Obavijest vlasnicima plantažnih nasada lijeske 19.06.2017.

Prije nešto više od mjesec dana (09.5. 2017.) vlasnicima plantažnih nasada lijeske upućena je preporuka za mjere usmjerena zaštite u kritičnom razdoblju od sredine svibnja do sredine lipnja o.g.!

U proteklih je 40-tak dana u središnjem dijelu Županije zabilježeno 68,2 mm oborina, ali u istom je razdoblju bilo iznadprosječno toplo te povremeno vjetrovito razdoblje (npr. jučer su zabilježeni udari sjevernog vjetra brzine 27,7 km/h!). U takvim uvjetima za normalan rast i razvoj biljaka bilježimo manjak oborina!

Svakako je najvažniji tehnološki štetnik protiv kojeg u nasadima lijeske tijekom vegetacije (od kraja svibnja do sredine mjeseca srpnja) poduzimamo više puta mjere usmjerene zaštite ljeskotoč iz skupine štetnih pipa (uzročnik "crvljivosti" plodova). Smatra se da su izravni gubici od ishrane ličinki jezgrom lješnjaka manje od posrednih šteta koje nastaju zbog naknadnog razvoja uzročnika truleži plodova. Ubodna mjesta na plodovima lijeske ulazno su mjesto za infekcije različitim gljivičnim bolestima, posebno ako tijekom svibnja i lipnja bilježimo kišno razdoblje (Monilinia, Botrytis, Fusarium, Nematospora)! U takvim je uvjetima zabilježeno propadanje više od 50 % uroda lijeske zbog razvoja truleži plodova. Za suzbijanje ove skupine bolesti preporučujemo barem jednom tijekom svibnja i lipnja koristiti pripravak Signum DF (1,0 kg/ha, najviše 2x u sezoni, K=28 dana) (pored uzročnika pjegavosti (Gnomonia) suzbija trulež plodova i pepelnicu lijeske)! Primjenu jednog od dopuštenih bakarnih fungicida (vidi Tablicu 1.) moguće je bilo obaviti ove sezone u plantažnim nasadima lijeske u prvom tjednu mjeseca lipnja o.g. (nakon obilnijih oborina zabilježenih u noći 2./3. lipnja o.g.) (bakarne pripravke ne koristiti kada biljke trpe toplinski šok od visokih temperatura ili nedostatka vlage) (što očekujemo u narednom razdoblju)!

Istovremeno se moraju poduzeti i mjere suzbijanja ljeskotoča, a dopuštenje za suzbijanje ovog nametnika u lijeskama u našoj zemlji ima tiakloprid (Calypso 480 SC) (0,2 lit./ha, najviše 2 primjene tijekom sezone, K=70), a moguće ga je primijeniti istovremeno s organskim kombiniranim fungicidom (Signum) i/ili bakrom. Vrlo je važno ljeskotoč suzbijati preventivno prije zabilježenih šteta.

Također, zadnjih godina u voćarstvu, pa tako i u nasadima lijeske, bilježimo rast populacije nekih fitofagnih vrsta stjenica (npr. Gonocerus, Palomena, Dolycoris). Stjenice sišu biljne sokove, u staničje slinom ispuštaju toksine i onemogućavaju normalan razvoj plodova, a naknadno se na plodovima lijeske oštećenim stjenicama također razvija trulež (npr. Nematospora). Pojavljuju se tijekom svibnja i početkom lipnja, a preporučeni insekticid iz skupine neonikotinoida za suzbijanje ljeskotoča vrlo je djelotvoran i na stjenice. U ekološkoj proizvodnji lijeske dopuštenje za suzbijanje štetnih stjenica ima pripravak na osnovi azadiraktina Neemazal – T/S (u količini 2-3 lit./ha).

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu bilja dopuštena za primjenu u našoj zemlji pri uzgoju lijeske:

Pripravak

Namjena

Primjena

Karenca

Insekticidi

Calypso 480 SC

ljeskotoč

0,2 lit./ha (2x)

70 dana

Kaiso WG

lisne uši, krasnik i hrušt

0,15-0,3 kg/ha (2x)

 

Laser KS

štetni savijači

0,2-0,3 lit./ha (3x)

7 dana

Coragen SC

štetni kornjaši i gusjenice leptira

0,18-0,3 lit./ha (2x)

14 dana

NeemAzal-T/S

fitofagne stjenice

2-3 lit./ha (1-2 x)

3 dana

Fungicidi

Bordoška juha WP

trulež ploda, bakterijski rak i venuće

0,5 % (2x)

15 dana

Neoram WG

rak kore

0,2-0,25 %

20 dana

Cosavet DF

pepelnica

0,2 % (4x)

5 dana

 Signum DF

siva pjegavost lista

1 kg/ha (2x)

28 dana

 

Mjere zaštite provoditi kada to vremenski uvjeti dopuštaju.

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis