Obavijest povrćarima 18.05.2018.

Narednih dana očekuje nas porast dnevnih temperatura uz mogućnost lokalnih pljuskova. Vremenski uvjeti pogodovat će razvoju plamenjača ( Phytophthora infestans) na krumpiru, rajčici i drugom plodovitom povrću.  Preporučamo primjenu sistemičnih fungicida, sukladno dozvolama i registracijama, prema uputi proizvođača. Od pripravaka preporučamo primjenu jednog od: Ridomil gold MZ pepite, Acrobat MZ WG, Equation PRO, Ranman top, Ortiva i dr.

Za proizvođače u ekološkoj proizvodnji, preporučamo primjenu ojačivača biljaka  ( AlgoVital, Mycosin-alternativa bakru, Pro-bac), mikrobiološke pripravke na osnovi Trichoderma spp( Promot WP i dr), ili Bacillus pumilus koji se koriste za jačanje otpornosti biljaka protiv brojnih bolesti.

 Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu( FIS), dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Preporučene pripravke potrebno je primijeniti prema uputama proizvođača. Svako tretiranje je evidentirati i ambalažu je potrebno zbrinuti na zakonom propisan način.

                                                                                dipl ing. agr. Zrinka Krpan-Buić
e-mail: Zrinka.Krpan.Buic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis