Obavijest međimurskim vinogradarima o mjerama treće usmjerene zaštite vinograda nakon cvatnje! 21.06.2018.

Prije 9 dana upućena je preporuka o drugoj zaštiti vinograda nakon cvatnje (12.6. 2018.), a samo 8 dana prije toga preporuka o zaštiti vinograda neposredno nakon cvatnje (4.6. 2018.)!

Iznadprosječno je toplo, vlažno i sparno, te se nastavlja ovaj neuobičajeni vremenski trend još od kraja mjeseca travnja o.g.!

VAŽNO: U prvih petnaest dana mjeseca lipnja o.g. na mjernom lokalitetu Orehovčak (Železna Gora, općina Štrigova) (vinska sorta Moslavac bijeli ili Šipon) izmjereno je 104,2 mm padalina. Pritom je bilo vrlo sparno, najniže dnevne vrijednosti relativne vlažnosti zraka u vinogradu nisu u prvoj polovici ovog mjeseca bile manje od 84 %. U takvim smo uvjetima tijekom prve polovice mjeseca lipnja o.g.  bilježili vrlo povoljne uvjete za razvoj plamenjače ili peronospore (Plasmopara viticola). Tijekom jučerašnjeg dana završilo je skriveno razdoblje (inkubacija) od vrlo jake zaraze vinograda plamenjačom (peronosporom) (Plasmopara) koju smo zabilježili u danima 12.-14. lipnja o.g., pa se pojavljuju simptomi bolesti na lišću u slabije zaštićenim vinogradima! Tih je dana na mjernom lokalitetu Orehovčak (Želazna Gora) kiša padala svakodnevno u ukupnoj količini 58,9 mm! Temperature su bile u rasponu 13,6-31,8°C, relativna vlažnost zraka 85-100 %, a vlaženje biljnih organa je trajalo duže od 30 sati! Tijekom današnjeg popodneva i/ili večeri u sutrašnjem danu očekujemo grmljavinsko nevrijeme i kišu, odnosno vrlo povoljne uvjete za prijenos plamenjače (peronospore) s oboljelog lišća na još uvijek na ovu bolest vrlo osjetljivo grožđe!

Većina je vinogradara u proteklom razdoblju obavila "vršikanje" nasada, a zbog oborina i topline u prvoj polovici lipnja o.g. grozdovi sorte Pinot sivi i Graševina na lokalitetu Sveti Urban već su proteklih dana bili "zatvoreni"!

Na poljskom mikro-pokusu Savjetodavne službe iz Čakovca na netretiranom trsju sorte Moslavac bijeli ili Šipon zabilježena je vidljiva zaraza uljnim pjegama na lišću od uzročnika plamenjače (Plasmopara), a širenje ove bolesti na nezaštićeno grožđe i lišće očekujemo u narednom razdoblju! Naknadno je moguća i jača pojava pepelnice grožđa!

U posljednjoj smo uputi vinogradare obavijestili da samo na jednom od 4 praćenih lokaliteta primijetili prvu pojavu ljetne populacije leptira pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana) (u nizini, u blizini grada Čakovca), dok su u vinogorju na praćenim lokalitetima Sveti Urban, Orehovčak i Trnovčak prvi „ljetni“ leptiri ovog tehnološkog štetnika zabilježeni od dana 15.6. 2018. (u vinskoj sorti Rajnski rizling)!

U takvim uvjetima valja nastaviti kvalitetnu zaštitu protiv plamenjače i pepelnice te ponoviti drugu usmjerenu aplikaciju protiv "ljetne" generacije pepeljastog grožđanog moljca!

Pripravci za suzbijanje plamenjače, pepelnice, američkog cvrčka i grožđanih su navedeni u ranijim preporukama (npr. od 12. i 4. lipnja o.g.)!

Ipak, nakon "vršikanja" u narednom razdoblju očekujemo nove poraste mladica, pa u suzbijanju plamenjače preporučujemo koristiti sustavne fungicide s naglašenim "akropetalnim premještanjem", npr. M-metalaksil (Ridomil Gold Combi) i/ili Al-fosetil (Profiler DF, Mikal Premium F) i slično! Također, barem jednom nakon cvatnje planirati primjenu bakarnih djelatnih tvari (npr. Ridomil Gold Plus WP i sl.) (uz ograničenaja pri miješanju s drugim pripravcima), naročito na lokalitetima i sortama gdje se naknado tijekom kolovoza i rujna pojavljuje kisela trulež grožđa!

Pripravci za suzbijanje sive plijesni (Botrytis) u vinogradima navedeni su u preporuci od 4. lipnja o.g., a svakako ih treba (ili je već na nekim vinskim sortama trebalo) primijeniti prije zatvaranja grozdova (kao i insekticide protiv grožđanih moljaca)!

VAŽNO: U preporuci od 4. lipnja o.g. navedene su mjere za iskorjenjivanje zlatne žutice vinove loze (fitoplazma „Candidatus Phytoplasma vitis) kojih su vinogradari u demarkacijskim područjima obvezni na provođenje! U Narodnim novinama broj 55 od 15. lipnja 2018. objavljena je nova Odluka o određivanju demarkiranih područja u kojima se provode mjere za sprječavanje širenja i suzbijanja zlatne žutice vinove loze! Sukladno ovoj Odluci mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice moraju se sprovoditi u čitavom području Međimurskog vinogorja!

Zbog otrovnosti i opasnosti insekticida protiv grožđanih moljaca i američkog cvrčka na pčele, potrebno je prije primjene insekticida pokositi cvatući podrast u vinogradima (a naročito bijelu djetelinu), te primjenu obavljati u kasnijim večernjim satima kada pčele ne lete!

Kako ne možemo predvidjeti količinu i raspored oborina u drugoj polovici kolovoza i tijekom rujna o.g., uz redovite mjere zaštite protiv uzročnika bolesti (Plasmopara, Erysiphe, Botrytis) i štetnika (Lobesia, Scaphoideus), dobro je krajem mjeseca lipnja i tijekom srpnja planirati i provoditi tretiranje folijarnim vodo-topivim gnojivima s naglašenim sadržajem hranjiva kalcij:magnezij:kalij (Ca:Mg:K2O)! Time se pozitivno utječe na jačanje kožice bobica kako bi bile otpornije na pucanje pri mogućim jačim kasno-ljetnim i rano-jesenskim padalinama!

Izbjegavati miješanje folijarnih gnojiva sa teškim metalima (npr. bakarnim pripravcima, sredstva koja sadrže Al-fosetil) i anorganskim spojevima (npr. sumpornim fungicidima)!

U mladim nasadima sadnje 2018. ili 2017. godine u mjerama zaštite protiv plamenjače prednost dajemo pripravcima koji su proteklih godina dali najdugotrajniju zaštitu od ove bolesti, npr. Mikal Premium F (0,3 %) ili Profiler WG (0,25 %) ili Mildicut SC (0,25 %) ili Ridomil Gold MZ (0,3 %) i slično, te im dodati jedan od organskih fungicida protiv pepelnice.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis