Obavijest proizvođačima krumpira – desikacija cime 14.08.2018.

U usjevima konzumnog  krumpira koji su u fazi tehnološke zrelosti, a gdje su na nadzemnom dijelu biljke vidljivi simptomi propadanja biljaka zbog zaraze bolestima (plamenjača, koncentrična pjegavost)  radi sprečavanje prijelaza bolesti sa nadzemnog dijela biljke na gomolje, te radi olakšane berbe krumpira, uništavanje nadzemnog dijela biljke (cime) može se provesti primjenom kontaktnih herbicida – desikanata.

Za desikacije se mogu koristiti herbicidi na osnovi aktivne tvari dikvata:   

REGLON FORTE SL

DIQUA,

MISSION,

ACUNA,

REGLONE 200 SL

QUAD-GLOB 200 SL

DESSICASH 200 SL

Ovisno o herbicidu koriste se u dozi 3,3-5 l/ha. Djelatna tvar se vrlo brzo apsorbira u zelene dijelove biljke pa ga kiša već pola sata nakon primjene ne može isprati. Utrošiti 200-500 l vode po hektru. Veći utrošak vode primjenjuje se kod gustog sklopa.  Karenca je 10(14) dana.

Tri dana nakon primjene ne smije se ulaziti u tretirano polje. Krajnji rok djelovanja herbicida vidljiv je u razdoblju od 4 do 7 dana nakon primjene. Desikacija se ne smije obavljati ako je tlo izrazito suho tj. kada je kod krumpira došlo do gubitka turgora, jer može doći do oštećenja gomolja. Ne smije se dodavati okvašivač. Cima se ne smije prije primjene mehanički oštetiti. 

Na srednje teškim, teškim i organskim tlima sredstvo se smije primjenjivati samo ako je palo 13 mm kiše ili je primijenjena ekvivalentna količina vode putem navodnjavanja tijekom prethodnih 5 dana, te ako je zemlja oko gomolja vlažna. Vlagu u tlu potrebno je procijeniti na terenu, kako bi se osiguralo da je vlaga od kiše ili navodnjavanja prodrijela dublje od razine gomolja.

Desikante primijeniti za mirna vremena, jer su zabilježene velike štete od zanošenja sredstva vjetrom (drift) na netretirane parcele.

REGLON 200 SL i QUAD-GLOB 200 SL mogu se koristiti u lucerni i djetelini za lokalno tretiranje protiv parazita  viline kose (Cuscuta sp.). Primjena u količini 2 – 2,5 l/ha (200 -250 ml/1000 m2) uz utrošak vode 300 – 500 l/ha (30 – 50 l vode/1000 m2). Potrebno je tretirati samo ograničeno napadnuto područje uz ostavljanje zaštitne zone oko tretiranog područja. Ako je napadnuto područje prošireno, potrebno je tretirati nakon košnje.

Prilikom primjene navedenih herbicida strogo se pridržavati preporuka proizvođača.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail. Mirna.Ceranic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis