Obavijest vinogradarima! 05.07.2018.

Upozoravamo vinogradare da se na opažačkim lokalitetima u Kaštelima bilježi  ulov octene mušice ploda (Drosophile suzukii)    od tri do četiri odrasle jedinke po lovci.

Octena mušica ploda je polifagni štetnik  novijeg datuma koji je u prethodnim godinama uzrokovao ekonomsku štetu na grožđu. Svojom aktivnošću zajedno s vinskom mušicom na bobicama otvara put za različite bakterije, kvasce, gljivice uzrokujući neupotrebljivost, kiselost i trulež grožđa.

Dosadašnjim zapažanjem najosjetljivija je sorta Crljenak kaštelanski ili Tribidrag, međutim ne isključuje se mogućnost napada i na druge sorte.

Obzirom da se očekuje ranije dozrijevanje i berba, vinogradarima preporučamo pregled vinograda. U nasadima Crljenka gdje je započela fenofaza šaranja preporučamo obaviti tretiranje protiv octene mušice ploda i ostalih Drosophila vrsta. U Republici Hrvatskoj za sada jedini registrirani pripravak je na osnovi spinetorama ( trgovačkog naziva Radiant).

Također, za smanjenje populacije octene mušice ploda mogu se koristi lovke s hranidbenim atraktantom.

Lovke se rade od plastičnih boca na kojima se izbuše rupe promjera oko 5 mm, 3-5 cm ispod vrha čepa boce. U boce se ulije jabučni, vinski ili kombinacija jabučnog i vinskog octa do polovice zapremine koje se vješaju uz rubove i u sami vinograd.

Obzirom da se radi o štetniku koji se brzo obnavlja i ima više generacija svakako preporučamo  korištenje lovki na što širem području i uključivanjem većeg broja poljoprivrednika.

Pripravke koristiti prema uputi proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Registrirana poljoprivredna gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za individualno savjetovanje kroz savjetnički paket ZAŠTITA BILJA

Silvija Marušić dipl.inž.agr.
e-mail: Silvija.Marusic@savjetodavna.hr

 

 

Pripremi za ispis