Obavijest proizvođačima jabuke 04.07.2018.

Od posljednje preporuke za suzbijanje bolesti na jabukama proteklo je više od 2 tjedna u tom periodu na našoj županiji zabilježeno je preko 60 mm kiše, a najavljuje se i dalje promjenjivo vrijeme sa mogućim oborinama. Dugotrajno vlaženje lista i ploda pogoduje razvoju krastavosti (Venturia) jabuke, no stvara i povoljne uvijete za razvoj ostalih bolesti ploda. Upravo zbog svega navedenog potrebno je provesti zaštitu protiv bolesti nekim od slijedećih fungicida:

Kaptan: Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Kastor WP, Captan WP 50, Scab 480 SC,

Caption 80 WG Scab 80 WG, Kapetan 80 WG, Kaption 80 WG (posljednja tri su registrirana i za slijedeće bolesti: gorka trulež, krastavost, trulež plodova).

Dodin: Chromodin WP

Ciprodinil: Chorus (krastavost)

Metiram: Polyram DF

Ditianon:Delan 700 WDG, Delan Pro

Mankozeb:Dithane M-45, Dithane DG neotec, Pinnozeb M-45,Manfil- 75 WG, Manfil 80-WP, Star 80 WP, Penncozeb 75 DG, Mankozeb, Indofil 80 WP.

Ciprodinila: Chorus 75 WG

Pirimetanil: Faban

Krezoksim-metila: Stroby WG

Trifloksistrobin sa kaptanom:Zato plus

Piraklostrobina sa ditianonom:Tercel.

Fluopiram i tebuconazol: Luna experience pepelnica, krastavost, alternaria

Posljednja četiri fungicida služe i za zaštitu protiv pepelnice .U zaštiti protiv pepelnice može se koristiti i sumpor vodeći računa o mogućnostima mješanja kao i karencama osobito kod sorata koje dolaze ranije u berbu.

Let leptira jabučnog savijača je trenutno nešto slabiji no u proteklih dva tjedna je zabilježen kritičan broj tako da je potrebno ponoviti zaštitu protiv ovog štetnika te provjeriti moguću pojavu mina minera okruglih mina. Ukoliko primijetite mine odabrati sredstva koja imaju učinkovitost na oba štetnika: Calypso SC 480, Mosiplan 20 SP, Affirm, Affirm opti, Reldan 22 EC, Laser, Imidan WG 50, Delegate 250 WG.

Pratiti pojavu crvenog voćnog pauka kao i koprivine grinje.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema: Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida NN 14/14.

Jadranka Berić, dipl. ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@savjetodavna

Pripremi za ispis