14. Izložba vina Zagrebačke županije

Slika 1. „Dani otvorenih butelja“ na Gornjem gradu

U intimnom ambijentu te ljetne večeri, na terasi Kesten na Gornjem Gradu, sveukupnim šampionom proglašeno je vino traminac, izborna berba prosušenih bobica, berba 2015., Stjepana Đurinskog iz Hruševca Kupljenskog (Zaprešić). Ujedno jet o vino bilo i najbolje ocjenjeno u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom šećera. U kategoriji bijelih mirnih suhih vina šampionsko priznanje pripalo je OPG-u Puhelek Purek iz Gornjeg Psarjeva (Sveti Ivan Zelina) za sauvignon, berba 2016., a u kategoriji ružičastih i crnih mirnih vina Vinariji Voštinić Klasnić iz Graberja Ivanićkog (Ivanić-Grad) za mješavinu crnih sorata, berba 2016. Šampion u kategoriji specijalnih vina bio je bermet OPG-a Mate Vrbanića iz Kloštra Ivanića, dok je OPG Josipa Rajakovića iz Krašića dobio šampionska priznanja za traminac, izbornu berbu prosušenih bobica, berba 2016., u kategoriji vina iz posljednje berbe i pjenušac Grünwald Princ, berba 2015., u kategoriji pjenušavih vina.

Zajedno s vinskom kraljicom Lucijom Šember, priznanja ‘zlatnim’ vinarima uručio je zamjenik župana Hrvoje Frankić.

Slika 2. Šampioni s aktualnom zagrebačkom vinskom kraljicom

Završnica ovogodišnjega ocjenjivanja održana je 11. svibnja u Svetom Ivanu Zelini, na gospodarstvu obitelji Branka Čegeca. Dvije komisije, sastavljene od po pet certificiranih ocjenjivača, ocijenile su 122 vina. Dodijeljene su dvije velike zlatne diplome, 52 zlatne, 56 srebrnih i 9 brončanih diploma. Također, sukladno Pravilniku o ocjenjivanju vina, najbolja vina sorte chardonnay i rajnski rizling birali su novinari, koji prate eno-gastronomiju. Najbolje ocjenjeni chardonnay (berba 2015.) proizvelo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jarec Kure iz Biškupca Zelinskog (Sveti Ivan Zelina), a najbolje ocjenjeni rajnski rizling (berba 2016.) je od OPG-a Branka Crnića iz Celina Goričkih (Zaprešić).

Ali tu nije kraj!

Svakodnevno na terasi Kesten, od 14. do 20. lipnja 2017. svi posjetitelji Gornjeg grada imati će priliku uživati uz ugodnu glazbu u rashlađenim zlatnim vinima Zagrebačke županije po vrlo pristupačnim cijenama.

Slika 3. Vinski ambijent na Gornjem gradu

Manifestacija „Dani otvorenih butelja“ na trgu Katarine Zrinske, na Gornjem Gradu (ljetno kino Gradec), u organizaciji Cestagrama i Vina Mosaica, traje sve do 13. srpnja te svakako dođite, rashladite se, opustite i uživajte……….

Autorica teksta:

Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr., stručna savjetnica za hortikulturu Podružnice Savjetodavne službe Zagrebačke županije, Jastrebarsko

Pripremi za ispis