Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Upozoravamo proizvođače, kako se na opažačkim mjestima lovi octena mušica ploda (Drosophila suzukii) iznad gospodarskoga praga štetnosti koja predstavlja sve veći problem u nasadima trešnje i višnje u vrijeme zriobe plodova.

Savjetujemo postaviti hranidbene lovke. Lovke se mogu izraditi od većih plastičnih čaša sa poklopcem ili boca na kojima se izbuše rupice, a kao atraktant se stavlja jabučni ili vinski ocat.

U nasadima trešanja i breskvi savjetujemo obaviti zaštitu od truleži (Monilinia spp.) jednim od fungicida kratke karence kao što su Indar 5 EW (K-3 dana), Luna experience (K- 3 dana), Teldor SC 500 (K- 3 dana).

Osvrtom na danu preporuku 18.5.2020., kod prvih ulova jedinki trešnjine muhe (Rhagoletis cerasi) na žute ploče savjetujemo izvršiti zaštitu sa jednim od dozvoljenih insekticida za primjenu :

  • Mospilan 20 SG (suzbija i lisne uši)
  • Imidan 50 WG kojima karenca iznosi 14 dana, te
  • Decis 100 EC
  • Rotor Super
  • Scatto
  • Demetrina 25 EC, sa karencom 7 dana

 

Tretirati samo kasne sorte višnje i trešnje i obavezno poštivati propisane karence!

Pregledom mješovitih nasada uočena je velika pojava lisnih uši (Aphididae) na voćkama. Za suzbijanje lisnih uši mogu se koristiti:

 

U breskvi: Calypso SC 480 (k- 14 dana)Mospilan 20 SG (k-14 dana), Movento (k-21 dan)

U nektarini : Calypso SC 480, Mospilan 20 SG, Movento , Pirimor 50 WG

(k-13 dana)

U trešnji : Calypso SC 480, Mospilan 20 SG, Movento

U višnji: Calypso SC 480, Pirimor 50 WG (k-14 dana)  i Mospilan 20 SG

U na šljivi: Mospilan 20 SG, Pirimor 50 WG (k-28 dana) , Movento

Valja voditi računa o karenci i provesti selektivni tretman sorata koje nisu u skoroj berbi!

Na feromonskim trapovima bilježimo visoku pojavu breskvinog savijača  (Cydia molesta) i breskvinog moljca (Anarsia lineatella).

Za suzbijanje se mogu koristiti insekticidi: Avaunt EC (karenca 7 dana), Affirm (karenca 7 dana), Affirm opti (karenca 14 dana), Imidan 50 WG (karenca 14 dana), Coragen 20 SC(karenca 14 dana) , Delegate 250 WG (karenca 7 dana).

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ te ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama.

 

Dunja Prvčić, mag.ing.fitomedicine
dunja.prvcic@mps.hr

Pripremi za ispis