Obavijest maslinarima! 31.07.2018.

Tijekom prošlog tjedna na opažačkim mjestima ulova zabilježen je let 2. generacije  maslinine muhe  (Bactrocerae oleae) od srednjeg do visokog intenziteta.

Lokalitet

20.07.2018.

27.07.2018.

Lumbarda

100

200

Dubravka

80

80

Molunat

26

143

Orašac

37

45

Orebić

69

270

Ston

14

11

Janjina

16

27

Baćina

78

80

Slivno

56

60

 Iako ovaj tjedan zbog visokih temperatura i toplinskog vala uvjeti za razvoj štetnika neće biti povoljni postoji mogućnost kratkih pljuskova te je na lokalitetima s visokom populacijom štetnika potrebno i dalje poduzimati mjere zaštite kako bi se očuvao plod. Tome u prilog ide da su obilaskom terena i pregledom plodova vidljive štete na plodu te su pronađeni svi stadiji štetnika ( jaje, živa ličinka,kukuljica ) uz izraženu pojavu bolesti patule.  Ovo se posebno odnosi na maslinike koji se navodnjavaju ili su u polju gdje se zadržava rosa.  U slučaju da se nije napravilo suzbijanje prema zadnjoj preporuci uputno je napraviti pregled plodova po lokalitetu ako je na 100 plodova postotak zaraze od 10-15 % (jaje + ličinka ) opravdano je kurativno tretiranje cijele krošnje.

Za zaštitu nasada mogu se koristiti  dozvoljeni pripravci na osnovi:

Dimetoata ( trgovački nazivi Calinogor – dozvoljeni 2x u vegetaciji,

                                                   Chromogor –  2 x u vegetaciji

                                                   Perfekthion- dozvoljen  3 x u vegetaciji

                                                   Rogor 40- 3 x u vegetaciji

– Fosmeta (  trgovački naziv Imidan 50 WG),

– Deltametrina ( trgovački naziv Decis 2.5 EC, Decis 100 EC,  Scatto, Rotor Super, Poleci plus).

U maslinicima gdje nema ostvarene zaraze preporučamo provođenje mjere suzbijanja odraslih jedinki maslinine muhe primjenom metode zatrovanih mamaca. Na ovaj način suzbijamo odrasli oblik muhe prije odlaganja jaja u plod. Za ovu namjenu moguće je koristiti i gotov mamac Eco trap ili pripravak SUCCES BAIT (spinosad+atraktant). Mamce primijeniti prema priloženoj uputi te voditi računa da mamci imaju najbolji učinak ako se upotrebljavaju na širem području uz obuhvaćanje minimalno 100 maslina.

Podsjećamo da se mamci pripremaju na način da se u 10 l vode doda 60 ml hidroliziranog proteina (Buminal) uz dodatak insekticida dozvoljenog za suzbijanje maslinine muhe. Tretira se jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak oko 2 dcl škropiva ili se pripremljeni mamac puni u prikladne lovke (boce s otvorima). Tretiranje treba ponavljati svakih 10-12 dana te nadopunjavati ili mijenjati prema potrebi ( u slučaju oborina i češće ).

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika predlažemo primjenu pripravka na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT)  ili gotovi mamac  Eco-trap.

Pripravke primijeniti sukladno uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja, poduzimajući mjere o dodatnoj zaštiti pčela i drugih neciljanih organizama. Upozoravamo proizvođače da prilikom izbora pripravaka za zaštitu koriste sredstva koja su registrirana u RH. Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.

 

Pripremi za ispis