Održani 17. Dani voća Koprivničko-križevačke županije

Prvoga dana, u petak, Savjetodavna služba je održala niz uspješnih predavanja, kojima je prisustvovalo osamdesetak zainteresiranih proizvođača. Svi prisutni dobili su i novi, promovirani Katalog voćara Koprivničko-križevačke županije 2015. (web SS). Teme predavanja bile su sljedeće:

  1. mr. sc. Željkica Oštrkapa Međurečan: Masovno propadanje nasada koštićavog voća u Koprivničko-križevačkoj županiji;

  2. Leon Golub, dipl. ing: Prednosti i rizici proizvodnje „novih“ voćnih vrsta;

  3. mr. sc. Marija Ševar: Prijelaz iz integriranog na ekološki uzgoj voća.

Drugoga dana, u subotu, na prepunom Trgu Sv. Jurja u centru Đurđevca, na izložbenim štandovima se moglo vidjeti, kupiti i kušati razno voće i voćne prerađevine te razgovarati s proizvođačima, koji su se potrudili da njihovi proizvodi pažljivo aranžirani, okupani suncem, zaista zablistaju i izmame osmjeh posjetitelja. Doživljaj te manifestacije upotpunio je raznovrsni kulturni program i nastupi domaćih glazbenih sastava, školske i vrtičke djece, brojni gosti i slučajni prolaznici.

Komisija za ocjenu najljepše uređenog izložbenog prostora imala je težak posao: prvu nagradu dobilo je OPG Lazić iz Carevdara, drugu nagradu OPG Ljubice Gašparov iz Prugovca, a treću nagradu OPG Anđelke i Ivana Kranjec iz Kloštra Podravskog.

Kao zaključak može se istaknuti da su brojni, razdragani posjetitelji posvjedočili opravdanost postojanja ovakve manifestacije, za čije ostvarenje su zaslužni organizatori: Koprivničko-križevačka županija, Savjetodavna služba, Grad Đurđevac, Turistička zajednica grada Đurđevca, PORA i Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.

Anđelka Hodalić, dipl. ing.,
viša savjetnica za hortikulturu

Pripremi za ispis