Predstavljanje knjige „Starinski hrvatski voćnjaci i sorte jabuka“ prof. Ivana Bašića

Knjiga „Starinski hrvatski voćnjaci i sorte jabuka“ ugledala je svjetlo dana nakon dugotrajnih priprema u studenom 2017.  Nakladnik Leo-commerce d.o.o. iz Rijeke lijepo je opremio knjigu.

Knjigu su recenzirali vrsni stručnjaci hrvatskog voćarstva: Danijel Čiček, dipl. ing. agr., dr. sc. Predrag Vujević i biodinamički proizvođač iz Slovenije Drago Purgaj, univ. dipl. ing. agr., a tekst lektorirali profesori: Ivan Martinčić i Rajna Maršanić-Jovanović.

Predstavljanju knjige bili su nazočni i Ruža Bašić, supruga te Blanka Sremac i Goran Bašić, kći i sin autora knjige. Moderatorica događanja bila je Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška. Sve nazočne je u ime grada Nova Gradiška pozdravio Marko Ćosić.

O knjizi su govorili: mr. sc. Marija Ševar iz Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe, prof. dr. sc. Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Vjeko Hudolin, ing. poljoprivrede, novinar i enigmat.

Znanje i praksa profesora Ivana Bašića pretočene u riječi ove knjige podijeljeni su u dvije cjeline. Prva obuhvaća načela biodinamičkog uzgoja, sadnju i njegu nasada jabuka onako kako je on to činio u svojem voćnjaku. Druga cjelina popisuje i detaljno opisuje svojstva starih sorti jabuka, a u njoj su objavljene i originalne fotografije.

Živeći s prirodom, Ivan Bašić, poštivao je prirodne zakone. Bio je pionir biodinamičkoga poljoprivrednog uzgoja u ovim krajevima. Jedan je od osnivača Udruge za ekološku poljoprivredu, ruralni razvitak i zaštitu okoliša „Živa Zemlja“. Ekološki osviješten, bio je zaljubljenik u zdrav način života. Smiren i samozatajan svoje pedagoško umijeće usmjerio je širenju spoznaja o ekološkoj i biodinamičkoj poljoprivredi, koju je i sam prakticirao. Prema učenju dr. Rudolfa Steinera pripremao je biodinamičke pripravke i čajeve kojima je okrepljivao svoj voćnjak. Pozitivnoga duha, svoje znanje i iskustva prenosio je zainteresiranima predavanjima i praktičnim radionicama. Autor je više knjiga i publikacija o biodinamičkom uzgoju jabuka.

S ljubavlju i puno pažnje čuvao je stare sorte jabuka, kao vlastitu djecu. Cijepio ih je umnažao i dijelio da bi ostale sačuvane za one koji će doći poslije nas. Bio je ponosan na svoju kolekciju od 84 stare sorte jabuka koje je prikupio u svom voćnjaku u Slavonskom Kobašu. Svaku sortu je poznavao po kori stabla, obliku, boji i mirisu ploda, a sve su mu bile jednako drage. Surađivao je s djelatnicima sadašnje Hrvatske poljoprivredno-šumarsko savjetodavne službe te im prenosio svoje dragocjeno praktično iskustvo. Živio je u uvjerenju da je znanje vrijedno jedino ako se prenosi i širi. Govorio je da se prave vrijednosti ekološkog uzgoja ne cijene dovoljno te da se uspjeh poljoprivredne proizvodnje neopravdano mjeri samo dobivenim prinosom, a ne i doprinosom očuvanju prirodnih resursa Hrvatske (tlo, voda, zrak) i povećanju kvalitete življenja.

Nama, koji smo učili od Ivana Bašića, zadovoljstvo je da je njegov san o objavi knjige postao java. Ova knjiga sačuvat će se od zaborava jabuke u voćnjacima i zapise o starim sortama jabuke ovoga dijela Europe. Tako će profesor Ivan Bašić i njegove jabuke zauvijek moći biti s nama i s generacijama koje dolaze poslije nas!

mr. sc. Marija Ševar
viša koordinatorica za ekološku poljoprivredu

Pripremi za ispis