19. degustacija vina sjeverne Dalmacije, Vinkovo 2016. – Stankovci

Mnogobrojni prispjeli uzorci vina na stručno ocjenjivanje govore prvenstveno o dobroj  vegetacijskoj godini. Na ovogodišnje Vinkovo dostavljeno je 75 uzoraka bijelih vina i 89 uzoraka crnih vina u postupku proizvodnje.

Dobru vinogradarsku godinu potvrdila su odlična crna vina, kao i dobra bijela vina, od kojih  se posebno izdvajaju vina proizvedena od autohtonih bijelih sorata, u prvom redu maraštine i debita, po kojima je Stankovačko vinogorje i poznato.

Ovogodišnji šampion crnih vina u postupku proizvodnje je crno vino OPG-a Bože Bačića iz Podgrađa. Šampion bijelih vina je  vino OPG-a Mladena Dušević-Ljubač.

Koliko je popularno Vinkovo u Stankovcima među brojnim vinarima Zadarske županije pa i šire, ne govori samo veliki broj dostavljenih uzoraka vina svake godine, već i sam izbor te manifestacije među vinarima Stankovačkog kraja, koji se identificiraju samo s njom.

Tako Vinkovo postaje prepoznatljiva tradicionalna vinska manifestacija, kojoj i sama struka svake godine daje svoj doprinos u prepoznatoj kvaliteti nagrađenih vina. 

Zajednička suradnja struke i općine Stankovci, kao organizatora ove vinske manifestacije, omogućuje njezin kontinuitet i njeguje pozitivnu sinergiju u kvaliteti vina, širenju vinske kulture, gastronomije i prezentacije ovog ruralnog prostora među brojnim gostima, uzvanicima i posjetiteljima Vinkova.

Izgradnja Vinskog centra u Stankovcima, za kojeg je dobivena građevinska dozvola, znači  korak  bliže njezinoj realizaciji.

Sveti Vinko, kao zaštitnik ove manifestacije,  ujedno  označava  i početak  radova u vinogradu i rezidbe vinograda, uz  Božji blagoslov i molitvu za dobru i rodnu vegetacijsku godinu.

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.,  viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis