III. prezentacija mladog maslinovog ulja otoka Čiova berbe 2015.

Slatine su malo mjesto smješteno na sjeveroistočnoj strani otoka Čiova. Administrativno su u sastavu Grada Splita. Glavne gospodarske grane Slatina su poljoprivreda, ribarstvo i turizam. Od poljoprivrednih kultura danas su najzastupljenije masline, smokve i citrusi.

Poljoprivreda je kroz prošlost značila opstojnost na ovim prostorima te stoga i danas  Udruga „Čiovka“ spajanjem maslinara i uljara s otoka Čiova okuplja i zadržava tradiciju koja znači vrlo mnogo u životu te male sredine i pokušava ju otrgnuti zaboravu.

Udruga je osnovana 2008. godine sa svrhom povezivanja, edukacije i razmjene iskustva u proizvodnji ulja ekstra kakvoće i kontrolirane kvalitete počevši od uzgoja, branja, sve do konačnog skladištenja i pakiranja. Udruga trenutno ima 42 člana s tendencijom rasta.

Manifestacija je započeta sa stručnim predavanjima na temu: Ishrana i gnojidba maslina, Tehnologija podizanja nasada i Bolesti i štetnici masline. Stručna predavanje s prethodno navedenim temama su održale Božena Beljan, dipl. ing. agr., Mirjana Perica, dipl. ing. agr. i Nikolina Tomaš, mag. ing. agr. iz Savjetodavne službe.

Nakon odslušanih predavanja započeto je ocjenjivanje mladog maslinovog ulja te dodjela nagrada najboljim maslinarima.

Manifestaciju je popratila učenička zadruga „Prizidnica“ osnovne škole Slatine. Zadruga se predstavila mladim djevičanskim maslinovim uljem te proizvodima od maslina kao što su eko sapuni i mnogi drugi proizvodi koje djeca izrađuju svojim vrijednim ručicama. Izložbeni prostor je privukao mnoge posjetitelje koji su bili zadivljeni trudom učenika zadrugara.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjela nagrade, nastavljeno je ugodno druženje s članovima i ostalim posjetiteljima. Iz ugodnog druženja dalo se vidjeti da su masline i maslinovo ulje duboko usađeni u život male slatinske zajednice.

Božena Beljan, dipl. ing. agr.
Nikolina Tomaš, mag. ing. agr.

Pripremi za ispis