Obavijest poljoprivrednim proizvođačima 22.03.2012.

Sušno vrijeme pogoduje pojačanim štetama od poljskih glodavaca. Stoga, poljoprivrednim proizvođačima savjetujemo da pregledaju svoje površine na prisustvo voluharica i miševa.

Najveće štete rade u mladim voćnjacima i vinogradima ali i u ozimim usjevima te površinama s djetelinom ili lucernom i livadama.

Provjera se vrši na način da se  prvi dan otvori od glodavaca zatvore te se drugi dan provjeri brojnost otvorenih rupa i po potrebi provodi tretiranje. Opasnim se smatra više od  20 aktivnih rupa voluharica po aru, a  u mladim voćnjacima potrebno je poduzeti mjere suzbijanja čim se primijete prvi aktivni otvori!

Za suzbijanje se mogu koristiti sve vrste mehaničkih klopki, odašiljači zvučnih i magnetskih valova i sl.

Mogu se koristiti i zatrovani mamci koji su registrirani za tu namjenu npr. Brodilon pelete, Bromadiolon pelete, Gardentop pellete, Bromadiolon pelete, Terminator X žitni mamac, Rodeksion kompleks, Rodexsion pelete, Suradiolon zrna, Ratimor pelete, Ratimor žitni mamac i sl.

Mamci se postavljaju isključivo u aktivne rupe ili ispod šupljih opeka ili u komade cijevi. Aktivne rupe nakon postavljanja mamaca obavezno je zatvoriti zemljom kako bi se spriječio kontakt domaćih ili divljih životinja s istim. Nakon 10-15 dana potrebno je provjeriti efikasnost i po potrebi ponoviti postupak. Nakon provedenog suzbijanja potrebno je obilaziti površine te pokupiti i zakopati uginule glodavce.

Zbog vrlo visoke otrovnosti pomenutih mamaca za ljude i životinje potrebno je postupiti strogo prema uputstvima. Ne smiju biti dostupni djeci, domaćim životinjama i divljači! 

Margita Budiselić Kutle, dipl.ing.agr.
e-mail: Margita.Budiselic.Kutle@komora.hr
Pripremi za ispis