Obavijest voćarima! 05.04.2019.

U nasadima jabuka i krušaka koje su u različitim feno-fazama razvoja,  potrebno je obaviti zaštitu od bolesti čađave krastavosti (Venturia inaequalis) koristeći se jednim od pripravaka:  Delan 700WDG, Dithane DG Neotec, Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80, Manfil 80WP, Polyram DF i dr.

U nasadima jabuka za suzbijanje pepelnice (Podosphaera leucotricha) koristiti jedan od pripravaka: Chromosul 80, Thiovit jet ili Sumpor SC80.

 Zaražene pupove obavezno mehanički odstranjivati iz voćnjaka.

U koliko su nasadi jabuka u fazi početka cvatnje za zaštitu preporučujemo korištenje  pripravaka Stroby WG, Zato 50 WG, Tercel.

U nasadima pratimo pojave lisnih uši, crvenog voćnog puka (Panonychus ulmi) i minera kružnih mina (Leucoptera  malifoliella).

Nasade  bresaka, nektarina i marelica na kraju cvatnje potrebno je zaštititi od bolesti šupljikavosti lista( Stigmina carpophila) jednim od fungicida: Delan 700WDG, Kastor, Captan WP50.

 U nasade  aronije koje se nalaze  pred cvatnju  potrebno je postaviti plave posude s vodom  uz dodatak eteričnog ulja anisa  zbog masovnog ulova dlakavog ružičara. Dlakavi ružičar oštećuje cvjetove  i tako umanjuje urod.

Plave posude sa vodom i anisom postaviti u redove uz razmak posuda oko 10 m. Obavezno isprazniti  posude pune kornjaša i ponovo napuniti vodom i anisom.

 Na tržištu su dostupni i trapovi Csalomon VARb3 koji  sadrže plavu ploču i sintetizirani biljni atraktant . Za masovni ulov dlakavog ružičara potrebno je postaviti 20-30 trapova po ha.

Prije svake upotrebe pripravaka obavezno pročitati upute , evidentirati prskanje i pravilno zbrinuti ambalažu.

Preporučena sredstava  za zaštitu primijeniti sukladno dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu.

Mara Maglić dipl.ing.
E-mail Mara.Maglic@mps.hr

Pripremi za ispis