Obavijest poljoprivrednicima 18.03.2013.

Odlaskom snijega i zatopljenjem na terenu je zamijećena značajna prisutnost poljskih glodavaca (miševi, voluharice).

Velike štete glodavci mogu napraviti u voćnjacima u kojima se tlo ne obrađuje i mladim voćnjacima, na ratarskim ozimim usjevima te lucerištima. Stoga savjetujemo poljoprivrednike da obiđu svoje poljoprivredne površine i poduzmu odgovarajuće mjere.

Potrebno je prvi dan obići površine i zatrpati zemljom ili nogom zgaziti sve rupe na koje se naiđe. Slijedeći dan se ponovno pregleda površina i ukoliko se utvrdi više od 20 novo otvorenih rupa po 1 aru (100 m²) potrebno je provesti mjere zaštite.

U sve aktivne otvore potrebno je staviti zatrovane mamke – rodenticide i zatrpati ih zemljom. Mamke je moguće stavljati u šuplje opeke, komade cijevi, ispod letvarica, plastične kanistre i sl. tako da ostale životinje s njima ne mogu doći u kontakt.

Za suzbijanje mogu se koristiti sljedeći pripravci: Brodilon mamac, Brodilon pelete, Gardentop pellete, Bromadiolon pelete, Rodexion kompleks, Rodexion pelete, Suradiolon zrna, Ratimor pelete, Ratimor žitni mamac, Terminator žitni mamac.

Akciju suzbijanja potrebno je ponoviti u roku 10-14 dana, te u nju uključiti što veći broj poljoprivrednika i poljoprivrednih površina jer su glodavci vrlo pokretljivi i brzo prelaze s parcele na parcelu.

Sve vrste zatrovanih mamaca treba stavljati prema uputama i ne rasipavati. Ne smiju biti dostupna djeci, domaćim životinjama i divljači.

Ne zaboravite na obavezu vođenja evidencijskog lista o uporabi sredstava za zaštitu bilja (Pravilnik o uspostavi akcijskog plana za postizanje održive uporabe pesticida – NN br. 142/12).

 

Martina Orešković, dipl. ing. agr.
e-mail: Martina.Oreskovic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis