Početak rada još jedne sirane u Zagrebačkoj županiji

Sirana Vrhovec jedna je od tri sirane koje su započele s radom u protekloj godini te uz postojećih 12 na širem zagrebačkom području dokaz su da još ima nade za mlada, poduzetna i uporna gospodarstva s više radno aktivnih članova koja su bila te sreće da im se veliko tržište kao što je Grad Zagreb nalazi u neposrednoj blizini.

Gospodarstvo Vrhovec na farmi drži oko 150 životinja od čega je 70 muznih krava, a dnevno proizvodi oko 1.000 L mlijeka. Obrađuje oko 120 ha zemljišta (100 ha oranica i livada na različitim nagibima i brežuljcima te 12 ha brežuljkastih zagorskih zelenih pašnjaka).

Do prije pola godine, gospodarstvo se isključivo bavilo proizvodnjom i isporukom mlijeka, a danas sve količine prodaje kroz 2 mljekomata koja se nalaze u Zaprešiću (300 – 400 L dnevno), dostavom slastičarnicama u Zaprešiću i Zagrebu (oko 250 litara dnevno) i ostalo prerađuje u razne proizvode (svježi sir i vrhnje, jogurti obični i aromatizirani, sirevi kuhani obični i s raznim začinima, škripavac, polutvrdi sir, skuta) koje prodaju na kućnom pragu, uz mljekomate (siromati) i na nekoliko tržnica na području Zagorja. Danas, nakon nekoliko mjeseci od pokretanja prerade se nađu u situaciji da neke dane nemaju dovoljno proizvoda. Osim obitelji zaposlili su i dvije žene koje ima pomažu u preradi i prodaji.

Obitelj Vrhovec je pravi primjer poljoprivrednika poduzetnika koji ulažu u unaprjeđenje tehnoloških postupaka na farmi, minimalno tehničke uvjete proizvodnje, kvalitetu proizvoda, edukaciju ali i jedan izuzetno važan segment u ovom sektoru izravne prodaje vlastitih proizvoda, a to je marketing (web stranica, letci, označena prodajna mjesta, dobrovoljno označavanje robnim i drugim oznakama, uključivanje u razne druge marketinške projekte – cesta sira, zadruga – buduća PO, promotivne degustacije na prodajnim mjestima i raznim skupovima).

Osim proizvodnje i prodaje mlijeka i mliječnih proizvoda gospodarstvo uzgaja i svinje za vlastite potrebe, a koje u hranidbi koriste sirutku koja mu je jednim dijelom (jedan dio se prodaje) nus proizvod u preradi mlijeka, te mu je plan urediti i objekt za preradu mesa i proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda na gospodarstvu jer ima puno upita od kupaca i za domaće mesne proizvode, a vlasnik gospodarstva Stjepan Vrhovec je po struci mesar.

Stjepan Vrhovec je od oca, vrsnog vinogradara, naslijedio i veliki vinograd s podrumom koji se nalazi iznad farme te pruža izvrsnu sliku raznolikog krajobraza. Nakon smrti oca uhvatio se u koštac i u zadnje 3 godine savladao i tu zahtjevnu proizvodnju u kojoj danas osvaja odličja za svoja vina. Ovo gospodarstvo predstavlja izvrstan primjer diverzifikacije osnovne poljoprivredne proizvodnje.

Ovakvi primjeri naših dragih ljudi s kojima kao savjetodavac radite više od 10 godina i pratite njihov stalni napredak daju nam nadu u bolju budućnost i u ovim teškim vremenima.

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
SS, podružnica Zagrebačke županije

Pripremi za ispis