Obavijest proizvođačima jare zobi ! 17.05.2018.

Na usjevima jare zobi treba planirati primjenu dopuštenih herbicida : Basagran Super, Logran  WG, Starane, Lancelot, Vega i dr.

Pregledom usjeva na terenu uočena je pojava odraslih oblika žitne leme (Oulema melanopus) na mladim usjevima jare zobi koji su ove godine  kasnije sijani.                                                                                                               U narednom razdoblju očekuje se pojava ličinki u većem broju te je potrebno češće provjeravati stanje na terenu i provesti pravovremenu zaštitu jednim od dozvoljenih insekticida: Krate Zeon, Proteus, Cythrin Max, Biscaya i dr.

S obzirom na vlažno razdoblje moguća je i pojava bolesti pa se preporuča preventivna zaštita sa jednim od dopuštenih fungicida: Acanto Plus, Amistar Extra, Prosaro, Yamato i dr.

Sredstva za zaštitu bilja potrebno je koristiti sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom Ministarstva poljoprivrede(FIS baza). Obavezno voditi evidenciju o provedenom tretiranju, a praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja zbrinuti na propisani način.

                                                                                                                    Sanja Vuković dipl.inž.agr.
sanja.vukovic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis