Obavijest proizvođačima ozime pšenice! 10.05.2018.

Pregledom usjeva pšenice na terenu ustanovljeno je da se većina nalazi u fazi pred klasanje ili u klasanju.

Nakon klasanja i početkom cvatnje pšenice potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu klasa i vršnog lišća od bolesti kako bi se osigurao očekivani prinos i kvaliteta žita.U narednom vremenskom razdoblju najavljeno je nestabilno vrijeme i mogućnost oborina, pa  upozoravamo proizvođače da pregledaju svoje usjeve i na vrijeme obave zaštitu.           Kod ovog tretmana potrebno je utrošiti barem 350-450 litara škropiva po hektaru uz dodatak okvašivaća i folijarne prihrane prema potrebi.

Također je potrebno provjeriti prisustvo i stupanj zaraze sa štetnicima ( lisne uši, ličinke leme, žitne stjenice) pa primijeniti i neki od dopuštenih insekticida.

Fungicidi : Elatus era, Ascra Xpro, Prosaro 250 EC, Amistar extra, Acanto Plus SC, Duett Ultra, Controlan, Opera SE, Yamato SE i dr.

Insdekticidi: Fastac, Direkt, Decis, Karate zeon, Cythrin Max, Biscaya, Proteus i dr.

 Sredstva za zaštitu bilja potrebno je koristiti sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom Ministarstva poljoprivrede(FIS baza). Obavezno voditi evidenciju o provedenom tretiranju, a praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja zbrinuti na propisani način.

                                                                                                                    Sanja Vuković dipl.inž.agr.
sanja.vukovic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis