Obavijest maslinarima! 07.09.2016.

Upozoravamo maslinare na intenziviranje leta maslinine muhe (Bactrocera oleae) ! Ovisno o lokalitetu bilježimo od srednjeg do jačeg intenziteta leta ovog štetnika. Radi preciznije kontrole praga štetnosti u vlastitom nasadu i učinkovitosti provedene zaštite maslinarima preporučamo vješanje i/ili zamjenu žutih ljepljivih ploča. Pregledom 100 plodova poželjno je procjenjivati zarazu ploda. Postotak zaraze ploda razlikuje se ovisno o dosada primijenjenim mjerama zaštite. Pripravci za suzbijanje maslinine muhe su navedeni u obavijesti od 29.08.2016. Prilikom izbora pripravka voditi računa o planiranim rokovima berbe!

Za procjenu stanja u pojedinačnim nasadima registrirana gospodarstva OPG/PG mogu nam se obratiti za savjetovanje kroz savjetnički paket.

Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Sredstva za zaštitu bilja moraju se stručno upotrebljavati prema uputama, upozorenjima, obavijestima i ograničenjima koja su navedena na etiketi. Profesionalni korisnik je obvezan voditi evidenciju o uporabi pesticida. Uređaji za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitom pregledu, do 26. studenoga 2016. godine moraju biti barem jednom pregledani i imati znak o obavljenom pregledu.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis