Zagrebački sirari gosti i domaćini stručnih putovanja

Naročito zainteresirana grupa proizvođača koja voli ovaj način edukacije su sirari, jer u njihovom poslu svaki pojedini detalj ili greška koju je netko savladao puno znači drugom siraru da ne ponovi isto jer su vlastite greške najskuplje greške. Kroz dugogodišnje iskustvo rada sa sirarima i mnogo organiziranih stručnih putovanja svjedoci smo da oni rado prenose svoje znanje drugim kolegama sirarima.

Zagrebački sirari 15. 3. 2017. godine posjetili su svoje kolege, male sirare u Istri. Cilj stručnog putovanja bio je upoznavanje s radom uspješnih Istarskih sirara te edukacija i razmjena iskustava naročito kod proizvodnje polutvrdih i tvrdih sireva koji su karakteristični za područje Istre. Takvi sirevi svima su zanimljivi pa i zagrebačkim sirarima jer preradom mlijeka u trajnije sireve mogu riješiti problem viškova mlijeka u ljetnim mjesecima kada je potražnja na ovom području manja. Putovanje u Istru je u potpunosti ispunilo cilj kroz obilazak i razgovore s tri različita tipa sirarskih gospodarstava.

Prvo gospodarstvo koje smo posjetili je nova farma krava i sirana Buretić u Boljunskom Polju. Gospodin Josip Buretić je naslijedio gospodarstvo od oca te postojeću staju iz dvorišta preselio tristotinjak metara iza kuće gdje je napravio novu staju s kaskadama zbog brežuljkaste konfiguracije terena. Tako ima postavljena ležišta i blatne hodnike na 3 nivoa sa zajedničkim hodnicima za dolazak i odlazak od izmuzišta.

Uzgoj junica je organiziran u nadstrešnicama koje se nalaze u blizini glavnog objekta koje su otvorene s tri strane i junice imaju pristup velikim ispustima i pašnjacima.

Od proizvoda OPG Buretić  proizvodi polutvrdi kravlji sir, jogurt, skutu, svježi sir i vrhnje, mozzarelu, meki sir škripavac, a sve prodaje na kućnom pragu i na tržnici u Opatiji.

Drugo posjećeno gospodarstvo je OPG Ivan Rogović također u Boljunskom Polju vlasnik tristo ovaca, a proizvodi polutvrdi i tvrdi istarski sir i skutu, dio prodaje u Istri, a dio u Opatiji i Rijeci.

Treća je bila sirana Orbanić iz Kašćergana, između Žminja i Pazina sa 60 muznih krava od kojih je pola stada Holstein a pola smeđe pasmine.

Proizvodi različite mliječne proizvode kao što je jogurt, voćni jogurt, svježi sir, kiselo vrhnje, polutvrdi i tvrdi sir te skutu. Manji dio mlijeka prodaje lokalnim vrtićima kao sirovo mlijeko.

Podsjetimo se, polutvrdi kravlji sir sirane Orbanić prošle je godine osvojio šampionsku titulu u kategoriji kravljih sireva na nacionalnom ocjenjivanju sireva iz obiteljskih mini sirana.

U utorak 28. 3. 2017. su zagrebački sirari na Cesti sira zagrebačke regije ugostili svoje kolege male sirare i proizvođače mlijeka iz Vukovarsko srijemske županije. Obilazak je dogovoren još u prosincu 2016. godine u Babinoj Gredi, tijekom provedbe tečaja Prerade mlijeka kroz mjeru M01 „Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja“.

Za ovo stručno putovanje organizirali smo obilazak tri sirane u Zagrebačkoj županiji i to sirane Kusanovec u blizini Dugog Sela, sirane Fürnkranz u Brdovcu i sirane Jurkas u Harmici. Sve tri sirane proizvode kravlje sireve od kojih prednjači svježi sir i vrhnje, zatim kuhani sirevi bijeli i dimljeni  s raznim začinima. Sirana Kusanovec dnevno prerađuje oko 300 litara mlijeka, a najveće količine sireva prodaje na zagrebačkoj tržnici Dubrava te dio na prigodnim prodajama i dostavom na područje Dugog Sela.

Sirana Fürnkranz dnevno prerađuje oko 250 litara mlijeka, a sve proizvode prodaje isključivo na kućnom pragu.

Sirana Jurkas dnevno proizvodi oko 1.200 litara mlijeka, a prerađuju oko 900 do 1.000 litara mlijeka i sve prodaju na kućnom pragu i na zagrebačkoj tržnici Špansko gdje ima postavljen i mljekomat sa siromatom preko kojeg dnevno proda oko 250 litara svježeg sirovog mlijeka.

Svima njima, istarskim i zagrebačkim ali i svim drugim malim sirarima, zajedničko je da prerađuju samo vlastito mlijeko na čiju kvalitetu mogu utjecati u svakom trenutku, da proizvode lokalne prehrambene proizvode koji im osiguravaju veći udio dodane vrijednosti u ukupnoj cijeni te da svi oni svoje proizvode prodaju kroz kratke lance opskrbe što je potrošaču garancija da je kupio svježi, domaći proizvod.

Pripremi za ispis