Obavijest proizvođačima lijeske i oraha! 14.03.2018.

U nasadima oraha prije  kretanja vegetacije u fazi bubrenja pupova (prije cvatnje) moguće je provesti kasno zimsko tretiranje protiv bakterioze oraha (Xanthomonas campestris)  i nekih drugih bolesti.

U nasadima lijeske moguće ukoliko nije do sada provedeno tretiranje bakrenim pripravcima radi suzbijanja bakterioza (Xanthomonas spp., Pseudomonas spp.) ,koristiti pripravke na bazi bakra po završetku cvatnje, a  u fazi bubrenja lisnih pupova.

Tretiranja se mogu obaviti nekim od slijedećih bakrenih fungicida:

 Bordoška juha Caffaro 20 WP, Champion WG 50, Cuprablau Z, Neoram WG.

Navedeni pripravci imaju dozvolu primjene i u ekološkoj zaštiti.

Aplikaciju je potrebno provesti uz što veći utrošak vode tj. škropiva i kvalitetno poprskati cijele voćke uključujući deblo. Zaštitu je potrebno provesti za mirna vremena, bez vjetra, pri dnevnim temperaturama zraka višim od 5°C!

Obavezno je prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitati priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavati!

Korisnici su također obavezni voditi evidenciju  o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku.

Nakon upotrebe korisnici su dužni zbrinuti otpadnu ambalažu sredstva za zaštitu bilja na propisan način do organiziranog odvoza putem akcije ”Prateći list”.

Podaci o registriranim SZB u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Marijana Lemić, mag.ing.fitomedicine
e-mail:
Marijana.Lemic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis