Škraping i hrvatski otočni proizvodi

Tako su se vrijedni otočani predstavili likerom od magunje (planike), naranče, limuna, dunje, šipka, maraske, javora, kadulje i rogača; marmeladama od magunja, naranče, smokve i limuna; izvornim sapunima od maslinovog ulja, lavande, kamilice i kantariona; kolačima od smokava i sušene rajčice, kroštulama, domaćim principaljima, uštipcima, fritulama i mindulama; inćunima i srdelema; suvenirima od cigle, gline, gipsa i kamena izrađeni u raznim tehnikama. Uz sve nabrojeno izložena je i tkonska narodna nošnja i antikni predmeti  s Pašmana, te rukotvorine u decoupage tehnici i dr. Koloritu plodova zemlje, a poglavito tradicionalnoj ljubaznosti organizatora i gostoljubivih domaćina  teško se odolijeva.

Ugodna klima Mediterana omogućila je razvoj flore i faune s mnogobrojnim vrstama ljekovitog i aromatičnog bilja među kojima dominira planika – maginja (Arbutus Unedo L.), otočkim jezikom mogunja, a čije plodove vrijedne otočanke znaju preraditi u brojne jedinstvene delicije, likere, marmelade i razne konditorske proizvode.

TKON2.jpg

Ovogodišnji „Škraping“ po mišljenju mnogih je najmasovniji športski događaj takve vrste u Hrvatskoj, odnosno, kako tvrde organizatori, najbolja međunarodna trekking utrka uopće. Škraping se rodio 2006., a naziv je dobio prema škrapama, oštrom kamenju. Obilježavaju ga dvije utrke i to light od cca 18 km i ultra cca 40 km, ovisno o kondiciji sudionika, kojih je ove godine bilo 711 sa svih strana svijeta. Osim natjecateljskog duha, manifestacija pruža jedinstveni doživljaj pustolovnog turizma i snalaženja u prirodi penjanjem, skakanjem, hodanjem ili trčkaranjem, ali i upoznavanjem sa starinama i ljepotama otoka Pašmana. Manifestaciji je 2010. Ministarstvo mora dodijelilo oznaku "hrvatskog otočnog proizvoda" i probudila otok zimi.  

                                                                          Područni odjel HPK-a Zadarske županije
                                                                          mr.sc. Ana Grgas, viša stručna savjetnica
 
Pripremi za ispis