Obavijest proizvođačima jagoda

Zadnji val zahlađenja na jagodama je ostavio mjestimično manja ili veća oštećenja cvjetova i plodova kao i na mladim listovima. Nasade treba pregledati i prozračivati da se spriječi jaka orošenost biljaka, a s time i mogućnost razvoja gljivica truležnica na oštećenom tkivu. Oštećene plodove bi trebalo pobrati da ne ostaju na biljkama kao hranjiva podloga za razvoj gljivica truležnica.

Budući da je berba  jako blizu ili počinje, proizvođači kojima sustavi otkupa to zahtijevaju, trebaju povesti računa o broju primijenjenih aktivnih tvari.

U nasadima jagoda u kojima se mogu zamijetiti oštećenja, da ne bi došlo do razvoja gljivica truležnica primijeniti pripravke  Geoxe, Signum, Pyrus 400 SC.

Svakako je uputno primijeniti pripravke za jačanje otpornosti na stresove i kondicije biljaka (aminokiseline, ojačivači) koji  doprinose znatno bržem oporavku biljaka od stresa. Mogu se primijeniti i neki od korisnih mikroorganizama koji se koriste u ekološkoj proizvodnji, a pogodni su za primjenu sustavima kap po kap kao trichoderma vrste ili bacillus vrste.

Na malim površinama za sve bolesti lista korisna je mjera sakupljanja i spaljivanja zaraženih listova. Zaštitu kemijskim sredstvima treba započeti čim se primijete prvi simptomi, pazeći na poštivanje karenci.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis