Obavijest maslinarima! 01.06.2016.

Maslina je u obalnom dijelu županije  završila sa cvatnjom, a veličina zametnutih plodova varira ovisno o sorti i položaju maslinika.

Pregledom lovki na opažačkim mjestima u obalnom djelu županije bilježi se jak let 2.generacije maslininog moljca (Prays oleae).

Preporuča se maslinarima da tijekom idućeg tjedna obiđu svoje maslinike te kad plodovi dostignu veličinu cca 4mm, (glavica šibice, zrno pšenice) provedu zaštitu.

Za suzbijanje maslininog moljca, gusjenica I i II razvojnog stadija, mogu se koristiti pripravci Baturad WP, ili Biobit WP ili Neemazal-T/S, dozvoljeni i u ekološkoj proizvodnji.

U konvencionalnoj proizvodnji može se koristit jedan od pripravaka čija je djelatna tvar deltametrin (Decis 2,5 EC) ili  dimetoat (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) ili fosmet (Imidan 50 WG).

Kod odabira pripravaka treba voditi račun da deltametrin spada u skupinu sintetskih piretroida koji slabije djeluju kod visokih temperatura.

Zaštitu protiv maslininog moljca netreba provoditi u maslinicima koji su u fazi cvatnje ili završetka cvatnje (zaleđe Skradina, Pirovca, Primoštena, Miljevci, zaleđe Vodica).

Obavijest za navedena područja bit će pravovremeno objavljena.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja poropisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 20.09.2016. u Primoštenu Burnom, Draga 6, od 10:00 -11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00-15:00.

Podsjećamo na zakonsku obvezu pregleda uređaja za primjenu pesticida (prskalice, atomizeri)  Svi uređaji za primjenu pesticida do 26.11.2016. moraju biti barem jednom pregledani u ovlaštenim  ispitnim stanicama.

                                                           Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

Pripremi za ispis