Obavijest maslinarima! 20.06.2018.

Pregledom maslinika na pojedinim lokalitetima u obalnom području županije , primjećena su oštećenja ploda masline koje je prouzročio štetnik –  maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis).

Preporuča se maslinarima da u narednom periodu sve do faze okoštavanja redovito – tjedno-  obiđu svoje maslinike te izvrše pregled plodva radi utvrđivanja oštećenja od maslininog svrdlaša.

Oštećenja od srdlaša mogu se uočiti na plodovima koji su djelomično ili potpuno pocrnili i vise u krošnji, a na njima se mogu uočiti crne točkice. Crne točkice mogu se uočiti i na zelenim plodovima , kao i na plodovima koji su počeli mijenjati boju prema žutoj – smeđoj ili su se počeli smežuravati.

Odrasla jedinka – imago svrdlaša teže se uočava vizualnim pregledom pa se preporuča u jutranjim satima vršiti otresanje grana na bijelu podlogu. Napadu svrdlaša podložnije su sorte sitnijeg ploda i lokaliteti gdje se ovaj štetnik u većem intenzitetu javljao i proteklih godina.

Ukoliko je napad jak, veliki broj izbodenih plodova, za suzbijanje svrdlaša može se koristiti registrirani pripravak Rogor 40.

Zaštitu provesti u ranim jutarnjim satima dok je štetnik još aktivan u krošnji.

Pripravak koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu poropisno zbrinuti.

                                                           Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

 

Pripremi za ispis