Svibanj u znaku božura

OPG Ledinski se bavi poljoprivrednom proizvodnjom na obiteljskom imanju u selu Kovačevcu, koje je smješteno na obroncima Bilogore, na površini od oko 15 ha. Glavna proizvodi na imanju su: voće (trešnje, jabuke, kruške, šljive, orasi), cvijeće (božuri i ljiljani), voćne rakije i med.

Božuri u plasteniku na OPG-u Ledinski (Foto: Šimunović)

Božure (Paeonia sp.) uzgajaju više od trinaest godina i to u plastenicima i na otvorenom, na površini od oko 1 ha. Radi se o vrsti cvijeća koja spada u trajnice, potječe iz Kine, ali raste samoniklo i u ostalim dijelovima Azije, u Europi i Sjevernoj Americi. Božur, poznat u narodu pod imenom Trojačka ruža ili majska ruža, je višegodišnji grm, s velikim raznobojnim cvjetovima ugodna mirisa te velikih sjajnih i perastih listova.

U Hrvatskoj postoji višestoljetna tradicija uzgoja tog grma u ruralnim područjima na okućnicama i to za rezani cvijet, a ukrašava i mnoge gradske vrtove, parkove i groblja. Posljednjih godina vrlo je tražen cvijet za svadbene svečanosti i vjenčane bukete.

Cvate u proljeće (svibanj, lipanj), a cvatnja traje 2 do 5 tjedana. Traži kvalitetno duboko tlo (dobro uspijeva u ilovastoj zemlji), slabo kisele reakcije i umjerene vlage. Božuri su otporni na niske temperature i u našim kontinentalnim klimatskim uvjetima vrlo dobro prezimljavaju. Razmnožavaju se dijeljenjem korijena i presađivanjem mladih biljaka u dobro pripremljenu zemlju u jesen, prije stvaranja novog, mladog korijenja, na razmake 70 x 70 cm ili 50 x 70 cm. Postoji opasnost pozebe kod te sadnje pa se preporučuje zaštititi mlade posađene biljke. Prije sadnje tlo treba dobro pripremiti tj. treba obaviti startnu gnojidbu, temeljem kemijske analize. Prema preporuci stručnjaka također treba obaviti i gnojidbu mineralnim gnojivima nakon što padne lišće, što je preduvjet za uspješan rast i razvoj dubokog korijenja, koji će davati obilne i kvalitetne cvjetne glavice, a preporučljivo je i folijarno dodavanje tekućeg mineralnog gnojiva s naglašenim mikroelementima. U prvoj godini uzgoja treba odstraniti sve cvjetne pupove da bi se stimulirao rast vegetativnih nadzemnih i podzemnih organa. U drugoj godini uzgoja pinciraju se postrani pupovi i ostavlja se samo 1-2 cvijeta po biljci. Treće i narednih godina pinciraju se postrani izboji i ostavlja se 5-7 cvjetova po sadnici, da bi se izbalansirala kvaliteta cvjetova i postigao kontinuitet plodonošenja. Cvjetovi se beru kada se počinje otvarati ovojna zelena košuljica cvijeta i pojavljuje boja (glavica u sredini na vrhu omekani), a berba traje, ovisno o sorti, 2-5 tjedana. Cvjetovi se mogu čuvati u hladnjači 10-14 dana na temperaturi 2-5 °C.

Božur karakterizira i to da u pazušcu listova i na cvjetnim glavicama izlučuje mednu rosu, koja često predstavlja problem, ako se na njima nasele gljive čađavice, koje u pravilu, umanjuju kvalitetu cvijeta. Kod uzgoja u vanjskim uvjetima rjeđe nastaju takve štete, ali kod proizvodnje u zaštićenom prostoru, kao što su plastenici – tuneli na imanju Ledinski, gdje su više temperature i slabije provjetravanje, posebno se o tome vodi računa. Nadzemni dio biljke odumire u jesen, a u proljeće iz zemlje potjeraju novi nadzemni izboji.

OPG Ledinski većinu božura uzgaja u plastenicima, a samo manji dio te proizvodnje odvija se na otvorenome. Uzgajaju 6 sorata božura, od čega su najviše zastupljene sorte: nježno ružičasta "Sarah Bernhardt", tamno ružičasta sorta "Alexander Fleming" te crvena sorta "Karl Rosenfield", koju karakterizira to da mijenja boju. Najveći dio svoje proizvodnje božura, po nekoliko tisuća pupoljaka, hladnjačom prevoze u Nizozemsku, gdje se prodaju na burzi cvijeća.

 
Božur "Sarah Bernhardt" (Foto: Šimunović)

 
"Alexander Fleming" (Foto: Šimunović) 

Dobra posjećenost Dana božura, koje je vlasnik gdin. Željko Ledinski uveo prije osam godina s namjerom popularizacije te proizvodnje, dokazuje da je to perspektivna proizvodnja, naročito na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, koji na taj način mogu ostvariti dodatnu zaradu. Osim obilaska i upoznavanja s proizvodnjom božura, u sklopu te već tradicionalne manifestacije, održane su i brojne radionice na tu temu, kao npr. radionica izrade aranžmana i vjenčanih buketa, a predstavljena je i ostala poljoprivredna proizvodnja OPG-a.

Željko Ledinski objašnjava proizvodni ciklus

mr. sc. Višnja Šimunović

Pripremi za ispis