica, livada itd.), šuma i lovišta, ovlaštenike upravljanja i održavanja vodotocima i kanalima te površinama uz vodotoke i kanale, ovlaštenike upravljanja i održavanja površina uz javne prometnice, željezničke pruge, parkove i druge javne zelene površine DA SU OBVEZNI REDOVITO U TIJEKU  SEZONE U VIŠE NAVRATA  PROVODITI MJERE UKLANJANJA AMBROZIJE (Ambrosia artemisifolia).

Ambrozija stvara velike količine polena koji kod osjetljivih ljudi izazivaju alergijske reakcije. Kako bi što je moguće više usporili širenje ovog invazivnog korova  na našem području apeliramo na sve građane da ambroziju uklanjaju mehanički čupanjem zajedno sa korijenom. Po potrebi, na mjestima većeg proširenja korova, primijeniti agrotehničke ili kemijske mjere suzbijanja. Za neprovođenje mjera uklanjanja ambrozije predviđene su kaznene odredbe. Inspekcijski nadzor nad provedbom mjera propisanih Naredbom provode poljoprivredna, šumarska i fitosanitarna inspekcija.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB  su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a treba sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je  zbrinuti na propisan način.

datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je  zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis