Otvoren prvi poljoprivredni poduzetnički inkubator

PPID je prvi specijalizirani poduzetnički inkubator za poticanje poduzetništva u poljoprivredi i prehrambenoj djelatnosti te ujedno i prvi inkubator u ruralnom području u Republike Hrvatske. 1. rujna inkubator su svečano otvorili Davor Huška, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU i župan Božo Galić u prisutnosti velikog broja uzvanika i zainteresiranih budućih korisnika – poljoprivrednika.

Prostor inkubatora sastoji se od nekoliko cjelina:

  • višenamjenska hala površine veće od 400 m² s dva opremljena  postrojenja za preradu voća i povrća i za proizvodnju proizvoda od brašna, skladištima i drugim pratećim prostorijama
  • upravna zgrada s pet opremljenih ureda i dvije edukacijske dvorane s 30 i 50 mjesta i pripadajućom opremom (prema projektu, jedan od ureda trebao bi biti i ured Savjetodavne službe)
  • nadstrešnica za stoku od 200 m²
  • otvoreni izložbeni prostor od 900 m²

Inkubator je prvenstveno namijenjen je poduzetnicima početnicima kojima je na raspolaganju infrastruktura za njihove projekte u poljoprivredi i preradi poljoprivrednih proizvoda. U suradnji sa stručnjacima osječkog BIOS-a i znanstvenicima s Prehrambenog-tehnološkog fakulteta iz Osijeka omogućit će se izravan prijenos znanja i iskustva na lokalne poljoprivredne proizvođače i prerađivače. Poljoprivrednici i drugi poduzetnici će uz pokriće minimalnih režijskih troškova na raspolaganju imati postrojenja u kojima će moći prerađivati svoje poljoprivredne proizvode te ih uz pomoć stručnih službi plasirati na tržište. U planu je i uvođenje dva HACCP sustava i to za pilot edukacijsko-proizvodno postrojenje za preradu voća i povrća te za proizvodnju proizvoda od brašna. Osim toga identificirat će se i standardizirati recepture tradicionalnih proizvoda od brašna te voća i povrća.

Foto: Marina Kalistović

Marina Kalistović, dipl. ing. agr.

Pripremi za ispis