Obavijest proizvođačima koštičavog voća 06.10.2016.

Ovisno o zdravstvenom stanju nasada koštičavog voća i provođenju mjera zaštite tijekom vegetacije, voćnjaci su u različitim stadijima. U voćnjacima gdje se nije postiglo da list i poslije berbe do kraja sezone ostane zdrav, kako bi se biljke bolje pripremile za zimu, lišće je u potpunosti otpalo.

Prije najavljenih kiša, u vrijeme otpadanja lista, savjetujemo provesti jesensku zaštitu koštičavog voća protiv gljivičnih oboljenja kao što su kovrčavosti lista breskve, šupljikavosti lista koštičavog voća i sl.

Tijekom jeseni provodi se zaštita protiv bakterijskih oboljenja (Pseudomonas syringae pv. syringae, Pseudomonas syringae pv. morsprunorum) koje uzrokuju sušenje pupova, grana ili naglo sušenje cijelih voćaka tijekom svibnja i ljetnih mjeseci, što je posljednjih godina, povećanjem površina sa koštičavim voćem, bila česta pojava, osobito u nasadima šljive a u jačem intenzitetu zahvaćena je sorta Čačanska ljepotica.

Tijekom mirovanja vegetacije bakterija se zadržava na granama i pupoljcima te u rak ranama, a i u prirodi ima veliki broj domaćina. Do zaraze dolazi kroz lisne ožiljke i pukotine na kori pri nižim temperaturama tijekom jeseni i zime do proljeća. Infekcijama pogoduju temperature ispod 0°C.

Voćke koje ulaze u zimu slabije kondicije osjetljivije su na zaraze, a prema Njemačkoj literaturi štete se naročito ispoljavaju poslije hladnijih zima i niskih temperatura u periodu cvatnje te ukoliko se zimska rezidba provodi prerano (rezidbu provesti što kasnije-ožujak). Na zaraženim voćkama ostaju visiti osušeni listovi tamne boje i smežurani plodovi. Kada se kora zaraženih voćaka plitko zareže, vidljivo je posmeđenja ispod kore. Takve osušene voćke važno je iskrčiti i ukloniti iz nasada!

Zaštitu savjetujemo provesti jednim od fungicida na osnovi:

– bakrenog oksida (Nordox 75 WG),

– bakrenog oksiklorida (Neoram WG, Cuprocaffaro 50 WP, Rame caffaro 32 WP),

– bakrenog hidroksida (Champion),

– bordoška juha: Bordoška juha caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP – Manica  i dr.

Aplikaciju je potrebno provesti uz što veći utrošak vode tj. škropiva i kvalitetno poprskati cijele voćke uključujući deblo („okupati voćke“). Zaštitu je potrebno provesti za mirna vremena, bez vjetra, pri dnevnim temperaturama zraka višim od 5°C!

Budući da je većina nasada koštičavog voća u Karlovačkoj županiji u ekološkoj proizvodnji, napominjemo da je u ekološkoj proizvodnji dozvoljena upotreba do 6 kg bakra po hektaru godišnje.

Prema PROVEDBENOJ UREDBI KOMISIJE (EU) br. 354/2014 оd 8. travnja 2014. god. u ekološkoj proizvodnji dozvoljeni su spojevi bakra u obliku bakrenog hidroksida, bakrenog oksiklorida, bakrenog oksida, bordoške juhe i trivalentnog bakrenog sulfata.

Preporučene pripravke primijeniti sukladno pismenoj uputi proizvođača!

 

Margita Budiselić Kutle dipl.inž.agr.,
e-mail: Margita.Budiselic.Kutle@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis