Demonstracijske farme – učinkoviti prijenos znanja u poljoprivredi

Temeljni je cilj ovog projekta povećanje održivosti poljoprivredne proizvodnje učinkovitijom implementacijom novih znanja i inovacija pomoću sustavnog organiziranja demonstracijskih aktivnosti na demonstracijskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području EU, Švicarske i Norveške.

Dr.sc. Lee-Ann Sutherland, koordinatorica projekta iz James Hutton Instituta, Aberdeen, Velika Britanija, naglašava da je organizacija demonstracijskih aktivnosti uobičajen i vrlo učinkovit način prijenosa znanja i inovacija za poljoprivrednike, no vrlo malo se zna o najboljim metodama organiziranja, provedbe i financiranja demonstracijskih aktivnosti u pojedinim članicama EU. Zato će jedna od ključnih aktivnosti projekta biti istraživanje
tipologija i vrsta poljoprivrednih demonstracijskih aktivnosti u Europi.

Ključni je rezultat provedbe „PLAID“ kreiranje i diseminacija znanstveno utemeljenih i praktičnih alata za podršku poljoprivrednicima, poljoprivrednim savjetnicima, znanstvenicima te drugim akterima razvoja održive poljoprivrede u organizaciji, provedbi i evaluaciji  demonstracijskih aktivnosti. Ovi alati doprinijet će širokom prihvaćanju demonstracijskih aktivnosti od strane poljoprivrednika te postignuću snažnijih učinaka djelotvornog prijenosa znanja u poljoprivrednu praksu.

Osim projekta „PLAID“, s proračunom oko 2 milijuna eura, Europska komisija istim iznosom financira i paralelnu provedbu „AGRIDEMO F2F“ sestrinskog projekta, te na taj način ukazuje na važnost i mogućnost većeg pristupa europskih poljoprivrednika znanju, inovacijama i novim tehnologijama.

Više informacija na web stranici projekta: www.plaid-h2020.eu

Pripremi za ispis