Obavijest vinogradarima! 08.04.2016.

Vinova loza krenula je sa ovogodišnjom vegetacijom i na većini lokacija nalazi se u feno-fazi vunastog pupa. Toplije vrijeme s noćnim temperaturama iznad 5oC u idućim danima još više će poticati rast izboja. Oborine koje se najavljuju tijekom vikenda značajno će pripomoći razvoju Crne pjegavosti (Phomopsis viticola). Savjetujemo stoga vinogradare neka što prije izvrše prvu ovogodišnju zaštitu svojih vinograda.

Koristiti treba pripravke na bazi bakra. To su npr. Nordox 75 WG, Cuprablau Z, Modra galica, Kocide DF, Cuprocaffaro 50 WP, Bordošku juhu ili sl.

Zbog moguće prisutnosti loznih grinja koje mogu značajno oštetiti pupove preporuča se dodavanje pripravka na bazi sumpora kao što je: Chromosul 80, Kalinosul 80 WG, Sulfolac 80 WG, Kumulus DFThiovit Jet ili sl.

Korištena sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. Obavezno vodite i evidenciju o prskanju te ekološki zbrinite ambalažu prema zakonskim odredbama. Sve nejasnoće, dodatna objašnjenja i više informacija o pripravcima voćari mogu dobiti i u Fitosanitarnom informacijskom sustavu na web stranici MPŠRR (http://fis.mps.hr/trazilicaszb).

   

mr.sc. Ivica Lovrinčević, dipl.ing
e-mail: Ivica.Lovrincevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis