Na 6. Izložbi bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske visoko zlato za ulje iz Krapinsko-zagorske županije

Ovogodišnji rekordan broj prijavljenih izlagača, njih 38 sa 46 uzoraka za ocjenjivanje govori o porastu interesa za proizvodnju buča i bučinog ulja. Sudjelovali su proizvođači iz Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Prostor održavanja Izložbe
Preuzeto sa stranice kzz.hr

Uzorke je ocijenila komisija od 7 utreniranih analitičara iz Bioinstituta d.o.o. Čakovec na temelju kemijske i senzorske analize, a prema Pravilniku o ocjenjivanju bučinih ulja za natjecanje. Kemijska analiza je uključivala udio slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj i  sastav masnih kiselina, dok je senzorski ocijenjena boja, bistroća, miris i okus. Ocjenjivale su se dvije kategorije ulja, nerafinirano, proizvedeno na tradicionalan način uz prženje tijesta bučinih koštica i hladno prešano.

Nagrađeni: Veliko zlato, te srebrne i brončane medalje za hladno prešano ulje
Foto: Dragica Tresk Penezić

Veliko zlato za kvalitetu hladno prešanog ulja s osvojenih 28,94 bodova od mogućih 30 dobilo je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Cesarec Mladena iz Oroslavja, Krapinsko-zagorska županija. U kategoriji hladno prešanih ulja srebrnu medalju za svoje ulje dobili su OPG Tkalec iz Čakovca, te Uljara Agroprom-Patrčević iz Petrijanca, Varaždinska županija, dok su brončanu medalju dobili OPG Sinković Danijel iz Bedekovčine i Uljara Šenkovec j.d.o.o. iz Čakovca.

U kategoriji nerafiniranih bučinih ulja proizvedenih tradicionalnim postupkom uz prženje, zlatnu medalju dobili su OPG Tkalec iz Čakovca, OPG Sinković Danijel iz Bedekovčine i Karmela Županić iz Vidovca.

Srebrnu medalju u istoj kategoriji dobili su Uljara Šenkovec j.d.o.o. iz Čakovca, Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda Zdravko Cafuk iz Vidovca, OPG Sedak Marija iz Mača, Mirko Lastavec iz Ludbrega, OPG Petrović Andreja iz Varaždina i Udruga Agro-turistički klaster „Lepoglava“ iz Lepoglave.

Brončanu medalju dobili su OPG Grabar Milan iz Sračinca, PA-VITA d.o.o. iz Sesveta, OPG Slavko Kuščer iz Vidovca, Uslužna uljara PG Županić iz Vidovca, OPG Cerovec Josip iz Podturna, OPG Kolenko iz Vidovca, OPG Cesarec Mladen iz Oroslavja, OPG Biber Mirjana iz Podturna, OPG Ivanuša iz Macinca, OPG Gorup Darinka iz Poznanovca,Uljara Agroprom-Patrčević iz Petrijanca, Uslužna uljara Ivanuša iz Macinca i OPG Zlatko Đura iz Čakovca.

Na Izložbi se moglo degustirati i usporediti svih 46 uzoraka ulja. Sudionici Izložbe kao i posjetitelji prisustvovali su predstavljanju projekta učenika Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina pod nazivom „Kap zdravlja iz Zagorja“, a g. Nenad Martinec, analitičar iz Bioinstituta d.o.o. komentirao je rad ocjenjivačke komisije i rezultate ocjenjivanja. Istaknuo je da je značajan porast broja pristiglih uzoraka, kvaliteta je standardno dobra, a u konačnici ima i više medalja i priznanja u odnosu na protekle godine. Napravljen je napredak u sastavu masnih kiselina koji kao parametar upućuje na autentičnost samog ulja.

Izložbi su prisustvovali i saborski zastupnici Tomislav Končevski i Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, njegov zamjenik Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik župana Međimurske županije Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije Dragutin Vincek, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije Ivanka Biščan, te načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos.

Župan Željko Kolar nije skrivao zadovoljstvo rezultatima koje su postigli zagorski proizvođači, naročito što je i šampion Izložbe iz Krapinsko-zagorske županije.

Veliko zlato mladog OPG-a Cesarec Mladena
Foto: Dragica Tresk Penezić

Ova manifestacija značajno doprinosi popularizaciji konzumacije bučinog ulja i poboljšanju njegove kvalitete. Slijedeća Izložba će se održati u Zagrebačkoj županiji 2017. godine.

Dragica Tresk Penezić, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

 

Pripremi za ispis