IX. DANI MLADOG MASLINOVOG ULJA VODICE 2019.

14. prosinca 2019. u Vodicama je održana svečana dodjela nagrada i priznanja najboljim maslinovim uljima, koja su pristigla na manifestaciju, a ocjenjena su kao ekstra djevičanska. Zavod za javno zdravstvo Šibenik ocjenjivao je kemijske parametre prijavljenih maslinovih ulja, a organoleptička svojstva su ocijenili senzorni analitičari iz Udruge Olea.

Uz gospodarski dio sajma, na kojem je izložena oprema i proizvodi povezani s maslinarstvom, sudionici su imali priliku poslušati i 13 izuzetno zanimljivih izlaganja o različitim maslinarskim temama, koja su prezentirali eminentni stručnjaci iz područja maslinarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (pravni slijednik Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe), jedan je od suorganizatora manifestacije, a u stručnom dijelu kolegica Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr., održala je vrlo interesantno predavanje o problemima u zaštiti maslina s osvrtom na vegetacijsku 2019. godinu.

Za ocjenjivanje na manifestaciji pristiglo je 274 uzorka maslinovih ulja iz RH i inozemstva, najviše iz Šibensko-kninske i Zadarske županije, od čega su 223 ulja svrstana u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja . Ovogodišnji urod je bio značajno slabiji, naročito ako ga se uspoređuje s prethodnom godinom. Pristigla ulja su imala poprilično izraženu voćnost, a o harmoničnosti njihovih pozitivnih karakteristika ovisio je konačni raspored na bodovnoj ljestvici.

Svakako treba istaknuti pozitivnu edukacijsku ulogu ove već tradicionalne manifestacije, što se posebno očituje u sve boljoj kvaliteti maslinovih ulja.

Titulu šampiona manifestacije u kategoriji višesortnih ulja dobilo je maslinovo ulje vlasnika Milana Gulana, a šampionom u kategoriji sortnih ulja proglašeno je maslinovo ulje sorte buža OPG-a Lupić.

Autor teksta i slika: Karlo Rubelj, mag. ing. agr.

Pripremi za ispis